Top

Η οικονομική κρίση κάνει (και) καλό στην υγεία!

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για υγεία - ευεξία  / Η οικονομική κρίση κάνει (και) καλό στην υγεία!
Η κρίση κάνει καλό στην υγεία

Η οικονομική κρίση κάνει (και) καλό στην υγεία!

Ο διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μας παρουσιάζει τη θετική πλευρά της κρίσης η οποία συμβάλλει στη βελτίωση της διατροφής μας 

 

 

Εδώ και καιρό, έχουν γραφτεί πολλά για την οικονομική κρίση και τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει. Ωστόσο η Επιστημονική Ομάδα «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», φύσει αισιόδοξοι, μας παρουσιάζουν τις επιτπώσεις της κρίσης που όσον αφορά στη διατροφή μας,  δεν είναι μόνο αρνητικές. Αν ακόμη δεν έχετε πεισθεί θα σας πείσουν σίγουρα τα ακόλουθα επιχειρήματα…

 

Τροφές χαμηλού κόστους, αλλά υψηλής διατροφικής αξίας

Ως γνωστόν, τροφές με υψηλότατη θρεπτική αξία και περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές μονάδες Orac αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Όλα τα παραπάνω, διαθέτουν το κοινό χαρακτηριστικό ό,τι αποτελούν φυσικές τροφές εξαιρετικά χαμηλού κόστους. Επομένως, η οικονομική κρίση ίσως πέρα όλων των αρνητικών στοιχείων αποτελεί ίσως μια καλή ευκαιρία προκειμένου να επανέλθουμε στο μοντέλο διατροφής της δεκαετίας του ’60, όπου μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά του αποτελούσαν η σπάνια κατανάλωση (ακριβού) κρέατος και αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση όλων αυτών των θαυμάσιων φυσικών τροφίμων. Η συγκεκριμένη δεκαετία άλλωστε εμφάνιζε παρόμοια με τα σημερινά οικονομικά χαρακτηριστικά (ίσως και χειρότερα), ωστόσο οι δείκτες υγείας του Ελληνικού πληθυσμού βρισκόταν σε σαφώς καλύτερα επίπεδα!

Οι top 9 πιο υγιεινές τροφές

Πλούτος στο πορτοφόλι, σκουπίδια στο στομάχι

Είναι γεγονός, ότι τα προηγούμενα χρόνια (Π.Κ. – Προ Κρίσης) συμπεριφερόμασταν απέναντι στο φαγητό… αλαζονικά! Πετούσαμε το πλεόνασμα φαγητού στα… σκουπίδια και τρώγαμε σχεδόν καθημερινά έξω, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από διατροφικής πλευράς! Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει! Πλέον μαγειρεύουμε με αγνά υλικά συχνότερα στο σπίτι, δημιουργώντας γευστικά γεύματα με υψηλή διατροφική αξία. 

Φτιάξτε το μόνοι σας!

Θεωρώ ότι πολλοί λόγω οικονομικής κρίσης, έχουμε ξανασκεφθεί το ενδεχόμενο να καλλιεργήσουμε διάφορα τρόφιμα στον κήπο, στις ταράτσες, ακόμα και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Δε νομίζω να διαφωνείτε ότι αυτή η πρακτική πέρα από την οικονομία, θα μας εξασφάλιζε και καλύτερη υγεία!

Τέλος, σκεφθείτε ότι το υπερβολικό κόστος της τιμής της βενζίνης μας παρέχει μία θαυμάσια ευκαιρία προκειμένου να μετακινηθούμε με εναλλακτικά μέσα π.χ. με ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια… Η εκδοχή αυτή, από μόνη της αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ώστε να ρυθμίσουμε σωστά το σωματικό μας βάρος και φυσικά να έχουμε καλύτερη υγεία! Επομένως, νομίζω ότι δε θέλει και πολύ σκέψη προκειμένου να διαπιστώσουμε (σε πείσμα των καταστροφολόγων) τις θετικές πλευρές της οικονομικής κρίσης. Το δεδομένο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία σε μία εποχή που είναι πλέον σύνηθες να μας χαλάνε τη διάθεση… Εμείς, τους επιστρέφουμε την αρνητική τους ενέργεια σκεπτόμενοι πάντα τη θετική πλευρά των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε!

 Νέα έρευνα: Ο Νο1 κίνδυνος για την υγεία σε καιρό κρίσης

Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

No Comments

Post a Comment