Ρόδι: To γούρι της υγείας σας!

icon
23 Ιανουαρίου 2018

Ρόδι: To γούρι της υγείας σας!


Το ρόδι έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο και μελετάται για τα πολλά του οφέλη στην υγεία, όπως το ότι...

...μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη γονιμότητα.

Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα βασικά οφέλη του ροδιού:

• Αντιοξειδωτικά:
Οι καρποί του ροδιού παίρνουν τη ζωντανή κόκκινη απόχρωση τους από τις πολυφαινόλες, που είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο χυμός του ροδιού περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από ό, τι οι περισσότεροι χυμοί φρούτων. Έχει επίσης τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά στον χυμό του ροδιού μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, την προστασία των κυττάρων από βλάβες και στη μείωση της φλεγμονής.

• Βιταμίνη C:
Ο χυμός ενός ροδιού προσφέρει περισσότερο από το 40% της καθημερινής απαίτησης σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να αλλοιωθεί όταν παστεριωθεί, γι ‘αυτό προτιμήστε τον σπιτικό χυμό ή το χυμό φρέσκου ροδιού για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τοθρεπτικό αυτό συστατικό.

• Προστασία από την νόσο του Alzheimer:
Τα αντιοξειδωτικά του χυμού καθώς και η υψηλή συγκέντρωσή τους, φαίνεται να καθυστερούν την πρόοδο της νόσου του Alzheimer και να προστατεύουν τη μνήμη.

• Πέψη:
Ο χυμός ροδιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του εντέρου και να βελτιώσει την διαδικασία της πέψης. Μπορεί να είναι επίσης ευεργετικός για άτομα με νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Ενώ υπάρχουν αντιφατικές πεποιθήσεις και έρευνες σχετικά με το εάν ο χυμός ροδιού βοηθάει ή επιδεινώνει τη διάρροια, οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν να αποφύγετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα και τα συμπτώματά έχουν υποχωρήσει.

• Αρθρίτιδα:
Τα φλαβονοειδή στο χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή της φλεγμονής που συμβάλλει στην οστεοαρθρίτιδα και στη βλάβη του χόνδρου. Ο χυμός εξετάζεται προς το παρόν για τις πιθανές επιδράσεις του στην οστεοπόρωση, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε άλλους τύπους αρθρίτιδας και φλεγμονής των αρθρώσεων.

• Καρδιακές παθήσεις:
Το ρόδι είναι γνωστό ως το πιο θρεπτικό φρούτο για την καρδιά και τις αρτηρίες. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός βελτιώνει τη ροή του αίματος και κρατά τις αρτηρίες μακριά από τον κίνδυνονα γίνουν δύσκαμπτες. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη της πλάκας και τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Αλλά το ρόδι μπορεί να αντιδράσει αρνητικά σε σχέση με την πίεση του αίματος και την φαρμακευτική αγωγή για την χοληστερόληόπως π.χ. τις στατίνες. Βεβαιωθείτε λοιπόν πως έχετε μιλήσει με το γιατρό σας πριν απολαύσετε ένα ρόδι.

• Αντιιικό:
Η κατανάλωση ροδιού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Τα ρόδια έχουν επίσης αποδειχθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις ότι είναι αντιβακτηριακά και αντιικά και έχουν μελετηθεί για την επίδρασή τους σε κοινές λοιμώξεις και ιούς.

• Μνήμη:
Η κατανάλωση περίπου 200 γραμμαρίων χυμού ροδιού καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

• Σεξουαλικές επιδόσεις και γονιμότητα:
Η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο χυμό του ροδιού και η ικανότητά του να επηρεάζει το οξειδωτικό στρες το καθιστούν πιθανό βοήθημα γονιμότητας. Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί δυσλειτουργία του σπέρματος και μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες. Έχει επίσης αποδειχθεί πως ο χυμός συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες στον πλακούντα. Αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τα ακριβή οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό. Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες, μία από τις κύριες ορμόνες και των δύο φύλων.

• Αντοχή και αθλητικές επιδόσεις:
Ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου και στην ανάρρωση μετά την την άσκηση.

• Διαβήτης:
Το ρόδι παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τον διαβήτη στη Μέση Ανατολή και στην Ινδία. Ενώ πολλά ακόμη δεν είναι γνωστά για τα οφέλη του ρόδιου στον διαβήτη, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

Συμπερασματικά:

Ο πράσινος χυμός λοιπόν δεν είναι η μόνη υγιεινή επιλογή. Η προσθήκη χυμού ροδιού στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και φλεγμονών. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών των φρούτων αλλά και των αντιοξειδωτικών. Το ιδανικό πριν ξεκινήσετε να πίνετε καθημερινά χυμό ροδιού είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα επηρεάσει τον οργανισμό σας σχετικά με την φαρμακευτική σας αγωγή.

 

Ιωάννας Μουζακίτηύ
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato