Top

Έρευνα: Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Lifezone.gr / Νέα και έρευνες  / Διατροφή - αδυνάτισμα  / Έρευνα: Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Έρευνα: Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Έρευνα: Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Δεν φταίει ίσως η καθιστική σας  ζωή ή οι πολλές θερμίδες που λαμβάνετε. Οι ειδικοί δίνουν τώρα και μια νέα εξήγηση

 

Μπορεί τα κιλά που έχετε πάρει να μην είναι στο μυαλό σας, ίσως όμως να φταίει εκείνο για αυτά.

Δεν φταίνε λοιπόν πάντα οι  θερμίδες και η έλλειψη άσκησης αφού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και ο εγκέφαλός σας θα μπορούσε να σας κάνει να πάρετε λίπος. Ο εγκέφαλος μερικών ανθρώπων δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Είμαστε λένε ό,τι τρώμε και επομένως τα επιπλέον κιλά οφείλονται στις διατροφικές μας επιλογές και στο ότι δεν κινούμαστε αρκετά. Ωστόσο, σε μια νέα έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Michigan θεωρούν ότι μερικοί από μας διαθέτουν μια ιδιομορφία στον εγκέφαλο τους με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται σε μία από τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Υπάρχουν δύο βασικές ορμόνες που σχετίζονται με το βάρος μας, η πρώτη είναι η γκρελίνη. Εκκρίνεται από το στομάχι, αυξάνει το αίσθημα της  πείνας, επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μειώνει την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος.

Η δεύτερη είναι η λεπτίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους η οποία βοηθάει στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο για τη μείωση της όρεξης και το κάψιμο περισσότερων θερμίδων. Έτσι είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σωματικό μας βάρος. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν μειωμένα επίπεδα λεπτίνης είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους. Από την άλλη μερικοί άνθρωποι παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αυτής με αποτέλεσμα την «υπερφόρτωση» του υποδοχέα στον εγκέφαλο, που ασχολείται με την συγκεκριμένη ορμόνη. Αυτό το γεγονός καταστρέφει τους μηχανισμός που κανονικά θα έπρεπε να εξαλείψουν το υπερβολικό λίπος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan έχουν ανακαλύψει γιατί ο υποδοχέας εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία της λεπτίνης δεν λειτουργεί. Διαπίστωσαν ότι ο υποδοχέας έχει δύο σκέλη (πόδια), που περιστρέφονται μέχρι να συναντήσουν τη λεπτίνη στον εγκέφαλο. Πιθανολογούν λοιπόν ότι στους υποδοχείς των ατόμων που είναι υπέρβαροι μπορεί να λείπουν αυτά τα «πόδια», και έτσι η λεπτίνη δεν μπορεί να συνδεθεί με τον υποδοχέα του εγκεφάλου.

→Πόσο μας παχαίνουν οι ετικέτες και οι ενδείξεις των τροφίμων;

→Αποφύγετε τις “κρυμμένες” θερμίδες και χάστε κιλά!

→Πόσες ώρες ύπνου μπορούν να σας αδυνατίσουν;

→Γιατί το 6 είναι το μαγικό νούμερο να χάσετε κιλά;

 

 

No Comments

Post a Comment