Top

Ανάσα δροσιάς στο πιάτο: Πώς να δροσιστείτε διατροφικά

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για υγεία - ευεξία  / Ανάσα δροσιάς στο πιάτο: Πώς να δροσιστείτε διατροφικά
Αντιμετωπίστε τον κάυσωνα με διατροφή

Ανάσα δροσιάς στο πιάτο: Πώς να δροσιστείτε διατροφικά

Εκτός από τα κλιματιστικά ή τις βουτιές στη θάλασσα, υπάρχει και άλλος τρόπος να δροσιστούμε: ο διατροφικός…

 

Το καλοκαίρι κατέφθασε, συνοδευόμενο βέβαια από υψηλές θερμοκρασίες που μας οδηγούν ολοταχώς στις δροσερές θάλασσες. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας γνωρίζουμε αυτήν τη διαχρονική και απολαυστική μέθοδο να δροσιστούμε στη ζέστη ή τον καύσωνα , όμως αυτό που δεν καθίσταται ευρέως γνωστό είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό μας να διατηρηθεί στα φυσιολογικά του θερμοκρασιακά επίπεδα μέσω της διατροφής μας. Διαβάστε πως…

Για να μην πείτε το νερό, νεράκι

Αρχίζοντας από τα πιο προβλέψιμα αλλά και βασικά στοιχεία, κρίνεται επιβεβλημένο να τονιστεί η σημαντικότητα της κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς το νερό αποτελεί το 50-60% του ανθρώπινου οργανισμού μπορούμε να κατανοήσουμε και τον σημαντικό ρόλο του για τη σωστή του λειτουργία. Επομένως, σε περίπτωση απώλειας νερού (κυρίως μέσω της εφίδρωσης) θα έπρεπε επειγόντως να αναπληρωθεί η απώλεια, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στον οργανισμό μας, όπως παραδείγματος χάρη η ξηροστομία, ο ερεθισμός του δέρματος, η ατονία, η δυσλειτουργία ορισμένων οργάνων λόγω της κακής λειτουργίας του κυκλοφορικού συστήματος, η δυσκολία οξυγόνωσης ορισμένως ιστών με συνέπεια την μη τροφοδότηση των συγκεκριμένων ιστών με θρεπτικά συστατικά, η ταχυκαρδία ή οι ζαλάδες.

Για να συμβάλλουμε λοιπόν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας κατά τις θερμές αυτές ημέρες, θέτουμε ως βάση την κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού ημερησίως, ενώ παράλληλα εντάσσουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα τα φρούτα και τα λαχανικά (αν κακώς δεν έχουμε ήδη υιοθετήσει τη συνήθεια αυτή). Με την αυξημένη κατανάλωση νερού, εξασφαλίζεται η αναπλήρωση των χαμένων υγρών του σώματός μας από την εφίδρωση, ενώ με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενυδατώνεται ο οργανισμός μας παράλληλα με την αποβολή τοξινών στην οποία συμβάλλουν οι φυτικές τους ίνες.

Αλάτι : συμβάλει στην εξοικονόμηση υγρών

Μία ακόμη χρήσιμη συμβουλή για τα άτομα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης, αποτελεί η συνετή κατανάλωση αλατιού, το οποίο θα μπορούσε να προστεθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε γεύμα. Επεξηγηματικά, το νάτριο (αλάτι) συνδέεται με την εξοικονόμηση υγρών του οργανισμού μας, γεγονός αναγκαίο στην περίοδο του καύσωνα κατά την οποία η απώλειά τους όπως προαναφέρθηκε είναι κρίσιμη. Επιπροσθέτως, η αυξημένη αυτή θερμοκρασία του κλίματος είναι ιδιαίτερα πιθανό να μας κάνει να αισθανθούμε μία ατονία λόγω της πτώσης της πίεσης του αίματος, σημείο στο οποίο το αλάτι μπορεί να συμβάλλει εφ’ όσον αυξάνει την πίεση. Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως το αλάτι δημιουργεί ένα αίσθημα δίψας, καλώντας μας να καταναλώσουμε ακόμη περισσότερα υγρά.

Επιλέξτε δροσερά γλυκά και σαλάτες

Όσον αφορά τα γλυκά, θα μπορούσαμε να ανακουφίσουμε τον οργανισμό μας από την υψηλή άνοδο της θερμοκρασίας καταναλώνοντας δροσιστικές λιχουδιές, όπως το παγωτό ή τα φρούτα ή το ζελέ ή κάποιο επιδόρπιο γιαουρτιού. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στα υπόλοιπα γεύματα, όπου θα μπορούσε να καταναλωθεί κάποια δροσιστική σαλάτα ή φρουτοσαλάτα, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της θερμοκρασίας του οργανισμού μας.

 

Ηλιακό έγκαυμα: 8 κινήσεις για να το αντιμετωπίσουμε

Ήλιος: Τι μπορεί να μας προκαλέσει αν δεν προσέχουμε-Πως θα προφυλαχθούμε


Ήλιος: Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο και γιατί…

 

Τρώτε στη σωστή ώρα, τις σωστές ποσότητες

Ωστόσο η σωστή κατανομή των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ατονίας που προκαλεί η έντονη ζέστη, αφού μικρά και συχνά γεύματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας και προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε διατηρούμαστε σε φόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως τα ”βαριά” και ”μεγάλα” γεύματα εκτός του γεγονότος πως είναι δύσπεπτα και επιβαρύνουν τον οργανισμό μας λόγω της παρατεταμένης πέψης, αυξάνουν την παραγωγή της θερμότητας  που ήδη απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία αυτή.

Εν τέλει, συμπεραίνουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη διατροφή μας ως εφαλτήριο για την ανακούφιση του οργανισμού μας από τις υψηλές θερμοκρασίες ακολουθώντας απλά ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Δεν ξεχνάμε λοιπόν να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, να τρεφόμαστε σωστά και φυσικά να αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση μας στις ακτίνες του ηλίου.

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών διαιτολόγων.

*Στο θέμα συνεργάστηκε και η κ. Κατερίνα Μειμάρη

{jcomments on}

 

No Comments

Post a Comment