Stress: Γιατί με κάνει να νιώθω και σωματικά, απαίσια;

icon
28 Απριλίου 2020

Stress: Γιατί με κάνει να νιώθω και σωματικά, απαίσια;

Stress, είναι άμεσα συνδεδεμένο τελικά με την καθημερινότητά μας ακόμη και κατά την καραντίνα.

Η περίοδος που βιώνουμε εκτός από πρωτόγνωρη, είναι πολύ πιεστική και στρεσογόνος! Φυσικά, γενικότερα οι ρυθμοί που ζούσαμε πριν έρθει ο COVID-19 και η καραντίνα ήταν ξέφρενοι και πολύ απαιτητικοί και πολλοί από εμάς αμφιταλαντευόμασταν στα όρια της εξάντλησης. Με αποτέλεσμα όταν οι συνθήκες άλλαξαν τόσο, να δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μια ασθένεια σχετιζόμενη με το stress! Θα έλεγε κανείς ότι το stress αποτελεί μια αόρατη απειλή για τον άνθρωπο καθώς μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας με πολλαπλούς τρόπους.

Τι συμβαίνει στο σώμα μου όταν έχω stress

Το stress είναι μια φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού σε δύσκολες καταστάσεις και βοηθά τον άνθρωπο να επιβιώσει καθώς οι ορμόνες που παράγονται σε απόκρισή του, αδρεναλίνη και κορτιζόλη βοηθούν να είναι σε εγρήγορση και να αντιδρά. Έτσι λοιπόν ενεργοποιείται ο άξονας υποθαλάμου - υπόφυσης - επινεφριδίων (HPA) έτσι ώστε να παραχθούν οι απαραίτητες ορμόνες και φυσικά όταν περάσει ο «κίνδυνος» το σύστημα επανέρχεται σε φυσιολογικές συνθήκες.

Ωστόσο, οι σύγχρονες συνθήκες περιβάλλοντος ενεργοποιούν συνεχώς αυτόν τον άξονα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να νομίζει πως βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου μονίμως! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το χρόνιο stress, το οποίο όπως είδαμε είναι υπεύθυνο για πολλές ασθένειες. Αυτή η μακροχρόνια κατάσταση αυξημένου στρες οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει ο οργανισμός τις βασικές του λειτουργίες ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες.

Ποια θρεπτικά συστατικά έχουν μεγαλύτερο όφελος στον οργανισμό μου

Σίγουρα, μια ισορροπημένη διατροφή που να εμπεριέχει κατανάλωση όλων των ομάδων τροφίμων είναι απαραίτητη έτσι ώστε να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη. Σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική νευρική και ψυχολογική λειτουργία έχουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς γνωρίζουμε ότι η έλλειψή τους μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως μειωμένη νευρική λειτουργία.

Ειδικότερα, συχνά η έλλειψή τους, ιδιαίτερα της Β12 και του φυλλικού οξέος, συνδέεται με μειωμένη διάθεση, δυσκολία στην προσοχή και στη συγκέντρωση αλλά και εκνευρισμό. Πέρα από την εξασφάλιση της κατανάλωσης διαιτητικών πηγών πλούσιων στις συγκεκριμένες βιταμίνες, μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος Β έχει οφέλη τόσο στα επίπεδα stress όσο και στη διάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση Β6 σε συνδυασμό με μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων στρες και συμπτωμάτων σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Τέλος, φαίνεται ότι υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μες στην ημέρα μπορεί να έχει οφέλη στη μείωση του stress.

Πως μπορεί η φύση να με βοηθήσει;

Στη φύση υπάρχουν πολλά βότανα που έχουν προσαρμογόνο δράση και μπορεί να έχουν οφέλη στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων για τον άνθρωπο.

Η ashwagandha είναι ένα φυτό που φύεται στην Ινδία και χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα. Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν τη δράση της στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης αλλά και στα συνολικότερα επίπεδα stress των ατόμων.

Ένα ακόμη βότανο με ωφέλιμη δράση στον άνθρωπο είναι η Rhodiola, η οποία έχει φανεί ότι μπορεί σε μικρές δόσεις καθημερινά να προλαμβάνει την κόπωση ενώ σε μεγαλύτερες δόσεις φαίνεται ότι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Τι να κάνω για να νιώσω καλύτερα

Σε κάθε περίπτωση ας θυμηθούμε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες! Συνεπώς, αυτό που βοηθά εμένα και εσένα, μπορεί να μην έχει καμία επίδραση στον δίπλα. Μια καλή αρχή είναι να φροντίζουμε τη διατροφή μας, να βρούμε ευκαιρίες για άσκηση, να παίρνουμε πιο βαθιές ανάσες και αν θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον βοήθεια να μη διστάσουμε να την αναζητήσουμε, είτε αυτή είναι το κατάλληλο σκεύασμα είτε είναι άλλου είδους.

Σίγουρα αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο προς όφελός μας και να βρούμε τι πραγματικά είναι σημαντικό για εμάς και μας ευχαριστεί!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

  1. McCabe et al., (2017), The impact of essential fatty acid, B vitamins, vitamin C, magnesium and zinc supplementation on stress levels in women: a systematic review, JBI Database System Rev Implement Rep.
  2. Young et al., (2019), A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals, Nutrients
  3. Chandrasekhar et al., (2012), A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults, Indian J Psychol Med.
  4. Salve et al., (2019), Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study, Cureus.
  5. Hung et al., (2011), The effectiveness and efficacy of Rhodiola rosea L.: a systematic review of randomized clinical trials, Phytomedicine.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato