Υαλουρονικό οξύ για λαμπερό δέρμα

icon
8 Ιουνίου 2020

Υαλουρονικό οξύ για λαμπερό δέρμα

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Εκτίθεται στο περιβάλλον, στην ακτινοβολία, αλλά και στο χρόνο. Το δέρμα παρουσιάζει αναγεννητικές ικανότητες αλλά ταυτόχρονα και τα πρώτα σημάδια της γήρανσης είτε από την ηλικία είτε από την ακτινοβολία.

 

Τι γνωρίζουμε για το δέρμα;

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας με έκταση περίπου 1,6m2 και βάρος περίπου 4kg. Μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάλογα με το βάρος και το ύψος του κάθε ατόμου. Διακρίνονται 3 στρώματα συνεχόμενα τα οποία είναι – από έξω προς τα μέσα – τα εξής:

  1. Η επιδερμίδα
  2. Το χόριο
  3. Ο υποδόριος συνδετικός ιστός

Το δέρμα εκτελεί διάφορες λειτουργίες με πρώτη και κύρια την προστασία του σώματός μας από εξωτερικούς παράγοντες, χημικούς, θερμικούς, μηχανικούς, και από την εισβολή ξένων παθογόνων μικροοργανισμών. Ταυτόχρονα, φροντίζει ώστε να μην υπάρχουν απώλειες υγρών και, μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του σώματος. Μία ακόμα λειτουργία του αποτελεί η προστασία από τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκτιθόμαστε. Ωστόσο, ταυτόχρονα συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D, τη γνωστή ως «Βιταμίνη του Ήλιου».

Το δέρμα έχει πλούσια νεύρωση και τα περισσότερα νεύρα είναι αισθητικά για τις γενικές αισθήσεις. Έτσι, το δέρμα είναι το κατεξοχήν ζωτικό και αισθητήριο όργανο του σώματος για την αφή, την υφή, τον πόνο και τη θερμοκρασία. Εκτός από τις λειτουργίες του αυτές, το δέρμα εμφανίζει και κλινικό ενδιαφέρον. Πολλά από τα συμπτώματα συστηματικών παθήσεων εκδηλώνονται μέσω του δέρματος, όπως κυάνωση σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, κοκκινίλες και εξανθήματα σε περιπτώσεις ανεμοβλογιάς, κ.ά.

 

Λίγα λόγια για το Υαλουρονικό οξύ…

Το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό βιοπολυμερές το οποίο βρίσκεται και στους ανθρώπους και στα ζώα. Αποτελεί μια φυσική γλυκοζαμινογλυκάνη και προέρχεται από την ένωση δύο (2) σακχάρων, το D-γλυκουρονικό και τη N-ακετυλογλυκοζαμίνη. Αποτελεί σημαντικό συστατικό των συνδετικών ιστών, του δέρματος, του αρθρικού υγρού, του ομφάλιου λώρου. Η μεγαλύτερη ποσότητα υαλουρονικού οξέος βρίσκεται στον ιστό του δέρματος, περίπου το 50%, ενώ το υπόλοιπο υπάρχει σε αρθρώσεις ακόμα και στον οφθαλμό. Το 1/3 περίπου της ποσότητάς του χάνεται καθημερινά και αναπληρώνεται. Ταυτόχρονα, με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μια αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος και μια δυσκολία στην αναπλήρωσή του.

Γίνεται αντιληπτή η σημαντικότητα της ύπαρξης και της αναπλήρωσης του υαλουρονικού οξέος για το δέρμα μας μόνο και μόνο από το μεγάλο ποσοστό στο οποίο υπάρχει!

 

Ποιος ο ρόλος και η σημασία του Υαλουρονικού οξέος για τον οργανισμό μας;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συγκρατήσει έως και 1000 φορές το βάρος του. Για αυτό και ένας από τους κύριους ρόλους του έγκειται στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και της ενυδάτωσής του. Μαζί με το ρόλο του αυτό έρχεται και η σημασία του στη διατήρηση της ελαστικότητας και του ιξώδους του υγρού των αρθρώσεων και της ακεραιότητας των συνδετικών τους ιστών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ιδιότητα της χονδροπροστασίας στο Υαλουρονικό οξύ.

Πέρα από τις ιδιότητές του αυτές, το Υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες αλλά και την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών του δέρματος. Ο ρόλος του αυτός έγκειται την δυνατότητα αλληλεπίδρασης του υαλουρονικού με δεσμευτικές πρωτεΐνες απαραίτητες για τους ιστούς του δέρματος, όπως είναι το κολλαγόνο.

-Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη, η οποία επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά, τους τένοντες, τους μύες, τους χόνδρους των αρθρώσεων.-

Το Υαλουρονικό οξύ συμβάλλει στην αύξηση του σχηματισμού του κολλαγόνο, συμβάλλοντας και στην ελαστικότητα του δέρματος. Έχει μια εγγενή υγροσκοπική φύση και ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος, διατηρώντας ταυτόχρονα και τη νεανική του όψη.

 

Τι προκαλεί τη γήρανση του δέρματος;

                  Ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται με την πάροδο των χρόνων είναι η αλλοίωση της εμφάνισης του δέρματός μας και κυρίως στο πρόσωπο και τα χέρια μας. Όμως, γιατί εμφανίζεται σε αυτά τα σημεία κυρίως;

Η γήρανση του δέρματος προκύπτει φυσιολογικά με την αύξηση της ηλικίας καθώς, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το υαλουρονικό και το κολλαγόνο του δέρματος αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα σημεία τα οποία εκτίθενται κυρίως στον ήλιο είναι το πρόσωπό μας αλλά και τα χέρια μας. Η ακτινοβολία αρχίζει και μειώνει το φραγμό που υπάρχει από το δέρμα, προκαλεί την αφυδάτωση και την ξηρότητά του, το σχηματισμό των ρυτίδων, την εμφάνιση κηλίδων και την τραχιά υφή του. Με τον τρόπο αυτό δίνει μια εικόνα πιο γερασμένη, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη στο δέρμα μας.

 

Πώς θα διατηρήσω την υγεία του δέρματός μου;

                  Πέρα από τη σημαντικότητα της ενυδάτωσης του οργανισμού μας ως σύνολο, η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διατηρήσει τον φραγμό που σχηματίζει φυσικά. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η διατήρηση της λειτουργικότητας του υαλουρονικού οξέος καθώς συμβάλλει και στο σχηματισμό του κολλαγόνου και, επομένως, στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματός μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνεται η αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρώ τα επίπεδα του υαλουρονικού που υπάρχουν στον οργανισμό μου. Και ο τρόπος; Μπορεί να βρεθεί είτε σε υγρή μορφή είτε σε ταμπλέτες και κάψουλες είτε, ακόμα, σε μορφή ενέσιμη, κρέμα ή ορού. Ωστόσο, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη μορφή του συμπληρώματος υαλουρονικού οξέος να είναι μεγάλου (υψηλού) μοριακού βάρους, καθώς είναι η μορφή που απορροφάται πιο αποτελεσματικά από το σώμα και είναι καλύτερα αξιοποιήσιμο από το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Φρόντισε το δέρμα σου και Χάρισέ του τη λάμψη που του αξίζει!

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Essendoubi, M., et al. (2016). Human skin penetration of hyaluronic acid of different molecular weights as probed by Raman spectroscopy. Skin Research and Technology 22.1: 55-62.
  2. Kang, M. C., Yumnam, S., & Kim, S. Y. (2018). Oral intake of collagen peptide attenuates ultraviolet B irradiation-induced skin dehydration in vivo by regulating hyaluronic acid synthesis. International journal of molecular sciences, 19(11), 3551.
  3. Hamad, G., et al. (2017). Physicochemical, molecular and functional characteristics of hyaluronic acid as a functional food. American Journal of Food Technology 12.2: 72-85.
  4. Μονογυιού, Α. (2009). Διατροφή και δέρμα.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato