Top

Απολυμάνετε το μπάνιο σας με σπιτικά καθαριστικά

Lifezone.gr / Eco zone  / Απολυμάνετε το μπάνιο σας με σπιτικά καθαριστικά
bath

Απολυμάνετε το μπάνιο σας με σπιτικά καθαριστικά

Καθαρίστε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά το μπάνιο σας με φυσικά καθαριστικά που θα φτιάξετε με αιθέρια έλαια και βότανα

 

Το μπάνιο μας είναι εστία μικροβίων για πολλούς λόγους. Εκτός από τους προφανείς, στο μπάνιο συσσωρεύονται πλήθος μικροβίων κυρίως λόγω της υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.  Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να καθαρίσετε το μπάνιο σας έξυπνα, φυσικά και οικονομικά, αντικαθιστώντας τα απορρυπαντικά του εμπορίου με φυτικά καθαριστικά, που θα φτιάξετε μόνοι σας με βότανα, αλλά και με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

 

Διώξτε τη μούχλα και τους μύκητες

Το παράθυρο, η κουρτίνα και τα πλακάκια λόγω του ατμού από το ντους είναι πηγή μικροβίων και μυκήτων. Καλό είναι η κουρτίνα να είναι υφασμάτινη και το μπάνιο να αερίζεται αρκετές φορές την ημέρα.

Για να φτιάξετε απολυμαντικό θα χρειαστείτε 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού και 400 γραμμάρια ζεστό νερό.

Εκτέλεση: Βάλτε τα υλικά σε ένα μπουκάλι με το οποίο μπορείτε να ψεκάσετε. Καθαρίστε με αυτό τον τρόπο τις επιφάνειες και μετά από 2 λεπτά ξεβγάλτε με ένα πανί που έχετε βρέξει με νερό.

 

Καθαριστικό για το πουρί με άρωμα λεμόνι

Για να φτιάξετε σκόνη καθαρισμού θα χρειαστείτε  200 ml μαγειρική σόδα, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας  και λίγα λιωμένα αποξηραμένα φύλλα μελισσόχορτου.

Εκτέλεση: Αναμείξτε τα υλικά σε ένα δοχείο με τρύπες στο πάνω μέρος του. Ανακινήστε και μετά ρίξτε την σκόνη στην επιφάνεια , τρίψτε με ένα υγρό πανί και μετά ξεβγάλτε.

 

Καθαριστικό για τη θήκη σαπουνιών και τη θήκη της οδοντόβουρτσας

Στις θήκες μαζεύεται βρωμιά που μπορεί πολύ εύκολα να απομακρυνθεί με τη βοήθεια του ξιδιού.

Για να φτιάξετε καθαριστικό για θήκες θα χρειαστείτε: μαγειρική σόδα(1 κουταλιά), 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, αρκετό ξύδι, 1 μικρή κουταλιά αλάτι.

 

Εκτέλεση: Αναμείξτε τα παραπάνω υλικά σε ένα φλιτζάνι ώσπου δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα. Βάλτε το στις θήκες και τρίψτε με ένα υγρό σφουγγάρι. Μετά ξεβγάλετε καλά.

 

Καθαριστικό για τη λεκάνη

Φτιάξτε το εύκολα:  Μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα, λίγο ξύδι και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τειόδενδρου.

Εκτέλεση: Ανακατέψτε καλά τα υλικά, ρίξτε τα στη λεκάνη και τρίψτε με μια βούρτσα. Πατήστε το καζανάκι και…τελειώσατε.

 

Καθαριότητα σε καθρέφτες και βρύσες

Γυαλίστε τις επιφάνειες και εμποδίστε τη θαμπάδα με την παρακάτω συνταγή: 1 φλιτζάνι ξύδι, μισό φλιτζάνι νερό και 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψεκάστε τις επιφάνειες και σκουπίστε με μια στεγνή πετσέτα.

 

ΤIPS

*Πλένετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις βούρτσες των μαλλιών αλλά και τις οδοντόβουρτσες. Βάλτε τις σε ένα μπολ με 400 ml νερό, 100 ml ξύδι και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου για 20 λεπτά. Ξεπλύνετε και είναι έτοιμες και καθαρές.

*Για άρωμα φρεσκάδας στο μπάνιο σας μπορείτε να βάλετε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο (σανδαλόξυλο ή κέδρος ή νερολί) στο αξεσουάρ που τοποθετούμε το χαρτί υγείας. Κάθε φορά που θα χρησιμοποιείται το ρολό το άρωμα θα διαχέεται στην ατμόσφαιρα του μπάνιου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο: “Συνταγές για οικολογικά καθαριστικά” από τις εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΥ.

No Comments

Post a Comment