ΖΕΗΛ: 23 χρόνια δράσης κι ακόμη υπάρχουν αδέσποτα

icon
21 Οκτωβρίου 2020

ΖΕΗΛ: 23 χρόνια δράσης κι ακόμη υπάρχουν αδέσποτα

Η Terranova Nutrition Greece αποφάσισε να προσφέρει, κάθε μήνα, ένα μέρος των εσόδων της από τις βιταμίνες και τα real superfoods στα φιλοξενούμενα ζώα της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης. Η συμφωνία αυτή βασίστηκε στην κοινή αξία της αγάπης και του σεβασμού για όλες τις μορφές ζωής, όπως είναι εκείνες των τετράποδων φίλων μας.

Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη συνέργεια ως μία ωραία ευκαιρία για να μάθουμε περισσότερα για τη Ζωοφιλική Ένωση κι ως ένα κίνητρο για τον εθελοντισμό και την προσφορά.

Το Lifezone συνάντησε τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΖΕΗ, ο οποίος προτιμάει να αντιμετωπίζει ακόμη τον εαυτό του ως έναν απλό εθελοντή, Γιάννη Γαρδούνη.

 

Πόσα χρόνια υπάρχει η ΖΕΗΛ;

Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης ιδρύθηκε το 1997 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει 23 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στο χώρο της διάσωσης και φροντίδας αδεσπότων ζώων, ως επίσημο σωματείο. Η έμπνευση ήρθε από μία ομάδα φιλόζωων πολιτών με επικεφαλής την Καίτη Ζαρίκου και τη Σόνια Αργυρούλη - Hoffmann, η οποία και διετέλεσε Πρόεδρος τα τελευταία 4 χρόνια.

Γνωρίζουμε πόσα ζώα έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια;

Τα ζώα (γατιά και σκυλιά) που έχουν διασωθεί από τη ΖΕΗ ανέρχονται σε χιλιάδες, αν αναλογιστεί κανείς ότι περνούν κάθε χρόνο από τα χέρια μας περίπου 700 ζώα. Παλαιότερα που το φιλοζωικό αίσθημα δεν ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένο στην Ελλάδα ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος για κάθε έτος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν στο έτος 2019, έχουν πραγματοποιηθεί 175 υιοθεσίες, 170 στειρώσεις σκύλων, 320 στειρώσεις γατιών και 40 πολύ δύσκολα περιστατικά και χειρουργεία.

icon

Τι έχει να αντιμετωπίσει μία Ζωοφιλική Ένωση;

Όταν ξεκίνησε το σωματείο ο κόσμος δεν είχε και την καλύτερη αντίδραση. Η κοινωνία μας δεν έμοιαζε έτοιμη. Κάποιοι ήταν αρκετά αρνητικοί έως κι επιθετικοί σε μερικές περιπτώσεις. Άλλοι πάλι θεωρούσαν ότι πρόκειται για μια ομάδα «μουρλών», που κυκλοφορούσαν με σκυλιά κι οι οποίοι δεν είναι σοβαροί άνθρωποι.

Πλέον υπάρχουν αδέσποτα ζώα κι αν ναι, παρατηρούνται κυρίως στις μεγάλες πόλεις ή στην επαρχία;

Τα αδέσποτα ποτέ δεν σταματούν να υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι με ελλειπή ή καθόλου γνώση του τι είναι αδέσποτο, πως ζει, καθώς και με συναισθηματική αναπηρία που βλέπουν το ζώο οχι σαν κάτι ζωντανό, αλλά σαν αντικείμενο που αν δεν τους κάνει, το πετάνε.

Οι αριθμοί των αδέσποτων είναι μεγάλοι κυρίως στις περιοχές που δεν υπάρχουν φιλοζωικές ή υπάρχουν αλλά χωρίς την υποστήριξη του Δήμου τους ή/και των συμπολιτών τους. Τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούνται τόσο στην επαρχία όσο και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικά τα αδέσποτα γατιά δε μπορείς να τα ανιχνεύσεις πάντα κι εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχουν, ξαφνικά βρίσκεις ένα, δύο, πέντε από το πουθενά.

Ενώσεις σαν τη δική σας έχουν βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού;

Τα τελευταία χρόνια το φιλοζωικό κίνημα έχει πάρει τεράστια ώθηση, κάτι που οφείλεται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό νέων που ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται, αλλά και συμμετέχουν σε φιλοζωικές πανελλαδικά.

Θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει συνεργασία. Ναι μεν υπάρχουν και συγκρούσεις, αλλά δεν αποτελουν κατασταλτικό παράγοντα στο θέμα της ζωοφιλίας.

Υπάρχει συνεργασία ή σύγκρουση μεταξύ των φιλοζωϊκών ενώσεων και ομάδων;

Δυστυχώς υπάρχει και προς μεγάλη έκπληξη πολλών είναι ομάδες που έχουν καταφέρει να διεισδύσουν σε θέσεις ισχύος του δημόσιου βίου, οι οποίοι με διάφορες οδούς (βλ. Νομοσχέδια) προσπαθούν να απαξιώσουν τα φιλοζωικά σωματεία στηλιτεύοντας το πολύ σημαντικό έργο τους, ενώ παράλληλα τους κατηγορούν για εμπορία ζώων, ή μεταξύ άλλων ότι αντί για υιοθεσίες στέλνουν τα ζώα για πειράματα σε εργαστήρια ή οίκους ανοχής. Όλο αυτό συνθέτει μια αρρωστημένη εικόνα για τα φιλοζωικά σωματεία που είναι περα για πέρα ψευδής. Το ωραίο όμως με το φιλοζωικό κίνημα είναι ότι δεν πτοείται. Μαχόταν, μάχεται και θα μάχεται πιθαμή προς πιθαμή για το καλό των αδέσποτων που κάποιοι θέλουν να ξεφορτωθούν ως «δια μαγείας».

Εθελοντισμός και χρόνος που απαιτείται

Ο χρόνος ενασχόλησης μου είναι ανάλογα με τις ανάγκες του σωματείου και τα περιστατικά (διασώσεις, κακοποίηση, κλπ). Αν υπαρχει ανάγκη, δεν είμαι στη δουλειά και είμαι εντός Αθηνών, θα βοηθήσω όπου χρειαστεί.

Ήθελα απλά να προσφέρω κάπου. Δεν με ενδιέφερε συγκεκριμένα να πάω σε φιλοζωική. Είχα χρόνο και σκέφτηκα ότι θα ήθελα να κάνω κάτι καλό για το σύνολο.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να συμβάλλεις σε μία τέτοια Ένωση;

Οι εθελοντές δε διαφέρουν σε τίποτα με τους υπόλοιπους πολίτες. Έχουν δουλειές (απαιτητικές μερικές φορές), οικογένεια, παιδιά, σπουδες. Στο μόνο που διαφέρουν είναι ότι κάνουν την υπέρβαση στην ζωή τους να παλέψουν για έναν καλύτερο κόσμο όσον αφορά τα αδέσποτα. Δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς από ζώα, ράτσες, ή κτηνιατρική αρκεί να τον διακατέχει ο σεβασμός και η αγάπη για οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα και να έχει όρεξη να μάθει. Αυτό για εμένα λέει πολλά για το ήθος, αρχές και τις αξίες του και γι’ αυτό ο κάθε εθελοντής αποτελεί σημαντικό μέλος της ευρύτερης οικογένειας μου, της ΖΕΗ.

icon

Πως επιλέγετε τους εθελοντές και πόσους έχει αυτή τη στιγμή η Ένωση;

Η επιλογή των εθελοντών είναι μια διαδικασία η οποία εξελίχθηκε μέσα από την εμπειρία ετών. Αρχικά ο υποψήφιος εθελοντής συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, προκειμένου να μάθουμε λίγα πράγματα για τον ίδιο, τα δυνατά του σημεία, τα αδύνατα, ώστε να δούμε το αν και σε τί βαθμό μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπαρχουν. Αυτά τα σημεία αποτελούν και την βάση συζήτησης μαζί τους στις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις που ακολουθούν. Εκεί είναι που και εμείς αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν ή όχι. Ενημερώνονται για τις δράσεις μας, τις δυνατότητες, τις εμπειρίες που ενδέχεται να αποκτήσουν με τη συμμετοχή τους, αλλά και τις δυσκολίες μας, τις συμπεριφορές που αντιμετωπίζουμε, τις στενοχώριες μας. Ο εθελοντισμός δεν είναι για όλους και αυτό είναι κατανοητό. Γι αυτό προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους υποψηφίους έγκαιρα ώστε να γνωρίζουν εξ αρχής τι θα ζητηθεί από αυτούς και να μην βρεθούν στην ομολογουμένως άσχημη θέση να αποχωρήσουν κατόπιν ένταξής τους στη ΖΕΗ.

Πόσους εθελοντές έχετε αυτή τη στιγμή;

Το σύνολο των ενεργών εθελοντών δεν ξεπερνάει τους 40, αν και ο αριθμός μεταβάλλεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για απλούς ανθρώπους με πραγματικές ζωές και μερικές φορές συγκυρίες που δεν τους επιτρέπουν πλέον να διαθέσουν τον χρόνο τους στον εθελοντισμό.

Η απάντηση είναι λίγο πιο πολύπλοκη από όσο φανταζόμουν πριν 2 χρόνια. Αν πω «πολλούς», η διαχείρισή τους φαντάζει εφιάλτης, αν πω «λίγους» θα πω ψέματα διότι υπάρχει συνεχώς ανάγκη για επιπλέον άτομα.

Νομίζω η σωστή απάντηση είναι: Τόσοι, όσοι καλύπτουν τις ανάγκες μας στη φροντίδα ζώων, κάλυψη περιστατικών, φιλοξενίες και events, χωρίς να νιώθει κανείς τους πως πιέζεται.

icon

Ποιες είναι ανάγκες της ΖΕΗΛ σήμερα

Οι ανάγκες μας είναι πολλές αλλά εκεί που υπάρχει έλλειψη είναι σε αμπούλες αποπαρασίτωσης, κλινικές τροφές (gastro κυρίως) οι οποίες είναι ακριβές για τις ποσότητες που απαιτούνται όταν έχεις πολλά ζώα αδιάθετα, καθώς και σε χρήματα για επεμβάσεις σε ζωάκια που διασώθηκαν από περιστατικά.

 

Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο Τσέχωφ ο οποίος 7 μηνών διαγνώστηκε με δυσπλασία στα δύο ισχία, για τον οποίο η τιμή της σειράς των επεμβάσεων που απαιτούνται είναι απαγορευτική. Όμως χάρη στη γενναιόδωρη βοήθεια του κόσμου και των χρημάτων που μαζεύτηκαν από event που είχαμε κάνει για τον Τσέχωφ πριν μερικές εβδομάδες, μαζεύτηκαν τα χρήματα για το πρώτο χειρουργείο.

Από που προέρχονται τα φιλοξενούμενα ζώα της ΖΕΗΛ, δεδομένου ότι πλέον δε βλέπουμε συχνά αδέσποτα ζώα στο δρόμο;

Ο λόγος που ο κόσμος δε βλέπει συχνά αδέσποτα είναι επειδή σωματεία όπως το δικό μας φροντίζουν να περισυλλέγουν όποιο κι όποτε μπορούν. Σ’ εμάς κάποια ζώα είναι παλαιότερες φιλοξενίες που χρόνια μετά περιμένουν το παντοτινό τους σπίτι (καμιά φορά ατελέσφορα), κάποια είναι από περιστατικά ανάπηρα και μη, κάποια άλλα είναι κουτάβια ή μωρά γατιά που έχουν παρατηθεί σε κούτα (γι αυτό και δεν τα υπολογίζει ο κόσμος σαν αδέσποτα), ενώ κάποια άλλα είναι ζώα που ήρθαν και τα παράτησαν πολίτες από άλλους δήμους, βασιζόμενοι στη φήμη της ΖΕΗ.

Υπάρχουν περιπτώσεις ζώων, που δε μπορείτε να τις φιλοξενήσετε;

Η επιλογή στην φιλοξενία αδέσποτων είναι μια πολυτέλεια που δεν έχουμε. Πώς μπορείς άλλωστε να υπολογίσεις μια ζωή αν αξίζει να σωθεί ή όχι; Δυστυχώς όμως τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται, ενώ οι χώροι φιλοξενίας τους παραμένουν οι ίδιοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί εθελοντές να φιλοξενούν διψήφιο αριθμό ζώων, πράγμα που επηρεάζει την ζωή τους αλλά και των τετράποδων φίλων τους στο έπακρο. Σε αυτές τις ακραίες αλλά αρκετά συχνές περιπτώσεις ζητάμε την βοήθεια φιλόζωων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προσφέροντας τον χώρο τους για ένα αδεσποτάκι.

Κάτι που δε γνωρίζει το ευρύ κοινό για τις φιλοζωϊκές ενώσεις;

Πολύς κόσμος δε γνωρίζει ότι δεν είμαστε κάποια δημόσια υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρεία, ότι δεν πληρωνόμαστε για αυτό που κάνουμε (πέραν από την αγάπη που εισπράτουμε από τα ζώα), ότι δε μπορούμε να είμαστε παντού και πάντα 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα κι ότι δεν έχουμε τους τεράστιους χώρους για να βάζουμε τα ζωάκια που είτε θέλουν να ξεφορτωθούν, είτε βρήκαν στον δρόμο και δε μπορούν να φιλοξενήσουν.

Είμαστε απλοί πολίτες, κάποιοι ακόμα σπουδάζουν, κάποιοι εργάζονται με χαμηλή ανταμοιβή, κάποιοι έχουν οικογένεια και παιδιά που πρέπει να φροντίσουν, κάποιοι εργάζονται 14 ώρες την ημέρα...

Θέλω να υιοθετήσω, μπορώ;

Όταν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα ζωάκι, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τον παραπέμπουμε στην σελίδα μας στο www.zeil.gr ή στην σελίδα μας στο Facebook. Εκεί μπορεί να δεί όλα τα σκυλάκια και γατάκια που φιλοξενούμε. Έπειτα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τον υποψήφιο κηδεμόνα, καθώς και για το περιβάλλον στο οποίο ενδέχεται να μείνει το υιοθετημένο ζωάκι και βάσει αυτών να προτείνουμε κατάλληλες υιοθεσίες.

icon

 

Ακολουθεί μία επίσκεψη στον χώρο φιλοξενίας του εκάστοτε ζώου όπου εκεί ειδικά καταρτημένοι κι έμπειροι εθελοντές βοηθούν τον υποψήφιο κηδεμόνα να ανακαλύψει τον παντοτινό του φίλο. Για κάθε ζωάκι υπογράφεται συμβόλαιο υιοθεσίας, ενώ το ζωάκι παραδίδεται με το απαραίτητο microchip, εμβόλια κι αποπαρασίτωση.

icon

Δυο ιστορίες που ξεχωρίζετε μέσα στα τόσα χρόνια;

Μία ιστορία που μου έχει μείνει είναι η ιστορία του Νέρο. Όταν πρωτογνώρισα των Νέρο, μετρούσε ήδη 8 χρόνια ζωής στα αζήτητα. Περισυλλεγμένο από κουτάβι, το μόνο «σφάλμα» που είχε κάνει ήταν να είναι μαύρος.

Ποτέ μου δεν πίστευα ότι ο ρατσισμός θα μπορούσε να αγγίξει τα ζώα, δυστυχως όμως είναι μια πραγματικότητα που ξεπερνάει κάθε λογική. Επειδή όμως υπάρχουν ακόμα ανθρωποι, εν τέλη βρέθηκαν κάποιοι που ήθελαν να τον κάνουν μέλος της οικογένειας τους και να του δώσουν όση αγάπη μπορούσε να αντέξει στα γερατειά του. Ο γεράκος μας -όπως τον αποκαλούσαμε συχνά- κατάφερε να ζήσει δύο χρόνια πριν κλείσει τα μάτια του περιτριγυρισμένος από την αγάπη και τη στοργή της οικογένειάς του.

Η δεύτερη ιστορία είναι πολύ προσωπική. Αφορά τον Ρωμαίο, ένα σκυλί που γνώρισα όταν πρωτοήρθα στην ΖΕΗ και τον οποίο μου είχαν αναθέσει, καθότι ήταν πολύ δύσκολος στην βόλτα. Άγαρμπος, παιχνιδιάρης, δυνατός κι έντονος. Στα πέντε πρώτα λεπτά της πρώτης μας βόλτας κοιταχτήκαμε και μάλλον κάτι έγινε εκεί, διότι κάθε φορά που τον άφηνα στο τέλος της βόλτας μας έκλαιγε, κάτι που δεν παρατήρησα να κάνει άλλο σκυλί μαζί μου. Ένα μήνα αργότερα μέναμε μαζί και δε χρειάστηκε ποτέ ξανά να κλάψει. Μετράμε πλέον 4 χρόνια συγκατοίκησης.

icon

 

 

 

 

Ποιο είναι το όνειρο και όραμα της ομάδας σας;

Το όνειρο μας είναι κάτι που φαντάζει ουτοπικό στην σημερινή κοινωνία: Να μην υπάρχουν πια αδέσποτα, ο κόσμος να μην παρατάει τα κατοικίδια του, να μην υπάρχουν περιστατικά με φόλες ή κακοποιήσεις ζώων και φυσικά να καλλιεργείται η αγάπη για τα ζώα σε όλο το εύρος της κοινωνίας μας: από την οικογένεια, το σχολείο, τον εργασιακό χώρο, τους φορείς. Είναι ένα όνειρο που όλοι μας ελπίζουμε να δούμε να εκπληρώνεται

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato