Top

Κορυφαίοι ειδικοί εξηγούν που κάνει καλό η κρητική διατροφή

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για υγεία - ευεξία  / Κορυφαίοι ειδικοί εξηγούν που κάνει καλό η κρητική διατροφή
mediterranean

Κορυφαίοι ειδικοί εξηγούν που κάνει καλό η κρητική διατροφή

Η κρητική διατροφή δεν διακρίνεται μόνο για τις παραδοσιακές γεύσεις, τα αρώματα και τις ιδιαίτερες συνταγές, αλλά και για τα οφέλη της στην υγεία

 

Η κρητική κουζίνα έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Οι κάτοικοι του όμορφου αυτού νησιού της Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι έχουν τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας, αλλά και μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως σε ότι αφορά νόσους όπως ο καρκίνος και τα καρδιοαγγειακά.

Το μυστικό της κρητικής διατροφής είναι ένα και μοναδικό. Οι κάτοικοι τρέφονται από προϊόντα που βρίσκουν από την ίδια τους τη γη. Καταναλώνουν άφθονα λαχανικά, χόρτα, φρούτα, όσπρια και βάζουν στο φαγητό τους αρωματικά που βρίσκουν στα βουνά (Θυμάρι, βασιλικός). Οι κρητικοί συνοδεύουν συνήθως το φαγητό τους με κρασί, πολλές φορές από τα δικά τους αμπέλια, και τρώνε το παραδοσιακό ζυμωτό κρητικό ψωμί.

Το σημαντικότερο στοιχείο ίσως του κρητικού τραπεζιού είναι το ελαιόλαδο με πλούσια θρεπτική αξία και αντιοξειδωτικες ιδιότητες σε υψηλά επίπεδα. Το ελαιόλαδο μας προστατεύει από την οξείδωση του οργανισμού, αλλά και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις. Στην Κρήτη τα ελαιόδενδρα έχουν υψηλή ποιότητα, χαμηλή οξύτητα και υπέροχο άρωμα που ξεχωρίζει. Οι Κρητικοί είναι παγκοσμίως οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λαδιού. Μήπως λοιπόν δεν είναι τυχαίος ο χαμηλός δείκτης θνησιμότητας τελικά στο Ελληνικό νησί;

Με αφορμή τα ευεργετικά οφέλη της κρητικής διατροφής στις 12 Μαΐου 2012 διοργανώνεται συνέδριο Διατροφολογίας και Κρητικής διατροφής. Ακολουθεί δελτίο τύπου για όσους θέλουν να ενημερωθούν προκειμένου να παρακολουθήσουν το συνέδριο από κοντά.

“Η ποιότητα της διατροφής σήμερα, έχει επηρεαστεί αρνητικά από τους έντονους ρυθμούς και την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα τη συνεχή έξαρση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Νεότερες επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν την άμεση σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με την εξέλιξη της ανθρώπινης υγείας. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή Κρητική διατροφή αποτελεί ένα από τα πλέον υγιεινά διατροφικά πρότυπα ανά τον κόσμο. Επομένως, καθίσταται αναγκαία η άμεση επιστροφή στις διατροφικές μας ρίζες και επιπλέον, αυτό ίσως να αποτελεί μια αποτελεσματική απάντηση ενάντια στην οικονομική κρίση.

Εξαιτίας των  παραπάνω επιστημονικών δεδομένων διοργανώνεται στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 2012, στο ξενοδοχείο Τιτάνια το 3ο Πανελλήνιο συνέδριο Διατροφολογίας & Κρητικής Διατροφής, το οποίο αποτελεί συνέχεια των 1ου και 2ου Πανελληνίων Συνεδρίων Κρητικής Διατροφής (Χανιά 2010 & Ρέθυμνο 2011).

Στόχοι του συνεδρίου αποτελούν:

* Η ενημέρωση και η παρουσίαση νέων πληροφοριών που αφορούν στην συμβολή της Κρητικής Διατροφής στη υγεία και στη μακροζωία

* Η παρουσίαση των νεότερων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στην επιστήμη της Διατροφολογίας.

 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν ποικίλες επιστημονικές ενότητες από κορυφαίους Έλληνες ομιλητές (π.χ. καθηγητής Αντώνης Καφάτος κλπ), οι οποίες θέτουν ως στόχο την εξειδίκευση επάνω σε συγκεκριμένα επιστημονικά θέματα γύρω από τη διατροφή.”

 

No Comments

Post a Comment