Top

Ποια είναι νόσος των βασιλιάδων και γιατί κινδυνεύουμε;

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Ποια είναι νόσος των βασιλιάδων και γιατί κινδυνεύουμε;
Ποιά είναι η νόσος των βασιλιάδων και πόσο κινδυνεύουμε;

Ποια είναι νόσος των βασιλιάδων και γιατί κινδυνεύουμε;

Λέγεται η νόσος των βασιλιάδων, αλλά δεν την «ζηλεύει» κανείς. Διαβάστε γιατί στις μέρες μας παρουσιάζει έξαρση

 

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ουρική αρθρίτιδα, η οποία προκαλείται από την παχυσαρκία σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η επώδυνη ασθένεια είναι γνωστή ως η «νόσος των βασιλέων», καθώς από αυτή έπασχαν πολλοί μονάρχες όπως ο Ερρίκος VIII.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία εξαιτίας της νόσου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία και ξεπερνούν τις  4.400 το χρόνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για την αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης πάθησης η οποία αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, ευθύνονται η παχυσαρκία και η κατάχρηση αλκοόλ. Το ουρικό οξύ είναι ένα «προϊόν αποβλήτων» που σχηματίζεται από την διάσπαση των τροφίμων, τις μπύρας και του κρασιού.

Αν κάποιος παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ μικροσκοπικά κρύσταλλοι θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στις αρθρώσεις του προκαλώντας πόνο και φλεγμονή.

Οι ερευνητές που κατέγραψαν  τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για την ουρική αρθρίτιδα στην Αγγλία και τη Νέα Ζηλανδία,  δηλώνουν ότι έχουν αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό μέσα σε μια δεκαετία και στις δύο χώρες.

Με αφορμή την πρόσφατη έρευνα διαβάστε ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχετε για να μην ανέβει στα ύψη το ουρικό οξύ:

* Μην καταναλώνετε πολλές ντομάτες γιατί αυξάνουν  το ουρικό οξύ και πρέπει να είστε προσεκτικοί αν έχετε ουρική αρθρίτιδα

*Οι σαρδέλες, τα φασόλια, το συκώτι και τα μανιτάρια, περιέχουν πουρίνες ουσίες που αυξάνουν το ουρικό οξύ

*Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όσοι αποφεύγουν τα ραφιναρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν αρθριτικά πιο σπάνια και σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με όσους καταναλώνουν ποσότητες αυτών των τροφίμων.

→Ουρικό οξύ: Τι είναι και πόσο μας απειλεί


No Comments

Post a Comment