Top

Χάστε τα κιλά των εορτών! H διατροφολόγος αναλύει…

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για αδυνάτισμα  / Χάστε τα κιλά των εορτών! H διατροφολόγος αναλύει…
Πώς να χάσουμε τα κιλά των εορτών! H διατροφολόγος αναλύει…r

Χάστε τα κιλά των εορτών! H διατροφολόγος αναλύει…

Πήρατε κιλά κατά τη διάρκεια των εορτών; Χάστε τα με πρακτικές συμβουλές και μάθετε πόσο γρήγορα μπορείτε να το καταφέρετε

 

Χριστίνα Μπαλαμώτη, διατροφολόγος-διαιτολόγος

Γράφει η Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα, MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών διαιτολόγων

 

Στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων μπορεί κανείς να πάρει πάνω από 3000 θερμίδες και την Πρωτοχρονιά πάνω από 4000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άρρενες. Όλη αυτή η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους μέχρι και 4 κιλά μέχρι την Πρωτοχρονιά, ενώ αν η υπερφαγία συνεχιστεί μέχρι τον εορτασμό του Αγίου Ιωάννη μπορεί κανείς να πάρει μέχρι και 6 κιλά!

Συνήθως λοιπόν αμέσως μετά τις γιορτές επικρατεί πανικός και πολύς κόσμος καταφεύγει στην εφαρμογή μη ισορροπημένων διαιτολογίων προκειμένου να χαθεί γρήγορα το βάρος. Η αλήθεια είναι ότι δε χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς διότι τα κιλά των γιορτών θεωρούνται πρόσφατα αποκτηθέν βάρος και είναι εύκολο να φύγουν. Το βάρος το οποίο προυπάρχει θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μυστικό που αν το εφαρμόσει κανείς θα χάσει εύκολα όλα τα κιλά που τον απασχολούν. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά σε διάφορα επίπεδα καθώς και τις παραμέτρους που επηρεάζουν το μεταβολισμό έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και προϋποθέτει ότι θα έχει ξεκινήσει κανείς τις αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες πολύ νωρίτερα πριν από τις γιορτές. Τα  βασικά βήματα είναι τα εξής:

1) Δεν περιμένουμε να πάρουμε κιλά για να ενεργοποιηθούμε και να προσέξουμε τη διατροφή μας. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας ούτως ή άλλως όλο το χρόνο ανεξαρτήτου βάρους!

2) Καλό είναι να μάθει κανείς να ελέγχει την επιθυμία του για φαγητό ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει την πείνα από τη βουλιμία. Είναι διαφορετικό πράγμα να πεινάμε και διαφορετικό να τρώμε από βουλιμία ή γιατί απλά μας αρέσει το φαγητό έστω κι αν έχουμε χορτάσει. Στην δεύτερη περίπτωση αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουμε. Σημαντικό ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη συχνών και μικρών γευμάτων. Μπορεί να είναι πλέον διαιτολογικό κλισέ, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό διότι έτσι ρυθμίζονται τα σάκχαρα του αίματος (πετυχαίνουμε δηλαδή ευγλυκαιμία) κι έτσι πεινάμε λιγότερο και είναι πιο εύκολο να είμαστε εγκρατείς.

3) Διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος μας. Αφενός το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο ψυγείο και αφετέρου το άγχος προκαλεί έκκριση κορτιζόλης η οποία μειώνει τη μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού. Μάλιστα το άγχος αυξάνει το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς! Σημαντική ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι η λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών από τη διατροφή μας όπως είναι η βιταμίνη C (υπάρχει σε πορτοκάλι, λεμόνι), Βιταμίνη Ε (υπάρχει στο ελαιόλαδο) και Βιταμίνη Α (υπάρχει άφθονη στα καρότα και στα κόκκινα λαχανικά). Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται από τον οργανισμό σε περιόδους άγχους κι έτσι μειώνουν τις βλαπτικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.

4) Ενημερωνόμαστε σωστά για τη σημασία της υγιεινής διατροφής καθώς και για το τι περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακρότητες (πχ δίαιτα μόνο με ψητά και σαλάτες) οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στον οργανισμό και μακροχρόνια είναι αναποτελεσματικές.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

 

–         Περιορίστε το τσιμπολόγημα

–         Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά (απώλεια ελέγχου ποσότητας)

–         Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (πχ αν κανονίσετε να βγείτε το βράδι για φαγητό τότε φροντίστε το μεσημέρι να έχετε καταναλώσει κάτι πιο ελαφρύ)

–         Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο δε χρειάζεται να το συνεχίσετε

–         Προτιμήστε την light εκδοχή των φαγητών (πχ δεν τσιγατίζουμε στο τέλος τα μακαρόνια, αντί για μοσχαρίσιο κιμά μπορείτε να χρησιμοποιείτε κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα κτλ)

–         Προσοχή στο αλκοόλ!!!

–         Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει!

 

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΙΛΑ

 

Η ταχύτητα απώλειας βάρους ποικίλει από άτομο σε άτομο ανάλογα με:

– Το αρχικό βάρος (όσο περισσότερο είναι το αρχικό βάρος τόσο πιο εύκολα φεύγουν τα πρώτα κιλά)

– Το φύλο

– Την ηλικία

– Την ορμονική κατάσταση του ατόμου

– Την κατάσταση της υγείας του ατόμου

– Τον αριθμό των πρότερων προσπαθειών αδυνατίσματος

– Τη θερμιδική πρόσληψη του ατόμου

 

 

ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ (Μ.Ο.)

ΑΡΧΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

1ος ΜΗΝΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ

100 – 120 κιλά

6 – 8 κιλά

5 κιλά

80 – 100 κιλά

5 – 6 κιλά

4 κιλά

60 – 80 κιλά

4 – 5 κιλά

3 κιλά

50 – 60 κιλά

3 – 4 κιλά

2,5 κιλά

 →Χάστε κιλά γνωρίζοντας την αλήθεια

 

→”Ξεφουσκώστε” χωρίς δίατα

 

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment