Πείτε τέλος στο άγχος με αυτές τις 5 υπερτροφές!

icon
29 Σεπτεμβρίου 2017

Πείτε τέλος στο άγχος με αυτές τις 5 υπερτροφές!


Το άγχος είναι αναπόφευκτο κομμάτι καθημερινότητάς μας, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σήμερα...

...από ταχυκαρδίες, εξάντληση, αϋπνία, ημικρανίες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν και κρίσεις πανικού. Μέχρι πρόσφατα πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφευγαν σε συμβατικά φάρμακα, όπως αγχολυτικά, ηρεμιστικά τα οποία ναι μεν αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αλλά έχουν πολλές παρενέργειες και προκαλούν εθισμό.

Ωστόσο, τα φάρμακα δεν είναι η λύση και το σύγχρονο ρεύμα είναι η στροφή στη φύση. Η φύση, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να δώσει λύση στο άγχος, να απαλλάξει όσους υποφέρουν από τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα, αφού διαθέτει στο «φαρμακείο» της υπερτροφές που μπορούν να χαρίσουν την ψυχική ισορροπία χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.

1. Ροντιόλα- Rhodiola Rosea

Η Rhodiola συχνά χαρακτηρίζεται και το βότανο της ευτυχίας. Έχει την ιδιότητα να επιδρά στο νευρικό σύστημα, επάγοντας την έκκριση σεροτονίνης, η οποία λέγεται και η ορμόνη της χαράς. Για το λόγο αυτό βοηθά στην πνευματική τόνωση και λόγω της προσαρμογόνου δράσης της ηρεμεί τον οργανισμό από την ένταση που έχει προκαλέσει το στρες. Επιπλέον, συμβάλει στη συγκέντρωση και στην πνευματική μιας και ενισχύει την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

2. Ασβαγκάντα-Ashwagandha

Η ασβαγκάντα, γνωστή και ως το ινδικό ginseng ή το ινδικό κεράσι του χειμώνα, είναι προσαρμογόνο βότανο με ευεργετικές δράσεις στο νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουβερδική ιατρική, καθώς μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη νοητική λειτουργία και χαλαρώνει τον οργανισμό ώστε να αντιμετωπιστούν διαταραχές ύπνου και νευρικότητας.

3. Βρώμη-Avena Sativa

Οι σπόροι ή και όλο το φυτό έχουν θεραπευτικές δράσεις. Το βότανο έχεις νευροτονωτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες μιας και η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα ιάματα για θρέψη του νευρικού συστήματος. Θεωρείται ειδικό ίαμα σε περιπτώσεις νευρικής εξασθένησης και εξάντλησης και κυρίως όταν συνδέονται με κατάθλιψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με τα περισσότερα άλλα νευροτονωτικά, τόσο τα χαλαρωτικά όσο και τα διεγερτικά βότανα, οπότε ενισχύει ολόκληρο το νευρικό σύστημα.

4. Τζίνσενκ-American Ginseng

Το όνομα τζίνσενκ σημαίνει η ρίζα της ζωής και δεν είναι καθόλου τυχαίο, μιας και το βότανο αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον κόσμο και οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού. Το ginseng θεωρείται προσαρμογόνο – ένα συστατικό που βοηθά το σώμα να προσαρμόζεται στο στρες. Οι τζινσενοσίδες θεωρείται ότι καταπολεμούν το στρες, ενισχύοντας τους αδένες της αδρεναλίνης και τη χρήση οξυγόνου από τον εγκέφαλο.

5. Πιπερόριζα-Ginger Rhizome/Root

Το ginger ή πιπερόριζα όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, ή zingiber officinale όπως λέγεται επιστημονικά, είναι μια πολύ σημαντική ρίζα με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Έχει την ικανότητα να ενισχύει την κυκλοφορία, παρέχοντας έτσι θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στους μυς και στον εγκέφαλο, δίνοντας έτσι τόνωση σωματική και πνευματική. Με αυτό τον τρόπο καταπολεμά τη αδυναμία σώματος και πνεύματος που το άγχος έχει προκαλέσει.

Μιας και το άγχος επιδρά σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, δε θα πρέπει να παραλείψετε από την καθημερινότητα τις βιταμίνες Β, οι οποίες είναι η πολυβιταμίνη του νευρικού συστήματος ή αλλιώς η τροφή του. Σε περιόδους που το στρες είναι συσσωρευμένο, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες. Ενώ, όσοι αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού και αυπνίες το μαγνήσιο μπορεί ν σας δώσει λύσει συνδυαστικά με τις υπερτροφές που αναλύθηκαν παραπάνω. Το μαγνήσιο είναι συστατικό του σώματος μας και των μυών και έχει φυσική μυοχαλαρωτική δράση.

 

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Sports Nutrition MSc

Προηγούμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato