Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Ένας στους δύο Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα!

icon
1 Απριλίου 2022

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Ένας στους δύο Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα!


Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση γνωστή και ως ΓΟΠΝ είναι μια από τις πιο συχνές σύγχρονες διαταραχές του γαστρεντερικού  συστήματος, που δυστυχώς ταλαιπωρεί σχεδόν το 20% του πληθυσμού των δυτικών χωρών.

Περίπου ένας στους δύο Έλληνες πλέον εμφανίζει συμπτώματα ΓΟΠ ενώ σε έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμήθηκε πως 43% προέρχεται από κληρονομικότητα.

Συμπτώματα ΓΟΠΝ

Τα βασικότερα και συνήθη συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΓΟΠ είναι η καούρα, το οπισθοστερνικό άλγος και το ρέψιμο (ερυγές), η σιελόρροια, το φούσκωμα, ο τυμπανισμός, η ναυτία ή και τάση προς έμετο. Πολλές φορές ακόμη προκύπτουν τόσο βήχας όσο και βράγχος φωνής, δυσκολία στην κατάποση ή αίσθηση ‘ξένου σώματος’.

Πολύ συχνά συναντάται και λειτουργική δυσπεψία με την προβληματική κατάσταση των  παραπάνω συμπτωμάτων με κύριες ενοχλήσεις το φούσκωμα, τις αναγωγές και τον γρήγορο κορεσμό.

Πιθανά αίτια παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές επιλογές που επιβαρύνουν το στομάχι, σε καταστάσεις υγείας όπως ο χρόνιος βήχας ή η  δυσκοιλιότητα, στο στρες, το κάπνισμα ή  σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί το άτομο να λαμβάνει. Επιπλέον, καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη λόγω ορμονικών μεταβολών και παχυσαρκία κυρίως λόγω λανθασμένων διατροφικών επιλογών και απουσία σωματικής δραστηριότητας σχετίζονται με την ανάπτυξη της ΓΟΠΝ.

Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από τα παραπάνω συμπτώματα

Αναμφίβολα, υπάρχουν συμβουλές και τρόποι που βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της καούρας και της παλινδρόμησης.

Αρχικά να επισημάνουμε πως καλό είναι να αποφεύγουμε τροφές που προκαλούν δυσφορία και καούρες όπως το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά, η σοκολάτα, οι τηγανιτές πατάτες. Ωφέλιμο είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα υγιεινά, που ηρεμούν το στομάχι σε λιπαρά όπως ελαιόλαδο και ανάλατοι, άψητοι ξηροί καρποί, άπαχο κρέας και θαλασσινά, λαχανικά, βρώμη, ασπράδι αυγού και φρούτα εκτός εσπεριδοειδών.

Επίσης, καλό είναι να μασάμε με αργό ρυθμό  και να μην καταναλώνουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας λίγο πριν το ύπνο, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Προτείνεται να πίνουμε άφθονο νερό για να διευκολύνεται η πέψη και φυσικά να κόψουμε συνήθειες όπως το κάπνισμα, που επιβαρύνουν τον οισοφάγο αποδυναμώνοντας τους μυς στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ωφέλιμα συστατικά που βοηθούν στην Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και φυσικά συστατικά που είναι περισσότερο στοχευμένα για την καούρα και τις ενοχλήσεις της ΓΟΠ λόγω και των δραστικών στοιχείων που περιέχουν!

Χαρακτηριστικά, ουσίες όπως αλγινικά άλατα είναι εύκολα και ασφαλή στη χρήση τους με ταχεία δράση και φυτικά εκχυλίσματα τα οποία μπορούν να ρυθμίσουν την γαστρική υπεροξύτητα ,όπως το Emblica officinalis,  βοηθούν πολύ στην εξουδετέρωση των οξέων. Συγκεκριμένα, το αλγινικό νάτριο δρα ως μηχανικός φραγμός εμποδίζοντας αποτελεσματικά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης, το κιτρικό κάλιο είναι ευρέως γνωστό για τις αντιόξινες ιδιότητες του ενώ το υαλουρονικό νάτριο χαρακτηριστικά μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργώντας ένα προστατευτικό στρώμα υδρογέλης διευκολύνοντας έτσι την επούλωση των πληγών.

Ένα ακόμη συστατικό που βοηθάει πολύ και μπορεί συνεργιστικά να δράσει κυρίως ως αναλγητικό είναι το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο γνωστό και ως MSM το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στη μείωση του πόνου, των μυϊκών συσπάσεων και της φλεγμονής!

 

Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

  1. Mohammed I, Cherkas L, Riley S, et al. Genetic influences in gastro-oesophageal reflux disease: a twin study. Gut. 2003;52(8):1085–9.
  2. Aziz et al. (2018), Epidemiology, clinical characteristics and associations for symptom-based Rome IV functional dyspepsia in adults in the USA, Canada and the UK: a cross-sectional population -based study. Lancet Gastroenterol. Hepatol
  3. Savino, De Bortoli, Zentilin et al., 2012, Alginate controls heartburn in patients with erosive and nonerosive reflus disease, World Journal of Gastroenterology.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato