Έλεγχος του σωματικού βάρους: Υπάρχει σύμμαχος;

icon
1 Φεβρουαρίου 2019

Έλεγχος του σωματικού βάρους: Υπάρχει σύμμαχος;

Yπάρχουν κάποια συστατικά των τροφίμων τα οποία έχουν μελετηθεί και φαίνεται να έχουν επίδραση στο σωματικό βάρος.

Το ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η ενέργεια που καταναλώνουμε και η ενέργεια που δαπανάμε καθημερινά, είναι η βασική παράμετρος που επηρεάζει το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο, η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας οδηγούν στην κατανάλωση τροφίμων, όπως βιολογικοί, συναισθηματικοί, περιβαλλοντικοί κ.α.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μας οδηγούν στην κατανάλωση τροφίμων;

Η πείνα είναι ο βασικότερος λόγος που μας οδηγεί στην κατανάλωση τροφής καθώς προέρχεται από τη βιολογική ανάγκη του οργανισμού για διατήρηση των λειτουργιών του. Η πείνα είναι το αίσθημα που προκαλείται από την έκκριση διαφόρων ορμονών και ικανοποιείται από τη λήψη τροφής. Ωστόσο, η πείνα δεν είναι ο μοναδικός λόγος που καταναλώνουμε τροφή. Πολύ συχνά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, δηλαδή με την πρόσληψη τροφίμων σε απόκριση των έντονων συναισθηματικών καταστάσεων. Επιπλέον, περιβαλλοντικοί λόγοι μπορεί να μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφίμων, όπως τα γιορτινά τραπέζια.

Σίγουρα, ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, με υγιεινές επιλογές γευμάτων και σνακ προσαρμοσμένο στις διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

 

Υπάρχει κάποιο συμπλήρωμα που να βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους;

Κατά καιρούς, πολλά συμπληρώματα γίνονται δημοφιλή, καθώς λαμβάνουν μεγάλη προβολή ως «αδυνατιστικά» αφού υπόσχονται γρήγορη και άμεση απώλεια βάρους χωρίς κούραση και κόπο. Όμως, πολύ γρήγορα αποσύρονται είτε ως επιβλαβή για την υγεία είτε γιατί το αποτέλεσμά τους είναι παροδικό και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια συστατικά των τροφίμων τα οποία έχουν μελετηθεί και φαίνεται να έχουν επίδραση στο σωματικό βάρος.

Η κανέλα, είναι ένα μπαχαρικό που έχει μελετηθεί εκτενώς στη βιβλιογραφία, με αρκετές μελέτες να υποστηρίζουν την θετική επίδρασή της στον γλυκαιμικό έλεγχο, δηλαδή τη μείωση του σακχάρου του αίματος, με ωστόσο πολύ καλά αποτελέσματα στο σωματικό βάρος. Σε μελέτη παρέμβασης σε άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου, μετά από 40 ημέρες συμπληρωματικής χορήγησης κανέλας και χρωμίου παρατηρήθηκε μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 2,2kg. Αντίστοιχα, μελέτη παρέμβασης έδειξε ότι οι γυναίκες που έλαβαν συμπληρωματική χορήγηση κανέλας για 8 εβδομάδες σημείωσαν μείωση του σωματικού τους βάρους. Μια πιθανή εξήγηση, που έχουν δώσει ερευνητές, είναι ότι η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας αυξάνει το φαιό λιπώδη ιστό, γεγονός που αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό και μας οδηγεί στην μείωση του σωματικού βάρους.

Σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό είναι το χρώμιο, το οποίο συμμετέχει στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης, για αυτό και σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι η συμπληρωματική χορήγησή του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση χρωμίου βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους σύμφωνα με μια μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών παρέμβασης. Η επίδραση του χρωμίου φαίνεται ότι οφείλεται στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά και στη μείωση του binge eating, δηλαδή της υπέρμετρης κατανάλωσης φαγητού.  

Συνολικά, φαίνεται ότι υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να μας βοηθήσουν και να ενισχύσουν την προσπάθειά μας να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο, καλό θα είναι να μην παραλείπουμε τα βασικά στοιχεία που θα μας οδηγήσουν στην επιτυχία, τα οποία είναι η ισορροπημένη διατροφή και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά μας.


Βιβλιογραφία

  1. Borzoei A, R. M.-J. (2018). Cinnamon improves metabolic factors without detectable effects on adiponectin in women with polycystic ovary syndrome. Asia Pac J Clin Nutr., 556-563.
  2. Brownley KA, V. H. (2013). A double-blind, randomized pilot trial of chromium picolinate for binge eating disorder: results of the Binge Eating and Chromium (BEACh) study. J Psychosom Res., 36-42.
  3. Kwan HY, W. J. (2017). Cinnamon induces browning in subcutaneous adipocytes. Sci Rep.
  4. Pittler MH, S. C. (2003). Chromium picolinate for reducing body weight: meta-analysis of randomized trials. Int J Obes Relat Metab Disord. , 522-9.
  5. Whitfield P, P.-S. A. (2016). The effect of a cinnamon-, chromium- and magnesium-formulated honey on glycaemic control, weight loss and lipid parameters in type 2 diabetes: an open-label cross-over randomised controlled trial. Eur J Nutr., 1123-31.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato