Top

Πάθος για σοκολάτα. Γνωρίστε τα ευεργετικά οφέλη της

Lifezone.gr / Διατροφή  / Αφιερώματα για Θέματα Διατροφής  / Πάθος για σοκολάτα. Γνωρίστε τα ευεργετικά οφέλη της
chocolate_1

Πάθος για σοκολάτα. Γνωρίστε τα ευεργετικά οφέλη της

Εκτός από απολαυστική, σύμμφωνα με τους ειδικούς, έχει και ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας. Μάθετε ποιά…

 

 

mpalamoti_sokolataΓράφει η Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα

MSc κλινική διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών διαιτολόγων.

 

 

 

 

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά από το 600 π.Χ. περίπου από ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο, από τους σπόρους του οποίου παράγεται. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, η σοκολάτα έχει προέλευση βασιλική, αλλά και θεϊκή και για το λόγο αυτό ονομάζεται και «τροφή των θεών». Η αξία της φαίνεται από το γεγονός ότι οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο ως μέσο συναλλαγής, ενώ όταν έφτασε στην Ευρώπη έγινε δημοφιλής στους πλούσιους και αριστοκρατικούς κοινωνικούς κύκλους. Με τον όρο σοκολάτα περιγράφουμε μια σειρά προϊόντων που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε παγωτά, γλυκά, μπισκότα, ροφήματα. Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων! Αξίζει λοιπόν να γνωρίσει κανείς καλύτερα το τρόφιμο αυτό!

Τα είδη της σοκολάτας:

Μερικά από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:

· Κουβερτούρα (πικρή)
· Σοκολάτα υγείας (σκούρα)
· Σοκολάτα γάλακτος
· Αμυγδάλου
· Λευκή

Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε:

· κακάο – στερεά
· βούτυρο κακάο
· ζάχαρη
· γάλα
· Πρόσθετους ξηρούς καρπούς
· Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι, κλπ)
και συνεπώς τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά.

Τα θρεπτικά συστατικά της:

Καφεΐνη: Η ουσία αυτή σε μικρές δόσεις διεγείρει με ωφέλιμο τρόπο το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα μπορεί να αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη. Είναι δε πλούσια σε στεατικό οξύ που είναι το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ με υποχοληστερολαιμική δράση!

Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: Αυτά τα ανόργανα στοιχεία συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος στους ιστούς.

Χαλκός: Είναι σημαντικός για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Βιταμίνη Ε: Είναι βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση.

Διάφορες φυτικές ουσίες: Το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.

Chocolate

Σοκολάτα και αντιοξειδωτικά

Όλα τα είδη σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας επειδή, μεταξύ άλλων, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.
Η περιεκτικότητα της σοκολάτας (του κακάο) και ορισμένων πλούσιων τροφών σε πολυφαινόλες φαίνεται στην παρακάτω πίνακα:

ΤΡΟΦΗ (100γρ.) ΦΑΙΝΟΛΕΣ (mg) ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ(mg)

Κακάο                 611      564
Κόκκινο κρασί   340      163
Πράσινο τσάι     165         47
Μαύρο τσάι        124         34

Βλέπουμε λοιπόν, ότι το κακάο έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση απ’ τις υπόλοιπες τροφές. Επομένως, η σοκολάτα, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, όταν βέβαια καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Η σκούρα σοκολάτα μάλιστα που περιέχει περισσότερο κακάο έχει και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες!

Τα οφέλη της:

Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη που μας παρέχει ο γλυκός αυτός πειρασμός
· Η μαύρη σοκολάτα προάγει την υγεία των αγγείων και της καρδιάς.
· Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως με σωστή κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
· Συμβάλλει στη μακροβιότητα.
· Κάποια από τα συστατικά της σοκολάτας επιδρούν στον εγκέφαλο και βελτιώνουν την ψυχική διάθεση.
· Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη λόγω του στεατικού οξέος που περιέχει.
· Λόγω της βιταμίνης Ε βοηθά το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό.
· Εμποδίζει τη γήρανση του οργανισμού χάρη στα φυσικά αντιοξειδωτικά της.
· Η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας θεοβρωμίνης η οποία χρησιμοποιείται στην καταστολή του βήχα
· Λειτουργεί ως διουρητικό.
· Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες (μνήμη, μάθηση).

Παχαίνει τελικά;

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφή, η κατανάλωση σοκολάτας έχει τη δική της θέση. Η σωστή κατανάλωση της σοκολάτας δεν μπορεί να μας παχύνει (έως 30 γρ ημερησίως). Η υπερβολική κατανάλωση είναι αυτή που πρέπει να αποφεύγεται. Γενικά δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν ή αδυνατίζουν αφού είναι στο χέρι μας -αν τα χρησιμοποιούμε με μέτρο- να απολαμβάνουμε ό,τι λιχουδιά μας αρέσει χωρίς τύψεις.

{jcomments on}

No Comments

Post a Comment