Εμβοές: Τί είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

icon
25 Φεβρουαρίου 2022

Εμβοές: Τί είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;


Οι εμβοές αποτελούν την αίσθηση ενός ήχου στο αυτί ή στο κεφάλι μη προερχόμενος από το περιβάλλον.

Συνήθως αποτυπώνονται ως θόρυβοι (κουδουνίσματα, βουίσματα, σφυρίγματα κ.α).  Πολλά άτομα παραπονιούνται για εμβοές στα αυτιά τους, οι οποίες είναι ανυπόφορες και μπορεί να υποκρύπτουν διάφορες διαταραχές του συστήματος της ακοής. Διακρίνονται κατά βάση σε δύο τύπους:

  • Αντικειμενικές, οι οποίες είναι αντιληπτές τόσο από τον ασθενή όσο και από τον εξεταστή. Αυτό το είδος είναι λιγότερο συχνό και συνήθως προκαλείται από φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί.
  • Υποκειμενικές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές αποκλειστικά και μόνο από τον ασθενή. Είναι ο πιο κοινός τύπος των εμβοών και συνήθως συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα της ακοής.

Παραπάνω από το 10% του πληθυσμού πάσχει από εμβοές, δηλ. περίπου 1.000.000 Έλληνες, ενώ ποσοστό πάνω από το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 65, επίσης αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Οι εμβοές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Πολύ συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται ότι αισθάνονται κόπωση και εξάντληση ενώ δυσκολεύονται στη συγκέντρωση και στη μνήμη. Επιπλέον, μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι εμβοές συνδέονται με συχνές εναλλαγές στη διάθεση, με ευερεθιστότητα και δυσθυμία και πολύ συχνά προβλήματα ύπνου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΜΒΟΩΝ

Όπως έχει διαπιστωθεί, βασικά αίτια εμβοών μπορεί να αποτελούν οι τραυματισμοί του αυτιού ή και της γύρω περιοχής, οι φλεγμονές του αυτιού (ωτίτιδα), το άγχος/stress, η έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους και πρόβλημα στον λαβύρινθο του αυτιού. Ακόμη η συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο, η παραμόρφωση των τριχοειδών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης εμβοών καθώς και νευρολογικού τύπου προβλήματα,  ακουστικά νευρινώματα, λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (ψυχιατρικά, νευρολογικά φάρμακα) και κακώσεις κεφαλής.

Όσο περισσότερο είναι δυνατό να ελέγξουμε παράγοντες όπως οι παραπάνω ή ορισμένους από αυτούς,  τόσο μπορούμε να προστατευτούμε  από  το ενδεχόμενο πρόβλημα.

ΠΩΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΩΝ

Η σωστή διατροφή δύναται να συμβάλλει στην καταπολέμηση των εμβοών και να βελτιώσει κατά βάση την ολική κατάσταση. Χαρακτηριστικά, η μειωμένη κατανάλωση αλατιού και καφεϊνης (ποτά τύπου cola, καφές, τσάι), η διακοπή του καπνίσματος, ο συχνός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η καθημερινή άσκηση και φυσική δραστηριότητα για καλύτερη κυκλοφορία, βοηθούν στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των εμβοών. Γενικότερα, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η σύγχρονη κατανάλωση αντιοξειδωτικών στοιχείων μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα!

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΩΝ

Έρευνες έχουν καταδείξει πως οι εμβοές και πιθανές παρεμφερείς ωτολογικές επιπλοκές, μπορεί να καθυστερήσουν την εκδήλωσή τους, με υγιεινή διατροφή, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, ψευδαργύρου, βιταμίνης D3, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, φλαβονοειδών, ανθοκυανινών. Έτσι, βιταμίνες όπως οι B, E, C και  φυτικά εκχυλίσματα όπως για παράδειγμα  από Ginkgo biloba, μύρτιλλο,  παρουσιάζουν έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα, ενώ συστατικά όπως L-ακετυλοκαρνιτίνη, λινολεϊκό και γλουταμινικό οξύ καθώς και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο)  κρίνονται απαραίτητα για τη μιτοχονδριακή λειτουργία και τη νευρομεταβίβαση. Το σελήνιο σχετίζεται με την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης που απενεργοποιεί τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS).

Επιπρόσθετα και συνεργικά στη μείωση και ανακούφιση από τις ενοχλητικές εμβοές, λιπόφιλες ουσίες όπως τα φωσφολιπίδια, που συμμετέχουν στον σχηματισμό, τη σταθερότητα και την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών, είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία και δραστηριότητα των νεύρων του εγκεφάλου. Επίσης, έχει φανεί μέσω μελετών ότι η χορήγηση αντιοξειδωτικών συστατικών υποστηρίζει και τη βαρηκοϊα και άλλες σχετικές ωτολογικές διαταραχές.

 

Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

  1. Marina Savastano, Giuseppe Brescia, and Gino Marioni Antioxidant Therapy in Idiopathic Tinnitus: Preliminary Outcomes Department of Otolaryngology Head Neck Surgery, Padua University, Padua, Italy (Received for publication December 21, 2005)
  2. Plewnia, C. (2010) Brain Stimulation: New Vistas for the Exploration and Treatment of Tinnitus. CNS Neurosci Ther.Sismanis, A. (2003) Pulsatile tinnitus. Otolaryngol Clin North Am. 36(2):389-402
  3. Tsiga, M. (2002). Nutrition & diet design for physiological cases I. Thessaloniki, Greece: Alexander Technological Educational Institute.
  4. Berni A, Meschini R, Filippi S, Palitti F, De Amicis A,Chessa L. L-carnitine enhances restistance to oxidative stress by reducing DNA damage in Ataxia telangiectasia cells.Mutat Res 2008;650:165-74
  5. Seidman MD.Effects of dietary restriction and antioxidants on presbyacusis. Laryngoscope 2000;110(5 Pt 1): 727-38)
  6. Pan HC, Sheu ML, Su HL, et al. Magnesium supplement promotes sciatic nerve regeneration and down-regulates inflammatory response. Magnes Res 2011; 24:54-70
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato