Χρ. Μερούσης: Ο αθλητισμός διαμορφώνει προσωπικότητες & σε μαγνητίζει στη σωστή κατεύθυνση

icon
19 Σεπτεμβρίου 2020

Χρ. Μερούσης: Ο αθλητισμός διαμορφώνει προσωπικότητες & σε μαγνητίζει στη σωστή κατεύθυνση

Αυτό είναι ο αθλητισμός για τον μαραθωνοδρόμο Χριστόφορο Μερούση… Μία πλούσια διαδικασία μέσα από την οποία εκπαιδεύεσαι να αγωνίζεσαι σε όλους τους τομείς της ζωής και τελικά οδηγείσαι πιο καλλιεργημένος στην “καλή”, όπως τονίζει, κατεύθυνση.

Πόσο μπορεί να μας βοηθήσει ο αθλητισμός σε μία δύσκολη περίοδο όπως είναι αυτή της πανδημίας;

Πιστεύω ότι αθλητισμός ήταν στήριγμα, κυρίως ψυχολογικό, σε πολλούς ανθρώπους τόσο στην καραντίνα όσο και μετά από αυτή. Είδαμε να ξεκινούν κάποιο άθλημα ή χόμπι, προκειμένου να εκτονωθούν ψυχικά και σωματικά. Το αποτέλεσμα ήταν ο αθλητισμός να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους και το ποδήλατο, το περπάτημα ή το τρέξιμο να αποδειχθούν ευεργετικά σε αυτή την παγκοσμίως, δύσκολη περίοδο.

 

Χριστόφορος Μερούσης: Εν αρχή ήταν ο αθλητισμός

“Από μικρό παιδί είμαι στα γήπεδα, αλλά σε συλλογικό επίπεδο ασχολήθηκα με το μπάσκετ όταν ήμουν 12 ετών και μετά με κέρδισε ο στίβος. Με τον τελευταίο ασχολούμαι από το 1997, δηλαδή 23 χρονια!

Γενικά, έχω παίξει λίγο ποδόσφαιρο σαν μαθητής και λίγο βόλεϊ, έχω παίξει πολύ μπάσκετ (που το αγαπάω ακόμη) και βέβαια το τρέξιμο που τελικά με κέρδισε.”

Τι ήταν αλήθεια αυτό που σε κέρδισε στο τρέξιμο και σε ηλικία 15 ετών αποφάσισες να ασχοληθείς αποκλειστικά μαζί του;

Το μπάσκετ είναι σίγουρα διασκεδαστικο, έχει μπάλα αλλά και το στοιχείο της ψυχαγωγίας. Τα μικρά παιδιά ελκύονται πιο εύκολα από ένα άθλημα με μπάλα… Στο τρέξιμο όμως είσαι εσύ, μόνο με τον εαυτό σου κι ουσιαστικά όλα εξαρτώνται από εσένα.

Ίσως όταν προσαρμόστηκα στην ψυχολογία του, αυτό να ήταν που με κέρδισε. Το ότι αναδύει μια άλλη πτυχή του εαυτού σου πιο δυνατή, που μπορεί να μην τη γνώριζες κι εσύ ο ίδιος. Βέβαια για να τα λέμε όλα, βοήθησαν και κάποιες διακρίσεις που πέτυχα γρήγορα και το ότι με εντοπισε ο πρώτος μου προπονητης στη Χίο, ο Γιαννης Τζήκας.

 

Σκέψεις ενός διακεκριμένου μαραθωνοδρόμου

“Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι όταν τρέχω κι άλλες που δε σκέφτομαι τίποτα λόγω κούρασης ή εξαιτίας της ανάγκης μου να συγκεντρωθώ και να το απολαύσω. Ανάλογα την ψυχολογία της ημέρας και τον βαθμό δυσκολίας, μιλάω με τον εαυτό μου όσο τρέχω.”

Ποια ήταν η σκέψη που έκανες όταν συμμετείχες για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο της Αθήνας;

Ήταν το 2012... Ως αθλητής στίβου τότε ήμουν πολύ έμπειρος και μετρούσα αρκετά χρόνια στον αθλητικό χώρο. Ως μαραθωνοδρόμος όμως ήμουν άπειρος.

Μάλιστα είχα ακούσει αρκετές ιστορίες για τον μαραθώνιο της Αθήνας, γεγονός που με άγχωνε και κάπως με συγκρατούσε. Στο μυαλό μου ήταν μία σπουδαία πρόκληση, η υπέρτατη! Από πρόκληση όμως μεταμορφώθηκε σε μία νέα πόρτα και μία καινούργια πορεία.

 

“Προτιμώ η ζωή μου να είναι απλή και όχι περίπλοκη”, γι’ αυτό…

  • Επέλεξα να ζω στο νησί της Χίου μόνιμα, αφού οι κοντινές αποστάσεις διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής
  • Χαίρομαι με τα απλά πράγματα, όπως είναι ένας καφές με φίλους, μία βόλτα με την οικογένεια
  • Αγαπώ την έννοια της “γειτονιάς”
  • Τρέχω το βράδυ, που είναι όλα πιο ήρεμα και γαλήνια

 

Αλήθεια πως είναι μία κοινή ημέρα στο νησί από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Θα βγω το πρωί να τρέξω έξω από το σπίτι μου και το απόγευμα προτιμώ το στάδιο, που είναι επίσης πολύ κοντά. Ανάμεσα στις προπονήσεις μου, έχω τον χρόνο να πιω έναν καφέ, να κάνω τις δουλειές μου, να ασχοληθώ με την οικογένειά μου. Δε χάνω τον χρόνο μου στον δρόμο. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και μειονεκτήματα, ειδικά τον χειμώνα, αλλά αγαπάω τη ζωή μου στη Χίο και δεν την αλλάζω με τίποτα.

Ζούσες πάντα στη Χίο ή έχεις δοκιμάσει και τη ζωή στη μεγαλούπολη;

“Ζούσα πάντα στη Χίο, αλλά ήρθα και δύο χρόνια στην Αθήνα λόγω της σχολής μου.”

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Χριστόφορος είναι στην ΕΛ.ΑΣ. περίπου 20 χρόνια.

“Λόγω του αθλητισμού, έχω ταξιδέψει πολύ στην Αθήνα και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Κάθε φορά ανυπομονούσα για την επιστροφή μου στη Χίο και με τα χρόνια, καταστάλλαξα πως η ζωή εδώ μου ταιριάζει!

Τι κερδίζει ένα παιδί που μεγαλώνει στην επαρχία ή σε κάποιο νησί συγκριτικά με τα παιδιά των πόλεων;

Αρχικά μαθαίνει όσα είχαμε  κι εμείς παλιότερα, δηλαδή τη γειτονιά, τους φίλους, το παιχνίδι στους δρόμους και τις αλάνες, μία ανέμελη παιδική ηλικία. Στη μεγαλούπολη οι σχέσεις είναι συνήθως πιο απρόσωπες μεταξύ των ανθρώπων. Η τεχνολογία κερδίζει τα παιδιά πλέον, αλλά το παιδί της επαρχίας με το που θα ανοίξει την πόρτα του όλα τα παραπάνω τον καλούν έξω.

Έχεις έναν γιο. Πως αντιμετωπίζει τις νίκες σου;

Ο γιος μου είναι κινητήριος δύναμη! Άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου και μου εδωσε επιπλέον δύναμη σε πολλά πράγματα. Μετά τον αγώνα, η μία νίκη είναι όταν θα μου χαμογελάσει ο γιος, θα τρέξει να με αγκαλιάσει ή θα με πάρει απ’το χέρι να πάμε βόλτα. Αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή μου! Και βέβαια περιμένει κάποιο μετάλλιο η κύπελλό μου, για να το κάνει δικό του.

 

icon

Παιδιά και αθλητισμός: “Αθλητής πιστεύω πως γεννιέσαι”

“Ο αθλητισμός διαμορφώνει χαρακτήρες και προσωπικότητες, ενώ σε μαγνητίζει σε καλες και σωστές κατευθύνσεις! Μαθαίνεις  να αγωνίζεσαι σε όλα τα πράγματα στη ζωή, σε καλλιεργεί ως άνθρωπο. Θα ήθελα ο γιος μου να διαλέξει μέσα από τον αθλητισμό όποιο δρόμο τού αρέσει και θα τον κάνει ευτυχισμένο κι ολοκληρωμένο.”

Αθλητικό παιδί γεννιέσαι ή γίνεσαι, τελικά;

Θεωρώ ότι κάποιοι έχουν τον αθλητισμό στο αίμα τους από τότε που γεννήθηκαν. Στην πορεία, μέσα από τις κατάλληλες συγκυρίες κι ανάλογα με το πόσο θα καλλιεργήσει κάποιος το χάρισμα του, μπορεί να φτάσει να γίνει πρωταθλητής ή να κάνει πρωταθλητισμό. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που άνθρωποι με θέληση και πείσμα πέτυχαν.

Για να σου απαντήσω όμως, πιστεύω πως αθλητής γεννιέσαι.

Αγαπημένο σημείο της Ελλάδας για προπόνηση;

Εννοείται η Χίος, όπου προπονούμαι μια ζωή κι έχω στο μυαλό μου όλα τα μέτρα των αποστάσεων στους δρομους. Μου αρέσει πολύ να προπονούμαι και στον Πολυγύρο Χαλκιδικής, όπου είναι οι κουμπάροι και φίλοι μου κι έχει πολύ καλό κλίμα (κι ωραίο σταδιο).

 

Οι πρακτικές δυσκολίες ενός δρομέα

Πως ξεπερνάς τις δυσκολίες ως αθλητής (π.χ. τις δύσκολες υποδομές για προπόνηση στο νησί);

Με υπομονή, θέληση και αγάπη έχω προπονηθεί πολύ στην άσφαλτο όταν τα στάδια στην Χίο είναι απασχολημένα ή κλειστά, έχω τραυματιστεί, έχω επανέλθει αλλά όταν θέλεις κάτι όλα γίνονται.

Ο χειμώνας εδώ είναι δύσκολος, επειδή έχει παντα πολύ αέρα αλλά προσαρμόζομαι. Πλέον βέβαια έχω και διάδρομο στο σπίτι, ένα πραγματικό εργαλείο για κάθε δρομέα.

Πως καταφέρνει ένας αθλητής του δικού σου βεληνεκούς να συνδυάζει τις σκληρές προπονήσεις με την εργασία και την οικογένεια;

Όπως προανέφερα, ,θεωρώ ότι πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις. Όσο μεγαλώνεις, εξελίσσεσαι σε κάθε τομέα, διευρύνεις τους ορίζοντές σου και προσαρμόζεσαι στις αλλαγές γύρω σου. Κάπως έτσι λειτουργούν αντίστοιχα ακι οι άνθρωποι, που βρίσκονται κοντά σου.

Θα ήθελα να πω όμως ότι και η υπηρεσία μου ΥΦΑΑ της Ελληνικής Αστυνομίας μ’ έχει διευκολύνει να αφιερώσω την ζωή μου στο τρέξιμο.

Είναι μοναχικό άθλημα το τρέξιμο;

Ναι είναι μοναχικό... Όσες φορές κι αν προπονηθείς με συναθλητές σου παρέα, θα έρχονται στιγμές που διαπιστώνεις ότι στο τρέξιμο μάχεσαι συνεχώς με τον εαυτό σου σωματικά και ψυχικά.

Μία στιγμή υπερπροσπάθειας που θυμάσαι;

Το 2001 σε αγώνες στην Κηφισιά, μία εβδομάδα μετά από πανευρωπαϊκούς αγώνες εφήβων, συμμετείχα σε ημερίδα για έναν γρήγορο αγώνα. Έκανα γρήγορο πέρασμα για να βγει ατομικο ρεκόρ στα 5 km, δεν εγκατέλειψα τον αγώνα παρόλο που δεν έβγαινε και έτσι στον τερματισμό κατέρρευσα. Και σε μαραθώνιο στην Αθήνα δυστυχώς κατέληξα στα ιατρεία, μετά τον τερματισμό...Τα έχει αυτά όμως ο αθλητισμός!

Μέχρι ποια ηλικία αντέχει κάποιος να κάνει προπονήσεις και να είναι ερασιτέχνης μεν αθλητής, αλλά καλών επιδόσεων;

Όσο αντέχει η ψυχή του κι όσο το τρέξιμο και ο αθλητισμός είναι μέρος της ζωής του. Έχω αθλητές μου οικογενειαρχες και μάλιστα αρκετοί είναι άνω των 50.

Μία φιλία σου που προέκυψε από τον αθλητισμό;

Είμαι τυχερός κι ευλογημένος γιατί εκτός από εμπειρίες, γνώρισα συναθλητές και φίλους που έχω επαφές. Εκτιμώ ιδιαίτερα ως χαρακτήρα, αλλά και για τις δυνατότητές του, τον Παναγιώτη Καραϊσκο γιατί είναι ένα πραγματικά καλό και σεμνό παιδί. Μάλιστα έχουμε και τον ίδιο προπονητή, τον Σταύρο Καρρέ. Ακόμη ξεχωρίζω τον καλό φίλο μου Δημήτρη Θεοδωρακάκο, με τον οποίο μας συνδέει αλληλοσεβασμός κι εκτίμηση. Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι ήρθε στο αεροδρόμιο να με χαιρετίσει μεσάνυχτα πριν πετάξω για το ταξίδι της ζωής μου, τους Ολυμπιακούς αγώνες!

Τι θα συμβούλευες τους ανερχόμενους μαραθωνοδρόμους;

Να επιμένουν και να αγαπούν αυτό που κάνουν. Το είπα αρκετές  φορές αλλά είναι το παν. Θα έρθουν δύσκολες μέρες, αναποδιές , μακροχρόνιες προετοιμασίες που δε θα αποδώσουν, τραυματισμοί κι απογοητεύσεις. Εκεί όμως είναι που πρέπει να αντέξεις και να συνεχίσεις! αλλά εκεί είναι που πρέπει να αντέχεις και να συνεχίσεις!

 

Πανδημία και μαραθώνιοι

“Δυστυχώς έχουν αναβληθεί πολλοι αγώνες παντού, αλλά προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και δε σταματάμε την προσπάθεια. Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες για όλους μας, όμως και οι αγώνεις αποτελούν την “τροφή” του αθλητή.”

Συνεχίζεις κανονικά τις προπονήσεις σου;

 Οι προπονήσεις γίνονται κανονικά όλο τον χρόνο. Αλλάζει βέβαια ο όγκος των χιλιομέτρων και η ένταση μαζί με τον προγραμματισμό. Στην καραντίνα για παράδειγμα, έκανα 8- 9 προπονήσεις την εβδομάδα, αφού δεν υπήρχε στο σύντομο πρόγραμμα κάποιος αγώνας.

Πότε πιστεύεις πως θα μπορέσουν να διεξαχθούν ξανά αγώνες χωρίς φόβο για τη δημόσια υγεία;

Δυστυχώς τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Ελπίζω όμως ότι οι αγώνες που αναβλήθηκαν φέτος σ’ Ελλάδα κι εξωτερικό, θα διεξαχθούν του χρόνου.

 

Τα μυστικά ενός επιτυχημένου δρομέα- αθλητή

Αθλητής γίνεσαι με σκληρή προπόνηση και πλούσια διατροφή;

Γίνεσαι ναι, αλλά δεν αρκούν αυτά. Πρόκειται για ένα παζλ από λεπτομέρειες. Η βάση όμως είναι η εξάσκηση, η προπόνηση και η διατροφή. Φροντίζεις το σώμα σου, για να σου δώσει…

Ποια Terranova Nutrition προϊόντα επιλέγεις ανά φάσεις προπονήσεων;

Γενικότερα τα εναλλάσσω ανάλογα με την περίοδο, αλλά τα αγαπημένα μου και τα πιο σταθερά είναι η πολυβιταμίνη Living Sport, Rhodiola, Cordyceps, Antioxidant, B- complex και Zinc. Η Terranova Nutrition έχει μία πλήρη γκάμα για έναν δρομέα αποστάσεων.

Θα ήθελα να τονίσω τη φυσικότητα των προϊόντων της Terranova Nutrition. Με βοηθούν να συνδυάζω στις προπονήσεις και την καθημερινότητά μου την ποιότητα και την απόδοση με την ενέργεια. Κι όλα αυτά με ασφάλεια, καθώς είναι 100% φυσικά χωρίς προόσθετα. Πολύ σημαντικά στοιχεία για έναν αθλητή.

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας για υψηλή αθλητική επίδοση;

Πρώτα από όλα είναι το έμφυτο ταλέντο. Ακολουθούν η προπόνηση, η αφοσίωση, η διατροφή, η ισορροπία στη ζωή και φυσικά η τύχη…

Και ποιο είναι το μυστικό για μία ευτυχισμένη ζωή;

Νομίζω εξαρτάται από τον άνθρωπο. Δεν κάνουν τα ίδια πράγματα όλους μας ευτυχισμένους. Αν όμως εντοπίσεις στο ταξίδι της ζωής, εκείνες τις στιγμές, τα πράγματα και τους ανθρώπους που σε γεμίζουν στην καθημερινότητα, νομίζω πως είσαι στη σωστή κατεύθυνση για μια ευτυχισμένη ζωή!

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato