Φάε άφοβα υδατάνθρακες!

icon
11 Οκτωβρίου 2017

Φάε άφοβα υδατάνθρακες!


Οι υδατάνθρακες είναι η πιο παρεξηγημένη ομάδα τροφίμων. Πολλοι θεωρούν ότι είναι...

...υπεύθυνοι για την αύξηση βάρους και ότι αποκλείοντας τους από τη διατροφή θα δουν το σώμα τους να γραμμώνει. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τους μύες και τον εγκέφαλο, γεγονός που τους καθιστά απολύτως απαραίτητους. Συνεπώς , η απόλυτη εξαγωγή τους από τη διατροφή μας θας μας στερήσει ενέργεια σωματικά και πνευματικά. 

  Από την άλλη πλευρά η υπερκατανάλωση υδατανθράκων σημαίνει και υπερφόρτωση του οργανισμού με ένα «καύσιμο» το οποίο όταν δεν το χρειάζεται το σώμα θα το αποθήκευση με τη μορφή λίπους. Επομένως, αν τρώμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων ή τρόφιμα με μεγάλη και συμπυκνωμένη ποσότητα κα δεν καταναλώνουμε την ενέργεια αυτή με τη μορφή άσκησης τότε το βάρος μοιραία θα αυξηθεί. 

  Ας δούμε πώς θα τους εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας χωρίς να χάσουμε τον έλεγχο:

♦ Κάντε τη σωστή επιλογή:
  Υπάρχουν δύο ειδών υδατάνθρακες: οι απλοί και οι σύνθετοι. Ποια είναι η διαφορά? Οι απλοί υδατάνθρακες είναι σαν καύσιμα ταχείας καύσης. Μεταβολίζονται πολύ γρήγορα σε γλυκόζη η οποία καταναλώνεται άμεσα από το σώμα και σύντομα ξανά ζητά ενέργεια αρά τροφή. Απλοί υδατάνθρακες ή απλά άμυλα είναι η ζάχαρη, τα γλυκά το μέλι, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα λευκά δημητριακά. Από την άλλη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή. Σύνθετοι θεωρούνται τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα φρούτα και τα αμυλώδη λαχανικά. Λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες απαιτούν μεγαλύτερη επεξεργασία κατά τη διάρκεια της πέψης, αποδίδουν σταδιακά και σταθερά ενέργεια στο σώμα και καθυστερούν την εμφάνιση της πείνας. 

♦ Διαβάστε την ετικέτα:
  Οι ετικέτες διατροφής προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο για να εντοπίσετε την προστιθέμενη ζάχαρη, την πηγή απλών υδατανθράκων που θέλετε να μειώσετε. Απλά αναζητήστε λέξεις που τελειώνουν σε "όζη". Το χημικό όνομα για το επιτραπέζιο σάκχαρο είναι η σακχαρόζη. Άλλα ονόματα που μπορείτε να δείτε περιλαμβάνουν φρουκτόζη, δεξτρόζη και μαλτόζη. Όσο πιο ψηλά εμφανίζονται στον κατάλογο των συστατικών, τόσο περισσότερο προστιθέμενη ζάχαρη έχει το φαγητό.

♦ Πείτε ναι στο ψωμί:
  Αφήστε στην άκρη το λευκό ψωμί και ψάξτε για ψωμί με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη και ολόκληρο το σιτάρι.

♦ Αν επιθυμείτε γλυκό, επιλέξτε τα γλυκά της φύσης:
  Τα φρούτα έχουν γλυκιά γεύση, που σημαίνει ότι έχουν απλούς υδατάνθρακες, σωστά; Αυτό είναι αλήθεια, αλλά εξακολουθούν να είναι μια υγιεινή επιλογή. Έχουν φυτικές ίνες, πράγμα που βοηθάει στην επιβράδυνση της διάσπασης της ζάχαρης. Επιπλέον, τα περισσότερα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C και το κάλιο.
Τα φρούτα τα οποία μπορείτε να τα καταναλώσετε με τη φλούδα, όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα μούρα, είναι ιδιαίτερα υψηλά σε φυτικές ίνες.

♦ Δώστε προσοχή στο ποτό σας:
  Τα αναψυκτικά κατά βάση είναι μία ύπουλη πηγή απλών υδατανθράκων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα και τα χωρίς ζάχαρη συνήθως περιέχουν γλυκαντικό, συχνά σιρόπι καλαμποκιού το οποίο είναι υψηλό σε φρουκτόζη. Είναι ακριβώς εκεί στη διατροφική ετικέτα, συνήθως ένα από τα πρώτα συστατικά που αναφέρονται. 250 ml ενός αναψυκτικού συνήθως περιέχει 39 γραμμάρια υδατάνθρακες, όλα προερχόμενα από ζάχαρη.

♦ Σκέψου το φθινόπωρο:
  Πολλά από τα τρόφιμα που συνδέονται με το φθινόπωρο είναι μεγάλες πηγές σύνθετων υδατανθράκων. Δοκιμάστε αμυλούχα λαχανικά όπως γλυκοπατάτες, αρακά και κολοκύθα.
Φτιάξτα γλυκά ή αλμυρά!

♦ Φάτε γλυκό αλλά με προσοχή:
  Μπορείτε να υπερκαταναλώσετε εύκολα υδατάνθρακες αν δεν είστε προσεκτικοί κυρίως με αυτό που προσθέτετε στο ζεστό ρόφημα σας ή αλείφετε στο ψωμί σας. Για πιο υγιεινή επιλογή χρησιμοποιείστε καστανή ζάχαρη, σιρόπι σφενδάμου, μέλι και μελάσα.

♦ Επιλέξτε τα όσπρια:
  Είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε σύνθετους υδατάνθρακες. Όποιο είδος και αν διαλέξετε (λευκά, γίγαντες, μαύρα, φακές, ρεβίθια ή φασόλια), τα όσπρια έχουν πολλές ίνες. Ενώ βρίσκεστε σε εκείνο το διάδρομο στο super market, σκεφτείτε να πάρετε μερικές φακές ή μπιζέλια ή φασόλια. 

♦ Ένας ακίνδυνος σύμμαχος:
  Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια, αλλά μπορείτε να το πιστέψετε: Το Popcorn είναι ένα ολόκληρο σιτάρι. Αυτό σημαίνει ότι έχει σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Η πιο υγιεινή επιλογή σας είναι να το παρασκευάσετε χωρίς πρόσθετο λίπος και αλάτι. Αρωματίστε το με τα αγαπημένα σας αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά.

♦ Κόκκοι και σπόροι:
  Ίσως έχετε ακούσει για το quinoa, το φαγόπυρο, τους σπόρους chia. Είναι πλούσιες πληγές φυτικών ινών και υδατανθράκων, ενώ μπορουν να αντικατασήσουν ισάξια το λευκό ρύζι ή τα λευκά ζυμαρικά.

icon

Προηγούμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato