Top

Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και που σας ωφελούν

Lifezone.gr / Διατροφή  / Διατροφή για υγεία - ευεξία  / Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και που σας ωφελούν
vitamines

Γνωρίστε όλες τις βιταμίνες και που σας ωφελούν

Πλήρης οδηγός βιταμινών. Γνωρίστε τις σημαντικότερες βιταμίνες, ποιές είναι σε ποιές τροφές θα τις βρείτε και που κάνουν καλό…

 

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Η έλλειψη τους μπορεί να μας προκαλέσει κούραση, ατονία, πονοκεφάλους, δερματικές παθήσεις αλλά και προβλήματα συγκέντρωσης. Οι ανάγκες μας αυξάνονται μετά από μια ταλαιπωρία σωματική ή ψυχική που μας έχει καταπονήσει. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες. Ακόμη η λήψη τους μπορεί να γίνει και  με βιταμινούχα σκευάσματα που βρίσκονται στα φαρμακεία. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις βιταμίνες, που μας κάνουν καλό,  αλλά και σε ποιες τροφές βρίσκεται η κάθε μία.

 

  • Βιταμίνη Α (Ρετινόλη, Β-καροτίνη):

    -Τι κάνει: Ενισχύει το ανοσοποιητικό , θεραπεύει διάφορες δερματικές παθήσεις, ενδεχομένως να συμβάλλει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. δέρματος, βλεννογόνου στόματος) και βελτιώνει την νυχτερινή όραση.

          -Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: Συκώτι μοσχαρίσιο, συκώτι από αρνί, συκώτι κοτόπουλου, καρότα, γλυκοπατάτα με φλούδα, νιφάδες καλαμποκιού,                  βρόμη, σπανάκι βραστό.

  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
    Οι συγκεκριμένες βιταμίνες (Β1,Β2,Β3,β5,Β6,Β9,Β12) βοηθούν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών,  αλλά και των πρωτεϊνών με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχουν την ίδια δομή και τρόπο δράσης, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά και στην καταπολέμηση του στρες.

 

  • Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη):

    -Τι κάνει: Μεταξύ άλλων ρυθμίζει την όρεξη και βοηθά στη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας. Βοηθά στην θεραπεία καρδιακών παθήσεων και έχει ιδιαίτερο ρόλο στην θεραπεία της αναιμίας.

          -Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1: Μαύρο ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, θαλασσινά.

  • Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη):

    -Τι κάνει: Είναι απαραίτητη στην παραγωγή ενέργειας, προστατεύει την επιδερμίδα και ενισχύει την κυτταρική αναπνοή. Συντελεί στο μεταβολισμό λιπών και πρωτεϊνών και βοηθάει στις αθλητικές επιδόσεις.

          -Τροφές πλούσιες σε Β2: Συκώτι, λουκάνικο, αμύγδαλα, μανιτάρια, σολομός, γάλα, μαγιά.

  • Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη):

          -Τι κάνει: Μεταξύ άλλων απαλλάσσει το σώμα από τοξίνες και προστατεύει από διάφορους παράγοντες μόλυνσης. Βοηθά στην  κυτταρική αναπνοή, μειώνει           την χοληστερόλη, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και βοηθά την πέψη

          -Τροφές πλούσιες σε Β3: Αράπικα φιστίκια, τόνος, συκώτι, μαγιά μπίρας, ξερά ροδάκινα, χοιρινή μπριζόλα.

  • Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ):

          -Τι κάνει: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει την κόπωση. Βοηθά στην επούλωση τραυμάτων, μειώνει την χοληστερόλη και συμβάλλει              στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

          -Τροφές πλούσιες σε Β5: Συκώτι, πέστροφες, ηλιόσποροι, ρέγκα, καρύδια, γαρίδες, δημητριακά ολικής αλέσεως.

  • Βιταμίνη Β6 (Πυροδοξίνη):

         -Τι κάνει: Αποτελεί φυσικό διουρητικό, αφομοιώνει πρωτεΐνες και λίπη και είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων. Προστατεύει από καρκίνο,                 ορισμένες μορφές στειρότητας, βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και είναι ευεργετική στην εμμηνόπαυση.

         -Τροφές πλούσιες σε Β6: Μαγιά μπίρας, συκώτι, λάχανο, αυγά, πεπόνι.

  • Βιταμίνη Β9 (Φυλλικό οξύ):

          -Τι κάνει: Μεταξύ άλλων βοηθάει στη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων και σ τη δημιουργία νέων κυττάρων.

          -Τροφές πλούσιες σε Β9: Βοδινό συκώτι, μαγιά μπίρας, ρεβίθια, φράουλες φρέσκιες.

          -Τι κάνει: Σημαντική για τη συγκέντρωση και τη μνήμη, προστατεύει από αλλεργιογόνα και τοξικά στοιχεία. Πιθανότατα προφυλάσσει από καρκίνο.

          -Τροφές πλούσιες σε Β12: Συκώτι, μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, γάλα, τυρί και αυγά

  • Βιοτίνη:

         -Τι κάνει: Βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, κρατάει το επίπεδο του σακχάρου σε επιτρεπτά επίπεδα, δίνει ενέργεια για τα κύτταρα          του εγκεφάλου και βοηθά για ένα υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια. 

         -Τροφές πλούσιες σε Βιοτίνη: Συκώτι βοδινό ή μοσχαρίσιο, κρόκος αυγού, καρύδια, σαρδέλες.

          -Τι κάνει: Είναι ίσως η βιταμίνη με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Έχει αντιοξειδωτικές δράσεις, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει             στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενώ συμμετέχει και στη μετατροπή των θερμίδων σε ενέργεια. Η βιταμίνη C θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη των             ιώσεων και των κρυολογημάτων, έχει δράση φυσικού αντιισταμινικού και κρατά υγιή δόντια και οστά.

          -Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:Πορτοκάλια, βατόμουρα, ακτινίδια, μπρόκολα, ρόδια ,φρέσκα φρούτα. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να           προκαλέσει αδυναμία, κακή επούλωση των τραυμάτων και πόνους στις αρθρώσεις. Η καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται ο οργανισμός μας                 είναι περίπου 70 mg και καλό είναι να αυξάνεται αν κάποιος είναι καπνιστής ή περνάει κάποια ίωση.

 

          -Τι κάνει: Προστατεύει από την οστεοπόρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι απαραίτητη για τα δόντια και τα οστά, αλλά και την ανανέωση των                   κυττάρων.

          -Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως η «Βιταμίνη του ήλιου» καθώς βοηθά στη μετατροπή της προβιταμίνης που βρίσκεται             στον οργανισμό μας σε βιταμίνη D. Έλλειψη της βιταμίνης υπάρχει όταν η έκθεση ενός ατόμου στον ήλιο είναι σπάνια. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν                       υπάρχει σε αφθονία σε τροφές. Μπορείτε όμως να τη βρείτε κυρίως στα γαλακτοκομικά, στο σκουμπρί και στα λιπαρά ψάρια.

          -Τι κάνει: Θεωρείται η βιταμίνη της νεότητας. Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Θεραπεύει προβλήματα στο δέρμα             και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αποβολών. 

          -Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: Ηλιέλαιο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σογιέλαιο,φυστικοβούτυρο, χέλι, ελαιόλαδο, καρύδια

  • Βιταμίνη Κ:

          –Τι κάνει: Βοηθά στην πήξη του αίματος και την επούλωση των τραυμάτων. Παίζει σημαντικό στη δομή των οστών, στη ζωτικότητα και την ηπατική                         λειτουργία. 

          -Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ: Λάχανο τουρσί, πράσινο λάχανο, μαιντανός, σπανάκι, μπρόκολο


 

100% ΦΥΣΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ TERRANOVA
Δείτε τις όλες εδώ.

 

vitamns1

No Comments

Post a Comment