Πώς μπορείς να ανακουφιστείς από την καούρα και το φούσκωμα;

icon
27 Οκτωβρίου 2021

Πώς μπορείς να ανακουφιστείς από την καούρα και το φούσκωμα;


Εμφανίζεις συχνά συμπτώματα όπως φούσκωμα, καούρα και πόνο; Πώς σχετίζονται αυτά μεταξύ τους; Είναι η λεγόμενη Δυσπεψία!

Η λειτουργική δυσπεψία, αποτελεί μια διαταραχή της άνω γαστρεντερικής οδού που επηρεάζει το 5%-20% του πληθυσμού παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα κριτήρια Rome IV, ως δυσπεψία χαρακτηρίζεται όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται σε αρκετό βαθμό για να επηρεάζουν τις συνήθεις δραστηριότητές μας και για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα τους τελευταίους 3 μήνες. Τα πιο συνηθισμένα «παράπονα» είναι φούσκωμα, δυσφορία ή πληρότητα μετά το φαγητό ακόμα και αν το μέγεθος της μερίδας είναι μικρό. Μπορούμε να πούμε πως χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι τα χρόνια επιγαστρικά συμπτώματα, όπως ο πρώιμος κορεσμός, αίσθημα πληρότητας μετά από γεύμα, το φούσκωμα, ο πόνος και το «κάψιμο» στην περιοχή του στομάχου. Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν καούρες, ανακάτεμα στο στομάχι, έμετος, ακόμα και ανορεξία.

Η λειτουργική δυσπεψία, ως μια πολυπαραγοντική και πολύπλοκη διαταραχή όσον αφορά τα συμπτώματα και την παθοφυσιολογία της, καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών.

Ας δούμε όμως ποιοι εμφανίζουν πιο συχνά δυσπεψία.

Συνήθως σχετίζεται με τον τρόπο ζωής ενώ δεν αποκλείονται και άλλοι παράγοντες κινδύνου από άλλες πεπτικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπερφαγία - ταχεία κατανάλωση φαγητού
  • Λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα, αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, σοκολάτας ή ανθρακούχων αναψυκτικών
  • Κάπνισμα
  • Ορισμένα αντιβιοτικά, αναλγητικά ή και συμπληρώματα σιδήρου
  • Γαστρίτιδα

και ορισμένες πεπτικές διαταραχές:

  • Πεπτικά έλκη
  • Κοιλιοκάκη
  • Πέτρες στη χολή
  • Δυσκοιλιότητα
  • Φλεγμονή του παγκρέατος - Παγκρεατίτιδα
  • Καρκίνος του στομάχου
  • Εντερική απόφραξη
  • Μειωμένη ροή αίματος στο έντερο - εντερική ισχαιμία

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το σημαντικό ρόλο του άγχους στις περιπτώσεις της δυσπεψίας. Για αυτό και έχει παρατηρηθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης δυσπεψίας είναι στις γυναίκες.

Για την αντιμετώπιση της λειτουργικής δυσπεψίας έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις λόγω της πολύπλοκης αιτιολογίας και συμπτωματολογίας της. Έχουν δοκιμαστεί φάρμακα που στοχεύουν διαφορετικές παθολογίες, όπως καταστολή οξέος, εξάλειψη του H. Pylori, κινητικότητα του εντέρου, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Πέρα από τη φαρμακευτική της αντιμετώπιση, σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν και άλλες προσεγγίσεις, όπως τα πεπτικά ένζυμα αλλά και ο τρόπος ζωής και η διατροφή. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ενδιαφέρον για επιλογές μη φαρμακολογικής αντιμετώπισης έχει αυξηθεί.

Οι μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας…

Μαζί με τις κατευθύνσεις που μπορεί να λάβουμε από τον ιατρό, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες για την ανακούφιση και την αποφυγή της επιβάρυνσης των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση του σωματικού βάρους, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μια προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνονται, στην ποιότητα και στον τρόπο μαγειρικής παρασκευής τους.

Ποια είναι η νέα προσέγγιση για την ανακούφιση της δυσπεψίας;

Τα ένζυμα είναι καταλύτες ζωτικών για τον οργανισμό βιολογικών και χημικών αντιδράσεων. Τα πεπτικά ένζυμα είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφών στα επιμέρους θρεπτικά συστατικά ώστε να απορροφηθούν από το σώμα.

Αν και τα πεπτικά ένζυμα χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό για τις περιπτώσεις ύπαρξης συμπτωμάτων δυσπεψίας, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά του σε αυτά. Η αμυλάση, η πεψίνη και η λιπάση είναι τα κύρια ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αντίστοιχα. Με τη λήψη πεπτικών ενζύμων, παρέχονται στον οργανισμό έτοιμα για χρήση και έτσι ενισχύεται η διαδικασία της πέψης και η ανακούφιση της δυσπεψίας. Επιπλέον, αποτελούν μια λύση χωρίς παρενέργειες και χωρίς να εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η έρευνα σχετικά με τη χρήση φυτών και βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό λόγω της μη ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας πολλές φορές των φαρμάκων. Το Τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα έχει βρεθεί να μειώνει τα οξέα του στομάχου, μια συχνή αιτία δυσπεψίας. Το χαμομήλι, γνωστό για τις ιδιότητές του στη χαλάρωση του συνόλου του οργανισμού, ακόμα και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων δυσπεψίας. Ο Μαραθόσπορος με αντισπασμωδικές ιδιότητες και για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κράμπες στομάχου, έμετο.

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και με διαφορετικές απαιτήσεις και η λειτουργική δυσπεψία, λόγω της πολυπλοκότητάς της και στην παθοφυσιολογία της συνήθως απαιτεί προσέγγιση με συνδυασμό των παραπάνω τρόπων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί!

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Swami, O. C., & Shah, N. J. (2017). Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. Int J Basic Clin Pharmacol, 6, 1035-1041.
  2. Tomita, T., Oshima, T., & Miwa, H. (2018). New approaches to diagnosis and treatment of functional dyspepsia. Current gastroenterology reports, 20(12), 55.
  3. Nam, Y., Kwon, S. C., Lee, Y. J., Jang, E. C., & Ahn, S. H. (2018). Relationship between job stress and functional dyspepsia in display manufacturing sector workers: a cross-sectional study. Annals of occupational and environmental medicine, 30(1), 1-9.
  4. Madisch, A., Andresen, V., Enck, P., Labenz, J., Frieling, T., & Schemann, M. (2018). The diagnosis and treatment of functional dyspepsia. Deutsches Ärzteblatt International, 115(13), 222.
  5. Masuy, I., Van Oudenhove, L., & Tack, J. (2019). treatment options for functional dyspepsia. Alimentary pharmacology & therapeutics, 49(9), 1134-1172.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato