Αποστολίδης Δημήτρης:Ο αθλητισμός είναι μέσο ευεξίας & δύναμης για τις υπόλοιπες δραστηριότητες!

icon
6 Απριλίου 2020

Αποστολίδης Δημήτρης:Ο αθλητισμός είναι μέσο ευεξίας & δύναμης για τις υπόλοιπες δραστηριότητες!

Δες εδώ την συνέντευξη του Δημήτρη Αποστολίδη αναφορικά με τον αθλητισμό και την πορεία του!

Ποια είναι η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;

Είμαι αθλητής στίβου, λαμβάνω μέρος σε αγώνες βετεράνων αθλητών (άνω των 35 ετών) αλλά και σε αγώνες με εν ενεργεία αθλητές. Στα μαθητικά μου χρόνια ήμουν επίσης αθλητής στίβου, σε ταχύτητες και μήκος, αλλά ποτέ δεν έκανα συστηματική προπόνηση, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων. Στο πανεπιστήμιο επιχείρησα να προπονηθώ εντατικά πάνω από έναν χρόνο,  πρόλαβα να τρέξω σε έναν αγώνα 400m που πήγε καλά, όμως στον επόμενο αγώνα έπαθα μια σοβαρή θλάση, οπότε εγκατέλειψα οριστικά. Έξι χρόνια πριν και αφού είχαν μεσολαβήσει 15 χρόνια, η δημιουργία οικογένειας, 4 (τότε, τώρα 5) παιδιά, 4 πτυχία (ιατρικής- θεολογίας και μεταπτυχιακά), ειδικότητα ιατρικής και 9 χρόνια ιδιωτικό παθολογικό ιατρείο, υπήρξε η καθοριστική αφορμή για την επανασχόλησή μου με τον αθλητισμό. Την Τσικνοπέμπτη του 2014 μετά το φαγητό σε φιλικό σπίτι, διαπίστωσα ότι δυσκολευόμουν να σηκωθώ από το πάτωμα όπου είχα καθίσει λόγω αρκετού κόσμου, διότι με δυσκόλευε η κοιλιά μου! Είχα φθάσει 95 κιλά. Αποφάσισα ότι θα ξαναρχίσω να γυμνάζομαι και έβαλα 3 στόχους για το αμέσως επόμενο διάστημα. Να τρέξω σε αγώνες στίβου βετεράνων, να πάρω μέρος σε μαραθώνιο και να συμμετάσχω σε αγώνες τένις. Σε ένα χρόνο με επιμονή και υπομονή τα είχα πετύχει όλα! Αρχικά επικεντρώθηκα σε προπόνηση αντοχής, μια εργομέτρηση όμως που έκανα πριν τον δεύτερο μαραθώνιο μου έδειξε ότι είχα πιάσει ταβάνι στην αντοχή και ότι το ταβάνι αυτό ήταν αρκετά χαμηλό για αγώνες αντοχής, με την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μου (βασικός δείκτης αερόβιας ικανότητας) μόλις στα 45ml/min. Αντίθετα, διάφοροι άλλοι δείκτες ταχυδύναμης ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα, ώστε αποφάσισα να εγκαταλείψω οριστικά την προπόνηση αντοχής και να αφοσιωθώ αποκλειστικά στην προπόνηση και τους αγώνες ταχύτητας εντός στίβου.

Ποιες είναι οι επιτυχίες σου;

Όσον αφορά στους αγώνες αντοχής, πήρα μέρος σε δύο μαραθωνίους, στην Αθήνα το 2015 με επίδοση 3.29.59 και στο στο Ναύπλιο το 2016 με επίδοση 3.26.23. Έκανα διάφορους ημιμαραθωνίους, με καλύτερο αυτόν της Καλαμπάκας το 2016 με επίδοση 1.35.30, καλύτερο 10άρι στην Αθήνα το 2018 με χρόνο 43.17 και καλύτερο 5άρι στην Θεσσαλονίκη το 2016 με χρόνο 19.52. Σε αγώνες εντός στίβου τα πηγαίνω καλύτερα. Από το 2015 έχω συμμετάσχει σε όλα τα ετήσια πανελλήνια πρωταθλήματα βετεράνων στίβου και έχω κατακτήσει 14 μετάλλια σε 14 συμμετοχές (5 χρυσά, 6 ασημένια και 3 χάλκινα) στα 100μ, 200μ, 400μ, 800μ, μήκος και στο πένταθλο (200μ, 1500μ, μήκος, ακόντιο, δίσκος), στο οποίο μάλιστα έχω και το πανελλήνιο ρεκόρ στις ηλικίες 35-39 ετών. Επίσης, έχω 2 μετάλλια στους πρόσφατους βαλκανικούς αγώνες στο Βουκουρέστι, 1 χρυσό με την εθνική ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ100 και 1 ασημένιο στα 4χ400. Τέλος, το 2019 έλαβα μέρος σε παγκόσμιους αγώνες ιατρών και συναφών επαγγελμάτων υγείας στο Μαυροβούνιο (Medigames), κατακτώντας 1 χρυσό (στο μήκος) και 3 ασημένια στα 100μ, στα 200μ και στα 400μ. Σημαντικό επίσης θεωρώ την τέταρτη θέση που κατέκτησα στα 400μ στους αγώνες εν ενεργεία αθλητών στα Καποδίστρεια στην Κέρκυρα το 2018 με επίδοση 56.22 που παραμένει και ατομικό μου ρεκόρ στην εν λόγω απόσταση.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου τη φετινή χρονιά;

Για πρώτη φορά φέτος δοκιμάζω τις δυνάμεις μου στον κλειστό στίβο, στο προσεχές βαλκανικό πρωτάθλημα στο Βελιγράδι. Στον ανοιχτό στίβο ο προγραμματισμός περιλαμβάνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Λάρισα τον Ιούνιο, το βαλκανικό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου στην Κορυτσά και κάποιους ενδιάμεσους αγώνες προετοιμασίας. Οι στόχοι μου είναι να βελτιώνω, αν γίνεται, τις επιδόσεις μου κάθε χρόνο και να φθάνω στους αγώνες υγιής από τραυματισμούς, κάτι που δεν έχω δυστυχώς επιτύχει καμία χρονιά!

icon

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις τις προπονήσεις με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου;

Πάρα πολύ δύσκολο. Όταν ξυπνάω το πρωί δεν γνωρίζω ούτε τι ώρα θα πάω για προπόνηση. Η εργασία μου είναι πολύ απαιτητική: πρωί και απόγευμα στο ιατρείο, συχνές επισκέψεις κατ’ οίκον το μεσημέρι ή και το βράδυ, αυξημένες υποχρεώσεις των παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Αν χάσω μία προπόνηση, θα ξυπνήσω νωρίτερα την επόμενη ημέρα και θα κάνω διπλή για να μην χάσω τη σειρά. Πολλές φορές, όταν ξεκινάω από το σπίτι για την προπόνηση, είμαι τόσο κουρασμένος που αναρωτιέμαι γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου! Όταν όμως ξεκινάω την προθέρμανση όλη η ψυχική κούραση και το στρες φεύγουν και, όταν τελειώσω, είμαι έτοιμος για τον επόμενο γύρο δουλειάς και υποχρεώσεων με ανανεωμένες δυνάμεις. Τελικά, πάντα καταφέρνω να βγάλω 5 με 6 προπονήσεις την εβδομάδα. Η προπόνηση ταχύτητας έχει και το πλεονέκτημα ότι διαρκεί λιγότερο από εκείνη της αντοχής λόγω των υψηλών εντάσεών της. Συνήθως χρειάζομαι 1 ώρα από την ώρα που θα φθάσω ως την ώρα που θα φύγω από το γήπεδο ή το γυμναστήριο. Εννοείται ότι πέρα από την προπόνηση δεν κάνω τίποτα άλλο που εφαρμόζει κάποιος που προσπαθεί να κάνει πρωταθλητισμό: δεν κοιμάμαι σωστά, δεν τρέφομαι σωστά, δεν ξεκουράζομαι καθόλου, δεν κάνω συστηματικά θεραπείες αποκατάστασης. Η χρησιμοποίηση την τελευταία περίοδο των συμπληρωμάτων της Terranova (μαγνήσιο και πολυβιταμίνη) νομίζω με έχουν βοηθήσει στην ταχύτερη αποκατάσταση. Ο αγωνιστικός αθλητισμός πάντως δεν είναι για εμένα αυτοσκοπός, είναι το μέσο ευεξίας και δύναμης για τις υπόλοιπες απαιτητικές δραστηριότητες μου.

Ποιες είναι μερικές φράσεις- μότο που σε εκφράζουν απόλυτα αναφορικά με τον αθλητισμό και την ζωή;

  • Προσπάθησε σκληρά στην προπόνηση όταν είσαι καλά, και ακόμη σκληρότερα, όταν δεν είσαι.
  • Μία κακή προπόνηση είναι καλύτερη από την καθόλου προπόνηση.
  • Αντί να προσπαθείς να βελτιώνεις τα αδύναμα σημεία σου, προσπάθησε να βελτιώνεις τα δυνατά σημεία.
  • Η ζωή είναι σκληρή.
  • Είναι πάντοτε μοναδική η αίσθηση, όταν κάθομαι στον βατήρα της εκκίνησης.
  • Τι δουλειά έχω εγώ με αυτούς; (όταν τυχαίνει να συναγωνίζομαι με μεγαθήρια- πχ σε αγώνες μήκους στο Βουκουρέστι αγωνιζόμουν αμέσως μετά από αθλητή με συμμετοχή σε Ολυμπιάδα και ρεκόρ 8.30).

icon

Τι γνώμη έχει η οικογένεια σου για την ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό;

Η οικογένεια μου θέλει να είμαι χαρούμενος. Κατανοεί την ανάγκη μου να αποσυμφορώ τη μεγάλη πίεση και το άγχος της δουλειάς μέσω της άσκησης και τη σημασία του αθλητισμού στη διατήρηση της καλής υγείας. Δεν αρέσει καθόλου να με βλέπει κουρασμένο από την προπόνηση και πολύ περισσότερο τραυματισμένο από την υπερπροσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, με στηρίζει και χαίρεται με τη δική μου ικανοποίηση από τη συμμετοχή μου σε αγώνες.

Αποστολίδης Δημήτρης 
Ειδικός Παθολόγος

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato