Top

Κάνετε δίαιτα; Κι όμως τα γλυκά επιτρέπονται!

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για αδυνάτισμα  / Κάνετε δίαιτα; Κι όμως τα γλυκά επιτρέπονται!
Κάνετε δίαιτα; Κι όμως τα γλυκά επιτρέπονται

Κάνετε δίαιτα; Κι όμως τα γλυκά επιτρέπονται!

Ανακαλύψτε τους κινδύνους και τα οφέλη από τα γλυκά και μάθετε ποια είναι τα πιο υγιεινά γλυκά που μπορείτε να εντάξετε στη δίαιτα σας…

 

«Μου αρέσουν τα γλυκά και γι αυτό δεν μπορώ να κάνω δίαιτα» ή και αντίστροφα: «Θέλω να κάνω δίαιτα αλλά μου αρέσουν τα γλυκά» είναι δύο εκφράσεις που λέγονται πολύ συχνά από άτομα που τους απασχολεί το σωματικό τους βάρος! Επίσης, πολύ συχνά ακούμε ότι «απαγορεύονται τα γλυκά σε μια δίαιτα με στόχο τη μείωση βάρους». Ωστόσο, όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η έκφραση αυτή αποτελεί έναν από τους δεκάδες μύθους που κατακλύζουν τον χώρο της διατροφής.

Στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του! Επιπλέον, τα γλυκά μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Ακόμη και στο διαιτολόγιο ομάδων με ειδικές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα γλυκά μπορούν να περιλαμβάνονται με μέτρο. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα κατανάλωσης.

 Ναι στα γλυκά, όχι στη ζάχαρη

Είναι γνωστό πως τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα (βλαβερά) λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με την πρόκληση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών. Από την άλλη όμως και η αποχή από την κατανάλωση γλυκών, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία. Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών και επιδορπίων. Με τον όρο αυτό εννοούνται οι επιλογές γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένων – βλαβερών λιπαρών.

Επιλέξτε λίγες θερμίδες, αλλά… γλυκές

Προς την παραπάνω κατεύθυνση συμβάλει η βιομηχανία τροφίμων παρέχοντας στην αγορά σειρές επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, οι οποίες περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα σουκραλόζη. Οι γλυκαντικές αυτές ύλες θεωρούνται «μη θερμιδογόνες» αφού είναι πολύ πιο γλυκές από τη ζάχαρη και επομένως προστίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες. Με τον τρόπο αυτό τα επιδόρπια αυτά διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συμβατικά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά αυτούς που ακολουθούν μία δίαιτα αδυνατίσματος και ταυτόχρονα επιθυμούν να απολαμβάνουν το γλυκό τους.

Επιπλέον, άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (Διαβητικοί) ή αυτά που παρουσιάζουν διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης (ινσουλινοαντίσταση ή δυσανοχή στη γλυκόζη), μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη συγκεκριμένη καινοτομία της βιομηχανίας τροφίμων. Ο λόγος είναι πως οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχοντας τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Επιπλέον, τα επιδόρπια αυτά είναι χαμηλά σε λιπαρά και με τον τρόπο αυτό προσφέρουν ένα συνολικά χαμηλοθερμιδικό και παράλληλα υγιεινό αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν αφ΄ ενός την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και αφ΄ ετέρου συμβάλλουν στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με απλά λόγια ο συνδυασμός των «μη θερμιδογόνων» τεχνητών γλυκαντικών με τις φυτικές ίνες αποδίδει ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κατάλληλο ιδίως για άτομα που προσέχουν το σάκχαρό τους αλλά και γι αυτά που επιθυμούν τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού τους βάρους.

Το κλειδί είναι το μέτρο!

Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν! Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή. Συμπέρασμα: Μέτρον Άριστον και στην κατανάλωση γλυκών!

Τα Γλυκά σε Tips:

 

Γλυκά & υγεία…

 

 • Η περισσότερο αγαπημένη «απόλαυση»
 • Η αδυναμία στα γλυκά είναι κληρονομική
 • Αξιοσημείωτη διατροφική αξία
 • Μπορούν να κάνουν καλό;  πνευματική εργασία, κατάθλιψη, «αφροδισιακές» ιδιότητες
 • Μαύρη σοκολάτα: σημαντική αντιοξειδωτική προστασία

 Γλυκά & Δίαιτα…

 • Να τρώγονται μετά το φαγητό – Όχι προ ύπνου
 • Να περιέχουν ξηρούς καρπούς
 • Σειρά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη
 • Αντί για γλυκό… μπισκότο

Η «σειρά προτεραιότητας» στη δίαιτα…

 • Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη
 • Γλυκά του κουταλιού
 • Μπισκότα
 • Παγωτό γρανίτα
 • Γλυκά – Παγωτά Light
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Γλυκά ταψιού: χαλβάς, κανταΐφι, μπακλαβάς, γαλατομπούρεκο
 • Σοκολάτα Γάλακτος, Κέικ κλπ

→Top 10: Υγιεινά γλυκά με λίγες θερμίδες

→Όσα ξέρετε για το αδυνάτισμα είναι λάθος

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, MSc

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr

No Comments

Post a Comment