Top

Βρέθηκε το “κλειδί” για γρηγορότερη καύση του λίπους

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Βρέθηκε το “κλειδί” για γρηγορότερη καύση του λίπους
Βρέθηκε το

Βρέθηκε το “κλειδί” για γρηγορότερη καύση του λίπους

Οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν μηχανισμό που μπορεί να επιταχύνει το «κάψιμο» του λίπους και να βοηθήσει στη θεραπεία δεκάδων παθήσεων

 

Κάθε ένζυμο που εμπλέκεται στη διάσπαση του λίπους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «δουλέψει»  3 φορές πιο σκληρά, ενεργοποιώντας έναν βιολογικό διακόπτη παρατήρησαν πρόσφατα χημικοί από το Πανεπιστήμιο  της Κοπεγχάγης,

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος “διακόπτης” μπορεί να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό πολλών ενζύμων.  Δεδομένου ότι τα ένζυμα είναι πολύ μικρά  μόρια που ελέγχουν μια τεράστια ποικιλία λειτουργιών στα κύτταρα, εάν ο “διακόπτης” αυτός είναι κοινός για πολλά ένζυμα, μπορεί η ανακάλυψη αυτή να αποδειχθεί μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ενζυμολογία.

“Εάν πολλά ένζυμα αποδειχθεί ότι ενεργποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και αυτόν που έχουμε μελετήσει, αυτό ανοίγει την πόρτα για την κατανόηση και ίσως τη θεραπεία, ενός μεγάλου φάσματος των ασθενειών», λέει ο καθηγητής Δημήτριος Στάμου που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας επιστημόνων από το κέντρο Νανοεπιστημών και του τμήματος  χημείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου μηχανισμού είναι διαφορετική σε σχέση με τις  προηγούμενες αντιλήψεις  που είχαν οι επιστήμονες σχετικά με το πώς τα κύτταρα ελέγχουν τη λειτουργία των ενζύμων, όπως η λιπάση, ένα ένζυμο που διασπά το λίπος που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και που αναφέρεται στην παρούσα μελέτη.

Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι αυτά τα ένζυμα λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα απόδοσης. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά τεμπέλικα ένζυμα, μοιάζουν πολύ με «εργάτες» που δουλεύουν με σταθερή απόδοση για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα, και που στη συνέχεια πρέπει να ξεκουραστούν.

Η πρόσφατη ανακάλυψη από την ομάδα της Κοπεγχάγης του «διακόπτη» που αναγκάζει τα γονίδια να δουλέψουν παραπάνω και επιταχύνει τη διάσπαση του λίπους οδήγησε σε τριπλασιασμό των… ωρών εργασίας της λιπάσης, από 15% σε 45% του χρόνου.

Η λειτουργία των ενζύμων καθορίζεται από το σχήμα του μορίου τους, επομένως οι ειδικοί για να καταστήσουν πιο αποτελεσματικά  πρέπει να τα… ανακατασκευάσουν κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.  «Η αλλαγή του θεμελιώδους σχήματός των γονιδίων είναι δύσκολη.  Όμως είναι ευκολότερο να εργάζονται περισσότερες ώρες. Αυτό είναι που έχουμε επιτύχει», εξηγεί ο κ. Χατζάκης ερευνητής στην ίδια ομάδα.

Τώρα γνωρίζοντας τον «διακόπτη»  που ενεργοποιεί τα γονίδια που εμπλέκονται με τη διάσπαση του λίπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή στο μέλλον ώστε να θεραπεύσουμε πολλές παθήσεις, αλλά και για να ¨σχεδιάσουμε¨ νέα  ένζυμα για βιομηχανικές εφαρμογές.

→Εμβόλιο κατά της παχυσαρκίας: Θα τρώμε χωρίς να παχαίνουμε!

→Λιπαρά: Μειώστε τα «κακά», αυξήστε τα «καλά»

→14 επιστημονικά αποδεδειγμένα κόλπα αδυνατίσματος


No Comments

Post a Comment