Άνοια και αρτηριακή υπέρταση

icon
19 Ιουνίου 2020

Άνοια και αρτηριακή υπέρταση

Η άνοια χαρακτηρίζεται από εξασθένηση της μνήμης και τουλάχιστον άλλης μίας νοητικής λειτουργίας όπως αφασία, απραξία ή αγνωσία. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση από ένα προηγούμενο επίπεδο και οι διαταραχές κυμαίνονται από ήπιες έως πολύ σοβαρές.

Οι πιο συχνές μορφές άνοιας είναι η νόσος Alzheimer και η αγγειακού τύπου άνοια. Παρότι θεωρούνται διαφορετικές από παθοφυσιολογικής άποψης, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν κοινούς μηχανισμούς εμφανίζοντας τόσο αγγειακές όσο και νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Είναι γνωστό ότι οι κλασσικοί αγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης, αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας . Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι βλάβες που προκαλεί η υπέρταση και η νόσος Alzheimer, μπορεί να έχουν αθροιστική δράση και να επιβαρύνουν συνεργικά τις νοητικές λειτουργίες. λειτουργίες. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι η υπέρταση στη μέση ηλικία, διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας.

Η συχνότητα της αγγειακού τύπου άνοιας έχει πολλαπλασιαστεί τελευταία λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά ελέγχοντας τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως σχετικά προλαμβανόμενη νόσο. Εφαρμόζοντας έγκαιρα μια αποτελεσματική και ασφαλή αντιυπερτασική, υπογλυκαιμική και υπολιπιδαιμική αγωγή μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της. Η εφαρμογή αντιυπερτασικής αγωγής σε ηλικιωμένους ασθενείς πρέπει να γίνεται προσεχτικά ώστε να αποφεύγονται υποτασικά επεισόδια, καθώς η υπόταση επιτείνει την υποξία και τη παραγωγή αμυλοειδούς επιδεινώνοντας τις γνωστικές δυσλειτουργίες.

Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά όπως το JAMA, Lancet και Neurology ενισχύουν τη θέση ότι η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα δια βίου δρα προστατευτικά για τη νοητική υγεία. Η βλαπτική δράση είναι περισσότερο εμφανής σε άτομα που εμφανίζουν υπέρταση από τα 30 ή 40 έτη της ζωής τους, προκαλώντας καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και συρρίκνωση του εγκεφάλου που μπορεί φανεί ακόμα και δεκαετίες αργότερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ρόλος της διαστολικής (μικρής) πίεσης που συχνά παραμελούμε. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι για κάθε αύξηση 10 μονάδων της διαστολικής πίεσης, οι πιθανότητες του ατόμου να αντιμετωπίσει γνωστικά προβλήματα αυξάνονται κατά 7%.

 

Συνυπολογίζοντας ότι τo 1/3 των ενηλίκων πάσχει από υπέρταση και ότι περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια παγκοσμίως, είναι σημαντικό να διεξάγονται περισσότερες τέτοιες μελέτες ώστε να βρεθούν τρόποι πρόληψης και θεραπείας για μία νόσο που μέχρι σήμερα θεωρείται ανίατη.

Νίκος Καραμιχαλάκης

Καρδιολόγος

www.karamichalakis.gr.

Προηγούμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato