Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος στη δυσπεψία;

icon
12 Νοεμβρίου 2021

Μήπως ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος στη δυσπεψία;


Σας έχει τύχει ποτέ μετά από ένα γεύμα (συνήθως μεγάλο!) να αισθάνεστε έντονη δυσφορία, φούσκωμα αλλά και διάφορες άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι;

Αν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για ένα χρονικό διάστημα, τότε πολύ πιθανόν να ανήκουν κάτω από την ομπρέλα της λειτουργικής δυσπεψίας.

Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργική δυσπεψία ορίζεται ως επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ή δυσφορία στο άνω πεπτικό σύστημα, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτία που να τα προκαλεί. Ουσιαστικά, για να δοθεί η διάγνωση της λειτουργικής δυσπεψίας θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να αποκλειστούν ασθένειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα!

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ, Καναδάς και Ηνωμένο Βασίλειο σε 6300 άτομα παρατηρήθηκε ότι 10% των ατόμων πάσχουν από λειτουργική δυσπεψία με βάση τα Rome Criteria IV, ενώ μετανάλυση μελετών σε 135966 άτομα έδειξε ότι περίπου το 20% των ατόμων δεν διαγιγνώσκονται!

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

  • Φούσκωμα
  • Πρόωρος κορεσμός
  • Αίσθημα πληρότητας
  • Ναυτία
  • Μειωμένη όρεξη
  • Καούρα
  • Ερυγές (ρέψιμο)

Τι μπορεί να βοηθήσει τη δυσπεψία;

Οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας είναι αρκετές και πολλές φορές απαιτείται συνδυασμός τους.  Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους πολλές φορές είναι παροδική και περιορισμένη. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση πεπτικών ενζύμων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα της δυσπεψίας, καθιστώντας την μια πολλά υποσχόμενη επιλογή. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο δίνονται στον οργανισμό έτοιμα προς χρήση τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη της τροφής ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την όλη διαδικασία της πέψης.

Ποιος είναι ο ρόλος των βασικών μας πεπτικών ενζύμων;

Τα πεπτικά ένζυμα διασπούν τα συστατικά της τροφής μας σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο και να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό μας. Είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των υδατανθράκων (αμυλάσες), των πρωτεϊνών (πρωτεάσες) και των λιπιδίων (λιπάσες). Τα πεπτικά ένζυμα παράγονται στο στόμα (α – αμυλάση), στο στομάχι (γαστρική αμυλάση, γαστρική λιπάση και πεψίνη) και στο πάγκρεας, όπου εκκρίνονται στο δωδεκαδάκτυλο.

Που μπορεί να οφείλεται η ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων;

  1. Ηλικία

Έχει παρατηρηθεί ότι με την αύξηση της ηλικίας (περίπου μετά τα 30 έτη) μειώνεται η έκκριση ενζύμων

  1. Κακές διατροφικές συνήθειες

Η ανεπαρκής μάσηση τροφή, τα βιαστικά «στο πόδι» γεύματα καθώς και τα γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα την κακή πέψη.

  1. Δυσλειτουργία πεπτικών οργάνων

Οι παθήσεις του βλεννογόνου των οργάνων, τα επεμβατικά γαστρεντερολογικά χειρουργεία καθώς και η διατροφικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων

  1. Ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και κορεσμένων λιπιδίων επηρεάζουν αρνητικά την πέψη. Ακόμη, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και παράλληλα η μειωμένη κατανάλωση φρέσκων, ωμών τροφίμων (τα οποία περιέχουν ζωντανά ένζυμα) μπορούν να μειώσουν την πεπτική διαδικασία του οργανισμού μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικό «συστατικό» ενός γεύματος είναι η απόλαυση και να μην αφήνουμε τέτοια ενοχλητικά συμπτώματα να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας!

Ευαγγελία Αυγεράκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Swami and Shah, (2017) Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. Int J Basic Clin Pharmacol.
  2. Talley and Ford, (2015) Functional Dyspepsia. N Engl J Med.
  3. Ford et al., (2015), Global prevalence of, and risk factors for, uninvestigated dyspepsia: a meta-analysis, Gut.
  4. Aziz et al., (2018), Epidemiology, clinical characteristics, and associations for symptom-based Rome IV functional dyspepsia in adults in the USA, Canada, and the UK: a cross-sectional population-based study, Lancet Gastroenterol Hepatol.
  5. Majeed et al., (2018), Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, J Med Food.
  6. Ianiro et al., (2016), Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases, Curr Drug Metab.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato