Στέβια: H φυσική λύση για απώλεια βάρους
Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στη Βραζιλία. Διαβάστε πως μπορεί να σας βοηθήσει στο αδυνάτισμα
Πιο γλυκιά και από τη ζάχαρη
Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό που φύεται στην Παραγουάη και στη Βραζιλία, με φύλλα που είναι πλούσια σε συστατικά με γλυκιά γεύση, τα οποία με μια διαδικασία εκχύλισης δίνουν ένα φυσικό γλυκαντικό, τους γλυκοζίτες, που αποδίδει 200 φορές πιο γλυκιά γεύση συγκριτικά με τη ζάχαρη. Επίσημα, η πρώτη χρήση της ως γλυκαντική ουσία καταγράφηκε το 1887 από τον ερευνητή Antonio Betoni, αν και λέγεται πως άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ παλιότερα από τη φυλή Ινδιάνων Guarani. Το Νοέμβριο του 2011 το Διεθνές Συμβούλιο Στέβια (International Stevia Council) δέχτηκε την έγκριση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη χρήση γλυκοζιτών όπως είναι η στέβια ως μη-θερμιδική, γλυκαν
τική ουσία στην ευρωπαϊκή αγορά. Από το Δεκέμβριο του 2011 οι καταναλωτές ανά την Ευρώπη μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα προϊόντα που περιέχουν στέβια,. Στην Αμερική, ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA), καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) είχαν κρίνει ως απολύτως ασφαλή τη χρήση γλυκοζιτών στέβια το 2008, ενώ το 2009 και η Γαλλική αρχή ασφάλειας τροφίμων ενέκρινε τη χρήση της στέβια σε αυτή τη χώρα.
Και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν θα μπορούσα να είναι διαφορετικά. Η στέβια έγινε πολύ γρήγορα γνωστή και αρεστή σε υψηλό ποσοστό του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, αρκετές εγχώριες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τη στέβια ως συστατικό σε πολλά τρόφιμα όπως: ροφήματα, αναψυκτικά, σοκολάτες και επιδόρπια.
Λίγες θερμίδες, όλη η γλύκα
Συγκρίνοντας τα αριθμητικά δεδομένα 100γρ ενός επιδορπίου με ζάχαρη και 100γρ του αντίστοιχου με στέβια δίνουν λιγότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και σάκχαρα, γεγονός που καθιστά ένα τέτοιο γλυκό καταλληλότερο να ενσωματωθεί σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Επιπρόσθετα, η χρήση στέβια στην παρασκευή γλυκών συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή, αφού σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι γλυκοζίτες του φυτού στέβια δεν είναι ζυμώσιμοι όπως η ζάχαρη και δεν προκαλούν τερηδόνα στα δόντια.
Η γεύση μετράει…
Τι υποστηρίζουν οι έρευνες