Φούσκωμα; Καούρα; Πόνος; Ας αντιμετωπίσουμε τη δυσπεψία!

icon
1 Δεκεμβρίου 2020

Φούσκωμα; Καούρα; Πόνος; Ας αντιμετωπίσουμε τη δυσπεψία!

 

Πώς σχετίζονται το φούσκωμα, η καούρα και ο πόνος; Είναι η λεγόμενη Δυσπεψία!

Η λειτουργική δυσπεψία, αποτελεί μια διαταραχή της άνω γαστρεντερικής οδού που επηρεάζει το 5%-20% του πληθυσμού παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά της είναι τα χρόνια επιγαστρικά συμπτώματα, όπως πρώιμος κορεσμός, αίσθημα πληρότητας μετά από γεύμα, φούσκωμα, πόνος και κάψιμο στην περιοχή στου στομάχου. Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν καούρες, ανακάτεμα στο στομάχι, έμετος, ακόμα και ανορεξία. Σύμφωνα με τα κριτήρια Rome IV, ως δυσπεψία χαρακτηρίζεται όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται σε αρκετό βαθμό για να επηρεάζουν τις συνήθεις δραστηριότητές μας, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες.

Η λειτουργική δυσπεψία, ως μια πολυπαραγοντική και πολύπλοκη διαταραχή όσον αφορά τα συμπτώματα και την παθοφυσιολογία της, καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών.

Για την αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις λόγω της πολύπλοκης αιτιολογίας και συμπτωματολογίας της. Έχουν δοκιμαστεί φάρμακα που στοχεύουν διαφορετικές παθολογίες, όπως καταστολή οξέος, εξάλειψη του H. Pylori, κινητικότητα του εντέρου, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πέρα από τη φαρμακευτική της αντιμετώπιση, σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν και άλλες προσεγγίσεις, όπως τα πεπτικά ένζυμα αλλά και ο τρόπος ζωής και η διατροφή. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον για επιλογές μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης έχει αυξηθεί.

Τι ξέρουμε για τα πεπτικά ένζυμα;

Οι συνδυασμοί πεπτικών ενζύμων χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα της δυσπεψίας με τη χορήγηση πεπτικών ενζύμων. Η αμυλάση, η πεψίνη και η λιπάση είναι τα κύρια ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αντίστοιχα. Με τη λήψη πεπτικών ενζύμων, παρέχονται στον οργανισμό έτοιμα για χρήση και ενισχύεται η διαδικασία της πέψης και η ανακούφιση της δυσπεψίας. Επιπλέον, αποτελούν μια λύση χωρίς παρενέργειες και χωρίς να εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας…

Μαζί με τις κατευθύνσεις που μπορεί να λάβουμε από τον ιατρό, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες για την ανακούφιση και την αποφυγή της επιβάρυνσης των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση του σωματικού βάρους, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μια προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνονται, στην ποιότητα και στον τρόπο μαγειρικής παρασκευής τους. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αποφυγή των λιπαρών τροφίμων, καθώς μπορεί να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου και να πυροδοτήσουν επιπλέον τα συμπτώματα της δυσπεψίας.
  • Αποφυγή του καπνίσματος αλλά και της κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ, καθώς φαίνεται να αυξάνουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας.
  • Αποφυγή των τηγανιτών τροφίμων και των fast-food. Προτιμήστε την αντικατάστασή τους με ψητά και βραστά τρόφιμα.
  • Αποφυγή των πικάντικων και των καυτερών τροφίμων, καθώς έχει φανεί να αυξάνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας, όπως η καούρα.
  • Όσον αφορά τα γεύματα, προτίμηση σε μικρά και συχνά γεύματα. Επιπλέον, αποφυγή γεύματος για τουλάχιστον 2 ώρες από την ώρα του ύπνου ή αν πρόκειται να ξαπλώσετε.

icon

Και ας μην ξεχνάμε τα βότανα…

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση φυτών και βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό λόγω της μη ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας πολλές φορές των φαρμάκων.

  • Τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα έχει βρεθεί να μειώνει τα οξέα του στομάχου, μια συχνή αιτία δυσπεψίας.
  • Χαμομήλι, γνωστό για τις ιδιότητές του στη χαλάρωση του συνόλου του οργανισμού, ακόμα και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων δυσπεψίας.
  • Μαραθόσπορος με αντισπασμωδικές ιδιότητες και για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κράμπες στομάχου, έμετο.

Η λειτουργική δυσπεψία, λόγω της πολυπλοκότητάς της και στην παθοφυσιολογία της συνήθως απαιτεί προσέγγιση με συνδυασμό των παραπάνω τρόπων για να μπορέσεις να αντιμετωπιστεί.
Και ας μην ξεχνάμε πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός έχοντας ο κάθε ένας τις δικές του απαιτήσεις.

icon

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Tomita, T., Oshima, T., & Miwa, H. (2018). New approaches to diagnosis and treatment of functional dyspepsia. Current gastroenterology reports, 20(12), 55.
  2. Masuy, I., Van Oudenhove, L., & Tack, J. (2019). treatment options for functional dyspepsia. Alimentary pharmacology & therapeutics, 49(9), 1134-1172.
  3. Swami, O. C., & Shah, N. J. (2017). Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. Int J Basic Clin Pharmacol, 6, 1035-1041.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato