Κυτταρίτιδα: Μην την αφήνεις να σε απομακρύνει από το καλοκαίρι

icon
10 Ιουλίου 2020

Κυτταρίτιδα: Μην την αφήνεις να σε απομακρύνει από το καλοκαίρι

Γνώριζες ότι η εμφάνιση της κυτταρίτιδας αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως του σωματικό τους βάρους; Σίγουρα, όμως, τα περιττά κιλά και η συσσώρευση λίπους ίσως ευνοούν την εμφάνισή της.

Η κυτταρίτιδα που δημιουργείται στο σώμα είναι η γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού που παρατηρείται. Συνήθως προκαλείται όταν νερό και λίπος συσσωρεύονται στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Επιπλέον από την κακή αιμάτωση που μπορεί να προκαλεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ορμονικές διαταραχές, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα και η καθιστική ζωή.

Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας στο σώμα ενός ατόμου μπορεί να δημιουργήσει την αντίληψη ότι το άτομο δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση ή, ακόμα, ότι έχει παραπάνω κιλά. Γενικά, παρατηρείται πως γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα δεν το βλέπουν συχνά ως κολακευτικό και τους προκαλεί το αίσθημα της αμηχανίας.

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστεί η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε κάθε σημείο του σώματος εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Όμως, υπάρχουν κάποια σημεία του σώματος τα οποία είναι πιο ευαίσθητα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι μηροί, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική τους επιφάνεια
  • Οι γλουτοί
  • Τα γόνατα
  • Οι αστράγαλοι
  • Η κοιλιακή χώρα, συνήθως σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν παχυσαρκία
  • Τα άνω άκρα, σε γυναίκες συνήθως στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα το εσωτερικό των μπράτσων
  • Το στομάχι
  • Ο αυχένας

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να οφείλεται σε ποικιλία παραγόντων. Για το λόγο αυτό και η θεραπευτική αντιμετώπισή της ποικίλει ανάλογα με την αιτία πρόκλησής της. Σίγουρα όμως πρέπει να είναι συστηματική και χρειάζεται την υπομονή και το χρόνο για την αντιμετώπισή της. Αξίζει να σημειωθεί πως η διατροφή και η άσκηση κατέχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας!

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας;

Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες τροφές η πρόσληψη των οποίων έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση και επιδείνωση της κυτταρίτιδας, ενώ κάποιες άλλες οι οποίες είναι καλό να υπάρχουν σε αυξημένες ποσότητες στο πρόγραμμά μας.

Ένα συστατικό της διατροφής μας το οποίο έχει ενοχοποιηθεί είναι το λίπος, κυρίως το ζωικής προέλευσης και το κορεσμένο. Αυτά βρίσκονται σε διάφορα λιπαρά κρέατα, τηγανητά φαγητά, αλλαντικά, βούτυρο ζωικής προέλευσης, κ.ά. Τα συγκεκριμένα έχουν ενοχοποιηθεί και για την εμφάνιση άλλων παθολογικών καταστάσεων και επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.
Tip à Αύξησε τα καλά λιπαρά της διατροφής, μέσω πρόσληψης ελαιόλαδου και άλλων φυτικών ελαίων, τα οποία θα σου προσφέρουν τα σημαντικά ω-3, ω-6 λιπαρά.

Το αλάτι και η ζάχαρη, είτε προστιθέμενα είτε κρυμμένα στα φαγητά που λαμβάνουμε καθημερινά, φαίνεται να οδηγούν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Χρειάζεται προσοχή και περιορισμό τους.
Tip à Αύξησε τα φρούτα και τα λαχανικά, τις φυτικές ίνες και τις αμυλούχες τροφές και δώσε χρώμα στη διατροφή σου.
Extra tip à Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες φτιάξε το αγαπημένο σου smoothie και συνδύασε και το με ένα scoop TERRANOVA Life Drink για μεγαλύτερη απόλαυση και ενέργεια!

Η ενυδάτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι! Κατανάλωνε επαρκείς ποσότητες νερού και υγρών χωρίς καφεΐνη και αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα αλλά και παράλληλα με τα γεύματα σου.
Tip à Έχε μαζί σου το αγαπημένο σου μπουκάλι γεμάτο με νερό συνέχεια!
Extra tip à Μπορείς να συνδυάσεις και τη δύναμη του πράσινου τσαγιού Matcha ανοίγοντας τις κάψουλες TERRANOVA Matcha green tea στον χυμό, στο smoothie ακόμα και στο νερό σου!

                  Παρακάτω παρατίθεται ένας Πίνακας με συγκεντρωτικά τις προτάσεις για την αποφυγή/ περιορισμό ορισμένων διατροφικών συνηθειών αλλά και προτάσεις για να εντάξουμε στο διατροφικό πρόγραμμά μας:

ΠΡΟΤΑΣΗ / ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ / ΑΠΟΦΥΓΗ

Πρωινό γεύμα / Σωστά μελετημένες δίαιτες

Ακατάστατη Διατροφή / Δίαιτες Αστραπή

Σωστή & υγιεινή διατροφή

Κακή & ανθυγιεινή διατροφή

Διατήρηση βάρους

Επιπλέον βάρος

Πολλά και μικρά γεύματα

Λίγα & μεγάλα γεύματα

Νερό

Αεριούχα ποτά

Πρωτεϊνούχες τροφές:
Σόγια

Αυγό

Γάλα-Γιαούρτι

Πουλερικά

Άπαχα ψάρια, κ.ά.

Αλάτι-Αλμυρές τροφές

Μπαχαρικά

Σνακς

Ζάχαρη-Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη

Καφές (σε μεγάλες ποσότητες)

Κακάο

Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά

Fast- Τροφές

Δημητριακά και τα προϊόντα τους:

Κριθάρι

Βρώμη, κ.ά.

Πολλά κόκκινα κρέατα

Αλλαντικά

Λιπαρά τρόφιμα

Λίγα λιπαρά / Ελαιόλαδο ωμό

Ζωικό βούτυρο

Υγιεινό τρόπο μαγειρέματος

Τηγανητά φαγητά

Φυσικοί Χυμοί

Ποτά – Αλκοόλ

Κίνηση- Γυμναστική

Καθιστική Ζωή

                  Κράτα τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και υγιή ώστε να ακτινοβολεί λάμψη και ομορφιά!

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Altshuler, G. B., Zenzie, H. H., Gaal, C., & Cohen, R. (2018). U.S. Patent No. 9,919,168. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  2. Sadick, N. (2019). Treatment for cellulite. International journal of women's dermatology, 5(1), 68-72.
  3. Kong, W. C., & Yeung, R. (1998). U.S. Patent No. 5,705,170. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  4. Μονογυιού, Α. (2009). Διατροφή και δέρμα.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato