Μένεις σπίτι και έχεις άγχος;

icon
14 Απριλίου 2020

Μένεις σπίτι και έχεις άγχος;

Είναι λογικό να αποτελεί μια αγχωτική κατάσταση η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε. Παρατεταμένες ειδήσεις 24 ώρες το 24ωρο για την υγεία, για την προσοχή που χρειάζεται, για τα γεγονότα σε όλο τον κόσμο και άλλα σχετικά θέματα που επικρατούν.

Σύμφωνα με τον Maurizio Fava, MD, Ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και Διευθυντής στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Μαζικής Γενικής Έρευνας «Υπερβολικό άγχος είναι κοινή απάντηση στις καταστάσεις όπως αυτή και χρειάζεται να το διαχειριστούμε όσο πιο καλά μπορούμε».

Τι είναι το άγχος

Σύμφωνα με τους Hoehn-Saric & McLeod, το άγχος αποτελεί μια παγκοσμίως γνωστή εμπειρία η οποία λειτουργεί ως μηχανισμός προειδοποίησης/ασφάλειας. Συγκεκριμένα, εκπέμπει προειδοποιητικά σήματα σε περιπτώσεις κινδύνου και μας προετοιμάζει να αντιδράσουμε σωστά και αποτελεσματικά σε ορισμένες δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις.

Αποτελεί μια υγιή αντίδραση, ωστόσο μπορεί να γίνει επιβλαβής για τον οργανισμό μας όταν παρουσιάζεται σε καταστάσεις που δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή συνεχίζει να υπάρχει αφού περάσει ο κίνδυνος.

Άγχος και Υγεία

Το άγχος προκαλεί φλεγμονή στο σώμα μας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ψυχικής μας υγείας αλλά και σε καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά, ακόμα και σε πιο βαριά προβλήματα. Η απάντηση στο στρες είναι φυσιολογική. Ωστόσο θα πρέπει να περιοριστεί ώστε να διατηρηθεί η ψυχική υγεία. Το άγχος με την ανοσία και την πρόοδο της νόσου έχουν μια αλληλένδετη σχέση.

Άγχος σημαίνει ένταση και η ένταση προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, σωματικούς πόνους οι οποίοι επιτείνουν την ανησυχία. Αρχίζει να επικρατεί αυξημένη και εύκολη κούραση. Η χαλάρωση του οργανισμού μας βοηθάει στην επιβράδυνση του διεγερμένου από το άγχος συστήματός μας. Μαθαίνοντας πώς να χαλαρώσουμε μαθαίνουμε πώς να ελέγχουμε το άγχος μας!

Μένουμε σπίτι και διαχειριζόμαστε το άγχος μας

  • «Αρχικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια αγχωτική περίοδος η οποία φέρνει έντονα συναισθήματα όπως φόβο και άγχος» επισημαίνει η Judith Moskowitz, καθηγήτρια ιατρικών και κοινωνικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.
  • Σε πολλές περιπτώσεις η εργασία συνεχίζεται από το σπίτι. «Προσπάθησε να ακολουθήσεις την καθημερινότητα σου και ένταξε τις τηλεδιασκέψεις ώστε να επικοινωνείτε με τους συναδέλφους σου πρόσωπο με πρόσωπο» προσθέτει η Judith Moskowitz.
    à Η online σύνδεση μπορεί να ακολουθηθεί και για την επικοινωνία με τους φίλους και τους συγγενείς.
  • Άσκηση από το σπίτι! Μην την παραλείπεις αλλά ενίσχυσέ την με online προγράμματα τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις και να γίνει πιο διαδραστικό και ενδιαφέρον το πρόγραμμα άσκησής σου. Έχει βρεθεί ότι η άσκηση να μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση.
    à Πρόσθεσε επιπλέον βοηθητικά tips για τη διαχείριση του άγχους όπως ασκήσεις yoga ή/ και διαλογισμού.
  • Τα παζλ και άλλα παιχνίδια είναι μια ευκαιρία διασκέδασης και με τους μικρούς μας φίλους. Έχει βρεθεί πως η μνήμη βελτιώνεται και εξασκείται το μυαλό.
  • Είναι μια ευκαιρία για δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και δεν είχες το χρόνο να πραγματοποιήσεις. Διάβασε το αγαπημένο σου βιβλίο με ηρεμία, δες ταινίες με ευχάριστο περιεχόμενο.
    à Μάθε τα γεγονότα και τρόπους προστασίας όμως όχι όλη την ημέρα.
  • Φρόντισε οι ώρες που θα αφιερώσεις στον ύπνο (MAG) να είναι αρκετές και ποιοτικές. Συνδύασέ τον με υγιεινές συνήθεις και απέφυγε το τσιγάρο, το αλκοόλ ή άλλες καταχρήσεις.
    à Tip διατροφής! Πρόσθεσε στη διατροφή σου τρόφιμα με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος B (κυρίως B6, B9, B12) και πηγές σιδήρου. Έχει βρεθεί η σύνδεσή τους με λειτουργίες του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ορμονών και έλλειψή τους συνδέεται με καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης και κρίσεων πανικού. Καλές πηγές των τροφίμων αυτών είναι τα πράσινα λαχανικά (όπως σπανάκι, φασόλια), καρότα, ηλιόσποροι ή/ και λήψη των απαραίτητων συμπληρωμάτων σε περιπτώσεις ελλείψεων.

Μια απλή τεχνική που χρειάζεται όλοι να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας είναι η βαθιά αναπνοή!

  • Καθίστε άνετα με ευθεία την πλάτη
  • Κλείστε τα μάτια
  • Εισπνοή από τη μύτη
  • Εκπνοή από το στόμα όσο περισσότερο αέρα γίνεται (έμφαση στους κοιλιακούς μύες)
  • Επανάληψη με προσοχή μόνο στην αναπνοή

Η βαθιά αναπνοή θα ενεργοποιήσει την απόκριση χαλάρωσης, θα μειώσει το ρυθμό της καρδιάς και τα επίπεδα άγχους που μας διακατέχουν!
Keep Going!

Αδαμαντία Αθανασίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. White, J., Brooks, N., & Keenan, M. (1995). Stress control: A controlled comparative investigation of large group therapy for generalized anxiety disorder: Process of change. Clinical Psychology & Psychotherapy, 2(2), 86-97.
  2. http://www.healthday.com/
  3. Καλπάκογλου, Θ. (1998). Άγχος και Πανικός. Γνωσιακή θεωρία6
  4. Καφετζόπουλος, Ν. (2020). Κορονοϊός και τρόφιμα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
  5. Κυνηγαλάκη, Μ. (2017). Βιταμίνες, βότανα και ιχνοστοιχεία για την υγεία ζώων και ανθρώπων.
  6. Wu, A. C., Lesperance, L., & Bernstein, H. (2016). Screening for iron deficiency. Policy Statement, 23, 171-177.
  7. Jay R., (2020), Manage Your Stress During the Coronavirus Crisis. University Health News
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato