Άγχος: Η επιδημία του 21ου αιώνα

icon
10 Φεβρουαρίου 2021

Άγχος: Η επιδημία του 21ου αιώνα


Καθημερινά αγωνιζόμαστε για την τελειότητα, έχουμε υψηλές φιλοδοξίες και προσδοκίες, δεχόμαστε κοινωνικές πιέσεις, έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, ακόμα και φόρτο εργασίας.

Αν και αρχικά μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή την πίεση η οποία προκαλείται, σύντομα το άγχος μπορεί να γίνει δυσλειτουργικό εάν επιμένει και εμφανίζεται σε υψηλό βαθμό.

Άγχος - μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στις απειλές και τις πιέσεις του περιβάλλοντος.

Το άγχος αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας! Η απόκρισή μας στο άγχος είναι ένα ανεπτυγμένο και εξελισσόμενο φυσιολογικό και νευρολογικό φαινόμενο που καθίσταται ζωτικό με την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, χημικών και ψυχολογικών συνθηκών. Είναι σημαντική η εκδήλωσή του για την επιβίωση ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης κατάστασης, αλλά με μέτρο!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το άγχος ως «Επιδημία της υγείας του 21ου αιώνα»

Όσον αφορά τον αιμικό σίδηρο ζωικής προέλευσης μπορούμε να τον συναντήσουμε σε τροφές όπως:

Ποιες οι εκδηλώσεις του άγχους;
Το άγχος εκδηλώνεται με μια μεγάλη ποικιλία τόσο σωματικών όσο και ψυχολογικών συμπτωμάτων. Πολύπλοκα προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές διαταραχές, υπέρταση, πεπτικά προβλήματα, αλλά και ένταση, ευερεθιστότητα ή καταθλιπτική διάθεση, αίσθημα απώλειας ελέγχου, κρίσεις πανικού, ως και αδυναμία συγκέντρωσης, μειωμένη μνήμη και γνώση, σύνδρομο κόπωσης και αυτοάνοσες διαταραχές. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να επηρεαστεί και η απόδοση στον εργασιακό χώρο. Το άγχος μπορεί να είναι οξύ ή μακροχρόνιο-παρατεταμένο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας. Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης είναι ένας από τους κύριους που επηρεάζεται από το άγχος, προκαλώντας τροποποιήσεις στις ενέργειες του ορμονικού συστήματος.

Ποιες οι «λύσεις»;
Ο αυξανόμενος αριθμός αναφορών για άγχος οδήγησε στην ανάγκη εύρεσης βοήθειας ιατρικής ή και εναλλακτικής λύσης που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του.

Ως πιθανή λύση στο άγχος αποτέλεσε μια μεγάλη ομάδα φαρμάκων η οποία μπορεί να καταστεί απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών ψυχικών και κοινωνικών συνεπειών. Ωστόσο, συχνά μετατρέπονται σε πηγή εθισμού λόγω της αλλαγμένης ή προσαρμοστικής συμπεριφοράς του ατόμου.

Η διατροφή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για την ικανότητά της να βοηθά στην πρόληψη και στην προστασία από ασθένειες. Πολλές πτυχές της διατροφής - από ολόκληρες τις δίαιτες έως συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά - επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, και ως εκ τούτου έχουν βαθιές επιπτώσεις στην κατανόηση της φύσης της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και στην προώθηση της πρόληψης και της θεραπείας νευρολογικών συμπτωμάτων.

Μια διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα μαζί με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια και ξηρούς καρπούς, όπως η Μεσογειακή Διατροφή, φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαζί με τη χολίνη, αλλά και το μαγνήσιο, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και χρησιμεύουν ως συντελεστές για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και τη νευρική μετάδοση και διέγερση του νευρικού συστήματος. Αυτές οι λειτουργίες είναι κρίσιμες για την ομοιόσταση του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

 

Να σημειωθεί, επίσης, πως το άγχος και ο ύπνος έχουν αλληλένδετη σχέση. Πιο ποιοτικός ύπνος βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες, ενώ κακή ποιότητα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει άγχος. Επομένως, η αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου είναι υποχρεωτική για τη διαχείριση του στρες.
icon

Ρίζα Ashwagandha - Ρίζα Rhodiola
Ο όρος «προσαρμογόνο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει φαρμακευτικά φυτά που έχουν την ικανότητα να ομαλοποιήσουν τις λειτουργίες του σώματος και τα συστήματα που διαταράσσονται από το στρες. Αποτελούν βότανα που βελτιώνουν τις αντιδράσεις στο στρες και βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί σε περιόδους αυξημένου στρες. Από τα πιο γνωστά προσαρμογόνα βότανα είναι η ρίζα Ashwagandha και η ρίζα Rhodiola, αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους και στην εξάλειψη της κόπωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ρίζα Ashwagandha έχει μακρά ιστορία χρήσης ως προσαρμογόνο βότανο. Ένα βότανο πολλαπλών χρήσεων με σημαντικό αντίκτυπο στο άγχος και την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού τρόπου ζωής με μειωμένο στρες, για να αποτρέψει, στη συνέχεια, την εμφάνιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων ασθένειας. Με αντιφλεγμονώδη, νευροπροστατευτική, αιμοποιητική, αγχολυτική και αντιοξειδωτική δράση, για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου και την ενίσχυση της μνήμης.

Η ρίζα Rhodiola είναι ένα προσαρμογόνο βότανο με διπλό τρόπο δράσης, παρέχοντας τόσο φυσική όσο και ψυχολογική ανακούφιση από συμπτώματα που προκαλεί το άγχος. Η δράση του έγκειται στην αύξηση της αντίστασης του σώματος στο στρες, την εξάντληση και την κόπωση. Ομαλοποιεί την απελευθέρωση των ορμονών του στρες ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τον ενεργειακό μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας. Πέρα από τη διαχείριση του στρες και της εξάντλησης, χρησιμοποιείται και προληπτικά ώστε τα συμπτώματα του στρες να μη γίνουν χρόνια.

Έχουν βρεθεί πολλές στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους, όπως η απόσπαση της προσοχής, οι σωματικές δραστηριότητες, η χαλάρωση, η κοινωνικοποίηση και η υγιεινή διατροφή. Σκοπός αυτών των τακτικών είναι να ανακτήσουν την εσωτερική ηρεμία και δύναμη. Συνδυασμός των στρατηγικών χαλάρωσης με μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και συμπλήρωσής της με τα κατάλληλα βότανα μπορεί να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

Ευτυχία είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας!

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Salve, J., Pate, S., Debnath, K., & Langade, D. (2019). Adaptogenic and anxiolytic effects of ashwagandha root extract in healthy adults: a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical study. Cureus, 11(12).
  2. Key, M. N., Zwilling, C. E., Talukdar, T., & Barbey, A. K. (2019). Essential Amino Acids, Vitamins, and Minerals Moderate the Relationship between the Right Frontal Pole and Measures of Memory. Molecular nutrition & food research, 63(15), 1801048.
  3. Anghelescu, I. G., Edwards, D., Seifritz, E., & Kasper, S. (2018). Stress management and the role of Rhodiola rosea: a review. International journal of psychiatry in clinical practice, 22(4), 242-252.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato