Συναισθηματική Κατανάλωση Τροφής: Τι μπορούμε να κάνουμε;

icon
28 Μαΐου 2020

Συναισθηματική Κατανάλωση Τροφής: Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση των συναισθημάτων μας, σε μεγαλύτερο βαθμό τα αρνητικά και λιγότερο τα θετικά, με την κατανάλωση φαγητού. Η επίδρασή τους στη διατροφή μας είναι αισθητή. Παρουσιάζονται όμως διαφορές από άτομο σε άτομα αλλά και ανάλογα με το συναίσθημα που το διακατέχει.

Το πιο φανερό σε όλους μας παράδειγμα είναι όταν υπάρχει η στενοχώρια. Αποτελεί μια περίοδο που κάποιοι καταναλώνουν λιγότερο φαγητό ή συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές πρόσληψης τροφής. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία στρέφονται στο φαγητό όταν είναι στενοχωρημένα, αλλά και στο τσιμπολόγημα. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στα άτομα που αντιμετωπίζουν το στρες στην καθημερινότητά τους.

Πώς αντιλαμβανόμαστε το στρες;

Συνήθως αγνοούμε τα συμπτώματα και τα σημάδια εμφάνισης του άγχους και του στρες. Όταν σωματοποιούνται αρχίζουμε και τα αντιλαμβανόμαστε. Ας γνωρίζουμε μερικές ενδείξεις ύπαρξης στρες στην καθημερινότητά τους:

  • Μειωμένη ενέργεια και όρεξη
  • Παρατεταμένος πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος
  • Στομαχικές διαταραχές, ταχυκαρδία
  • Αϋπνία
  • Απώλεια σεξουαλικής όρεξης ή/ και ικανότητας
  • Πιο εύκολη και συχνή ασθένεια
  • Αυξημένη κατανάλωση τροφής-comfort food

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αρχικά, κρίνεται αναγκαίο να κατανοήσουμε τα εξής ερωτήματα: «Γιατί τρώμε;» και «Τι είναι η διατροφή;». Τρώμε γιατί είναι ανάγκη για επιβίωση. Η διατροφή είναι η φροντίδα του σώματος, του οργανισμού, της υγείας μας και του εαυτού μας!

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορεί να ακολουθήσει το κάθε άτομο ανάλογα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις του. Παρακάτω αναφέρονται μερικές εύκολες τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε είτε από το σπίτι είτε από την εργασία, αλλά και σε κάθε στιγμή της ημέρας μας:

  • Κοινό σημείο αποτελεί ο προσδιορισμός της πηγής του άγχους και τι δεν μπορείς να ελέγξεις σε αυτό.
  • Βαθιές ανάσες! Μπορείς να συνδυάσεις να ανάψεις τα αγαπημένα σου αρωματικά κεράκια.
  • Δραστηριότητες που θα σε χαλαρώσουν, όπως γιόγκα, διαλογισμός, περπάτημα, επικοινωνία με φίλους ή ακόμα και λίγος χρόνος με τον εαυτό σου.
  • Ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε τρόφιμα και θρεπτικά που βοηθάνε στη χαλάρωση από το άγχος, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B, αλλά και βότανα, όπως rhodiola.

Προτάσεις για τη διατροφή μας!

  • Αύξηση των φρούτων και λαχανικών που υπάρχουν στο σπίτι και στο ψυγείο.
  • Μείωση των «γρήγορων» σνακ, των συσκευασμένων, επεξεργασμένων και των γλυκών επιλογών.
  • Νερό! Σε βοηθάει να καταλάβεις αν πραγματικά πεινάς.
  • Επιλογές τροφίμων πιο υγιεινές, όπως φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, καρπούς και σπόρους.
  • Ροφήματα τα οποία χαλαρώνουν αλλά ταυτόχρονα ελέγχουν την όρεξη, όπως πράσινο τσάι, χαμομήλι, κανέλα, ιερός βασιλικός, πικραλίδα.

Όπως έχει εύστοχα ειπωθεί από τον Ιπποκράτη «Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας». Έτσι συμβαίνει και με τη διατροφή. Χρειάζεται μόνο να γίνουν σωστές επιλογές τροφίμων και ποσότητες με μέτρο ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί το μυαλό και το σώμα στη βέλτιστη λειτουργία!

Απόλαυσε τη μέρα σου!

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Bongers, P., & Jansen, A. (2016). Emotional eating is not what you think it is and emotional eating scales do not measure what you think they measure. Frontiers in Psychology, 7, 1932.
  2. Bourdier, L., Morvan, Y., Kotbagi, G., Kern, L., Romo, L., & Berthoz, S. (2018). Examination of emotion-induced changes in eating: A latent profile analysis of the Emotional Appetite Questionnaire. Appetite, 123, 72-81.
  3. Errisuriz, V. L., Pasch, K. E., & Perry, C. L. (2016). Perceived stress and dietary choices: The moderating role of stress management. Eating behaviors, 22, 211-216.
  4. Αθανασιάδη, Ν., & Κασσεσιάν, Γ. (2018). Stress και διατροφική συμπεριφορά.)
  5. Emotional Eating GIThrive-webinar
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato