Top

World Vegan Day: Τα 6 θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του Χορτοφάγου!

Lifezone.gr / Διατροφή  / Αφιερώματα για Θέματα Διατροφής  / World Vegan Day: Τα 6 θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του Χορτοφάγου!
lifezone world vegan day

World Vegan Day: Τα 6 θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του Χορτοφάγου!

Σήμερα όλο και περισσότεροι ακολουθούν το κίνημα της χορτοφαγίας και ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

  Το αποτέλεσμα για όλους ,ωστόσο, είναι κοινό. Το τραπέζι δεν περιέχει πλέον κρέας, πουλερικά, αλλαντικά, ψάρια και σε πολλές περιπτώσεις ούτε γαλακτοκομικά. Όμως, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης κρύβουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό και την εύρυθμη λειτουργία του, τα οποία οι χορτοφάγοι πρέπει να προσλαμβάνουν πλέον από εκείνα φυτικής προελεύσεως.

♦ Σίδηρος:
  Ο αιμικός σίδηρος, δηλαδή εκείνος που προέρχεται από ζωκή πηγή, έχει υψηλό ποσοστό απορροφησιμότητας, σε αντίθεση με εκείνον που περιέχεται στα λαχανικά που για να απορροφηθεί και να αξιοποιηθεί από το σώμα μας χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική. Για την ακρίβεια, μπορεί η φακή και το μπρόκολο και το σπανάκι να είναι πλούσιες σε σίδηρο, ωστόσο είναι εκείνης της μη αιμικής μορφής που για να απορροφηθεί απαιτεί τη βοήθεια της βιταμίνης C. Για να έχετε υγιή επίπεδα σιδήρου καταναλώστε τις φακές το μπρόκολο και το σπανάκι με τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C, όπως λεμόνι και ντομάτα. 

TERRANOVA Easy Iron 20mg Complex: EASY IRON 20mg COMPLEX 50

♦ Πρωτείνη:
  Η πρωτείνη βρίσκεται κατά βάση στο κρέας, ωστόσο πολλές τροφές είναι καλή πηγή αυτής. Τα όσπρια, τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί, η κινόα και η σόγια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης . φροντίστε να υπάρχουν όχι μόνο ημερήσια στα τραπέζι σας αλλά και σε πολλά από τα καθημερινά γεύματά σας.

♦ Βιταμίνη Β12:
  Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των ερυθρών κυττάρων και ενισχύει την υγεία του νευρικού συστήματος. Μιας και η αποκλειστική πηγή πρόσληψής της είναι το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, πολλοί χορτοφαγοι εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία, διαταραχή της ανάπτυξης των ερυθρών κυττάρων, ενώ έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα όπως αυξημένοι παλμοί, μούδιασμα στα άκρα, απώλεια μνήμης, ζαλάδα, αλλαγές στην διάθεση, απώλεια όρασης και μη αντιστρέψιμη βλάβη του νευρικού συστήματος. Για να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε επαρκή Β12 επιλέξτε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά. Για όσους δεν τρώνε αυγά ή γαλακτοκομικά, μπορούν να αναζητήσουν την Β12 σε συμπληρώματα διατροφής.

TERRANOVA Vitamin B12 500ug Complex:  B12 500 g COMPLEX 50  

♦ Ασβέστιο:
  Το ασβέστιο αποτελει βασικό συστατικό των οστών και είναι απαραίτητο σε όλες τις ηλικίες. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου αποτελούν το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, ρεβίθια, ξηρά σύκα, εμπλουτισμένο ψωμί ολικής, τροφού και εμπλουτισμένο σε ασβέστιο τυρί σόγιας.

♦ Ψευδάργυρος:
  Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο σημαντικό για τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα κα την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι πλούσια σε ψευδάργυροκαι σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μερικοί χορτοφάγοι χρειάζονται 50% περισσότερο ψευδάργυρο από την ημερήσια δοσολογία που συνίσταται για τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ψευδάργυρο προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή τρόφιμα όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φύτρο σίτου, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι και εάν είναι εφικτό αυγά και γαλακτοκομικά.

Για να αυξήσετε το ποσό του ψευδαργύρου που απορροφάτε από τα φυτικά προϊόντα, μουλιάστε τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια και τα όσπρια από το βράδυ. Η ζύμωση του ψωμιού μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του ψευδαργύρου καθώς και οι φύτρες από τις καφέ και πράσινες φακές.

♦ Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα:
  Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Εμπλέκονται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος. Μέχρι τώρα είναι ευρέως γνωστό πως κύρια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια. Ωστόσο, πλούσιες φυτικές πηγές ωμέγα λιπαρών οξέων για τους αυστηρά χορτοφάγους αποτελούν ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο.
stella katsiveli

No Comments

Post a Comment