Καλοκαίρι και θάλασσα: είναι το αντηλιακό σου αρκετό;

icon
10 Ιουλίου 2020

Καλοκαίρι και θάλασσα: είναι το αντηλιακό σου αρκετό;

Το καλοκαίρι έφτασε επιτέλους και για πολλούς οι διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει! Οι περισσότερες ημέρες είναι πια ηλιόλουστες από το πρωί έως το βράδυ (αν εξαιρέσεις κάποιες αψυχολόγητες μεταβολές του καιρού!). Και έφτασε η στιγμή να αναρωτηθούμε όλοι, προστατευόμαστε αρκετά από τον ήλιο;

Η ηλιακή ακτινοβολία έχει έντονα οξειδωτική δράση, δημιουργώντας το φωτοοξειδωτικό στρες, που προκαλεί καταστροφή του δέρματος. Η υπερέκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι αιτία για εγκαύματα, χαμηλού έως σοβαρού βαθμού και οδηγεί προοδευτικά σε γήρανση του δέρματος. Παράλληλα, η ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να αλλάξει τη δομή του DNA στα κύτταρά μας και με αυτό τον τρόπο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος και καρκίνο του δέρματος.

Η φωτογήρανση περιγράφεται ως κλινικές και ιστολογικές αλλαγές στο δέρμα, οι οποίες εντείνονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ως αποτέλεσμα το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, φαίνεται αφυδατωμένο με λεπτές γραμμές καθώς και γίνεται πιο λεπτό.

Βοηθούν τα αντηλιακά;

Φυσικά και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε και να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας κυρίως στο πρόσωπο και το σώμα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα όμως τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για πολλούς λόγους:

  1. Έχουμε περισσότερες ημέρες με ηλιοφάνεια
  2. Η ημέρα διαρκεί περισσότερες ώρες
  3. Τα ρούχα που φοράμε αφήνουν εκτεθειμένη μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος

Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγουμε ένα καλό αντιηλιακό, το οποίο θα ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας μας, ενώ παράλληλα θα μας προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB του ήλιου. Μάλιστα σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 1000 άτομα μετά από 4 χρόνια παρακολούθησης, φάνηκε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν καθημερινά αντηλιακό σε σύγκριση με άτομα που έκαναν αραιή χρήση είχαν επιβράδυνση στη γήρανση του δέρματός τους.

Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;

Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας, έτσι μπορεί να είναι καθοριστική και για την υγεία του δέρματός μας. Τι είναι καλό να κάνουμε λοιπόν; Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου! Οι πιο γνωστές βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη E. Τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C είναι φυσικά οι πιπεριές, το πορτοκάλι αλλά και οι φράουλες, ενώ τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Ακόμη, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών με πολύ ωφέλιμη δράση στην προστασία του δέρματος είναι τα καροτενοειδή!

Τι είναι τα καροτενοειδή;

Είναι συστατικά των τροφίμων, τα οποία λειτουργούν ως χρωστικές και δίνουν ένα χαρακτηριστικό πορτοκαλί, κόκκινο ή κίτρινο χρώμα στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτά, όπως το καρότο, πιπεριές κα. Από τα πιο γνωστά καροτενοειδή είναι η λουτεΐνη, η ασταξανθίνη, το λυκοπένιο αλλά και το βήτα καροτένιο. Το βήτα καροτένιο αποτελεί μια φυσική πηγή της προβιταμίνης Α για τον άνθρωπο καθώς μπορεί και μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α και έχει έντονα αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση καροτενοειδών θα μπορούσε να έχει ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς έχει συνδεθεί με μειωμένη εμφάνιση τόσο καρκίνου του μαστού όσο και του πνεύμονα!

Σύμφωνα με μελέτες η χορήγηση βήτα καροτενίου συμβάλλει στη μείωση του ηλιακού εγκαύματος, ωστόσο σημειώθηκε ότι για να υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα η λήψη καλό θα είναι να ξεπερνά τις 7 εβδομάδες!

Τι να κάνω τελικά;

Για να απολαύσεις με ασφάλεια και φέτος το καλοκαίρι τον ήλιο, φρόντισε:

  1. Να εφαρμόζεις συχνά αντηλιακό ακόμη και τις ημέρες που δεν πηγαίνεις παραλία, (οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να σε βρουν ακόμη και στους δρόμους της πόλης!)
  2. Να φοράς καπέλο, όπου αυτό είναι δυνατόν (μην ξεχνάς ότι ένα καπέλο δίνει και μια στυλιστική πινελιά στο look σου!)
  3. Να καταναλώνεις ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών για να εξασφαλίσεις την πρόσληψη βήτα καροτενίου
  4. Να ενυδατώνεσαι συχνά! Μην παραλείπεις το νερό καθώς διατηρεί ενυδατωμένο και φρέσκο το δέρμα σου!
  5. Να κάνεις πολλές βουτιές στη θάλασσα γιατί το καλοκαίρι πάνω από όλα είναι διασκεδαστικό!

Καλές βουτιές!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Hughes et al., (2013), Sunscreen and Prevention of Skin Aging: A Randomized Clinical trial, Annals of Internal Medicine.
  2. Wilhelm Stahl and Helmut Sies, (2012), b-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight, Am J Clin Nutr.
  3. Zhang et al., (1999), Dietary Carotenoids and Vitamins A, C, and E and Risk of Breast Cancer, J Natl Cancer Inst.
  4. Le Marchand et al., (1993), Intake of Specific Carotenoids and Lung Cancer Risk, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato