Δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα: Είναι τα πεπτικά ένζυμα η λύση;

icon
1 Σεπτεμβρίου 2020

Δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα: Είναι τα πεπτικά ένζυμα η λύση;

Πολλές φορές μετά από κάποιο μεγάλο γεύμα (συνήθως σε γιορτές!) αισθανόμαστε ένα αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας, που συχνά συνοδεύεται από ενοχλήσεις στο στομάχι. Μετά από λίγες ώρες μπορεί να εξαφανίζονται! Περίπου 10% με 30% του πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρουν από δυσπεψία, μάλιστα σε χώρες όπως η Ινδία το ποσοστό ξεπερνά και το 30%!

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπεψίας;

Η εκδήλωση της λειτουργικής δυσπεψίας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο! Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα
  • Πρόωρο κορεσμό
  • Αίσθημα πληρότητας
  • Ναυτία
  • Μειωμένη όρεξη
  • Καούρα
  • Ερυγές (ρέψιμο)

Τι μπορεί να βοηθήσει τη δυσπεψία;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση πεπτικών ενζύμων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα της δυσπεψίας. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο δίνονται στον οργανισμό έτοιμα προς χρήση τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη της τροφής ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την όλη διαδικασία της πέψης. Αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο ανακούφισης της δυσπεψίας, δεδομένης και της μέτριας αποτελεσματικότητας άλλων φαρμακευτικών επιλογών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων!

Ποιοι παράγοντες προκαλούν ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων;

  1. Δυσλειτουργία πεπτικών οργάνων

Οι παθήσεις του βλεννογόνου των οργάνων, τα επεμβατικά γαστρεντερολογικά χειρουργεία καθώς και η διατροφικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων

  1. Κακές διατροφικές συνήθειες

Η ανεπαρκής μάσηση τροφή, τα βιαστικά «στο πόδι» γεύματα καθώς και τα γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου έχουν ως αποτέλεσμα την κακή πέψη

  1. Ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές
  2. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατάνθρακες και κορεσμένων λιπιδίων επηρεάζουν την πέψη. Ακόμη, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και παράλληλα η μειωμένη κατανάλωση φρέσκων, ωμών τροφίμων (τα οποία περιέχουν ζωντανά ένζυμα) μπορούν να μειώσουν την πεπτική διαδικασία του οργανισμού μας.
  3. Ηλικία

Έχει παρατηρηθεί ότι με την αύξηση της ηλικίας (περίπου μετά τα 30 έτη) μειώνεται η έκκριση ενζύμων

Ποιος είναι ο ρόλος των βασικών μας πεπτικών ενζύμων;

Τα πεπτικά ένζυμα είναι σημαντικά καθώς διασπούν τα συστατικά της τροφής μας σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο και να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό μας. Είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των υδατανθράκων (αμυλάσες), των πρωτεϊνών (πρωτεάσες) και των λιπιδίων (λιπάσες).

Αμυλάσες

Ένζυμα υπεύθυνα για τη διάσπαση των υδατανθράκων και κυρίως του αμύλου. Διακρίνονται σε α- αμυλάσες και β- αμυλάσες και ο ρόλος τους είναι η διάσπαση σε γλυκόζη.

Πρωτεάσες

Υπεύθυνες για τη διάσπαση σε πρωτεϊνών σε αμινοξέα. Η πιο βασική πρωτεάση είναι η πεψίνη, η οποία εκκρίνεται από τα κύτταρα του στομάχου ως πεψινογόνο και μετατρέπεται στη συνέχεια σε πεψίνη με τη βοήθεια του υδροχλωρικού (ή αλλιώς γαστρικού) οξέος. Άλλες σημαντικές πρωτέασες για τον οργανισμό είναι η θρυψίνη και η χυμοθριψίνη.

Λιπάσες

Η κατηγορία των ενζύμων, υπεύθυνα για την διάσπαση των λιπιδιών είναι οι λιπάσες και περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά ένζυμα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα ένζυμα που υποστηρίζουν την αποτελεσματική διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν;

Αρχικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα ωμά τρόφιμα διαθέτουν πεπτικά ένζυμα που παραμένουν ενεργά και βοηθούν στην πέψη τους από τον οργανισμό μας! Όσο μεγαλύτερη είναι η επεξεργασία που υπόκειται το τρόφιμο τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα και η δραστικότητα των ενζύμων του. Γνωστά τρόφιμα για τη θετική επίδρασή τους στην πέψη είναι ο ανανάς, η παπάγια καθώς και το τζίντζερ. Ο ανανάς περιέχει τη βρωμελαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά πρωτεΐνες ενώ η παπάγια, περιέχει την παπαΐνη, που επίσης διασπά πρωτεΐνες. Τέλος, το τζίντζερ έχει παρατηρηθεί ότι διεγείρει την παραγωγή των δικών μας πεπτικών ενζύμων υποστηρίζοντας έτσι την πέψη μας, ενώ σε μελέτες έχει φανεί ότι μειώνει την καούρα και το φούσκωμα.

Πραγματικά, κάποιες φορές τα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορούν να γίνουν ανυπόφορα και μας στερούν με αυτό τον τρόπο την απόλαυση του γεύματός μας! Καλό θα είναι να μην αφήνουμε τα συμπτώματα να μας ελέγχουν και να αναζητούμε τις λύσεις που θα μας ανακουφίσουν!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Swami and Shah, (2017) Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. Int J Basic Clin Pharmacol.
  2. Talley and Ford, (2015) Functional Dyspepsia. N Engl J Med.
  3. Juan Liu et al., (2018) Papain-like cysteine proteases in Carica papaya: lineage-specific gene duplication and expansion. BMC Genomics.
  4. Pavan et al., (2012) Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review. Biotechnology Research International.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato