Γανόδερμα: Το Μανιτάρι της Αθανασίας!

icon
30 Ιανουαρίου 2021

Γανόδερμα: Το Μανιτάρι της Αθανασίας!

 

Όπως και το σύνολο των μανιταριών, το Γανόδερμα (Reishi) είναι ένας μύκητας ο οποίος αναπτύσσεται σε περιοχές της Ασίας  με ζεστό και υγρό περιβάλλον. Προέρχεται από μύκητες αποσύνθεσης ξύλου και περιλαμβάνει είδη που προκαλούν λευκή σήψη σε μια ποικιλία ειδών δέντρων.

Το Γανόδερμα (Reishi) έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από τα αρχαία χρόνια από τους ιατρούς της ανατολικής παραδοσιακής ιατρικής είτε ως προληπτική αντιφλεγμονώδη θεραπεία είτε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, στους Αρχαίους Κινέζους και Ιάπωνες το Reishi έχει συσχετιστεί με το δικαίωμα, τη σοφία, τη σεξουαλικότητα και την αιώνια ζωή. Για το λόγο αυτό θεωρείται και ελιξίριο για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών.

Το Γανόδερμα (Reishi) παράγει μια ομάδα από τριτερπένια, που ονομάζονται γανοδερικά οξέα, τα οποία έχουν μια μοριακή δομή παρόμοια με αυτή των στεροειδών ορμονών. Διαθέτει ενεργά συστατικά όπως είναι οι πολυσακχαρίτες, οι φυτικές ίνες, ολιγοσακχαρίτες, τριτερπενοειδή, πεπτίδια, πρωτεΐνες, αλκοόλες και φαινόλες, μεταλλικά στοιχεία (ψευδάργυρο, χαλκό, ιώδιο, σελήνιο, σίδηρο), βιταμίνες και αμινοξέα.

Οφέλη του Reishi:

Τα βιοενεργά συστατικά που βρέθηκαν στο μανιτάρι έχουν πολλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Τα μανιτάρια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν σε φρέσκια μορφή, ενώ πλέον μπορούν να βρεθούν σε κονιοποιημένες μορφές ή εκχυλίσματα που περιέχουν τμήματα του μανιταριού ή αυτά τα συγκεκριμένα μόρια.

Έχουν βρεθεί ποικίλα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του μανιταριού Γανόδερμα (Reishi), συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της 

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις κύριες δράσεις του Reishi:

Α. Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του μανιταριού reishi είναι ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες in vitro έδειξαν ότι το Γανόδερμα (Reishi) μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι κρίσιμα μέρη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Επιπλέον, ορισμένες μορφές του μανιταριού μπορούν να αλλάξουν τις οδούς φλεγμονής στα λευκά αιμοσφαίρια.

Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν γίνει σε υγιείς ενήλικες, δεν είναι λίγες και όσες πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι μερικά από τα μόρια που βρίσκονται στο μανιτάρι μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται φυσικά φονικά κύτταρα. Τα φυσικά φονικά κύτταρα καταπολεμούν τις λοιμώξεις όπως και τον καρκίνο στο σώμα. Σε μια μελέτη σε αθλητές που εκτίθενται συχνά σε καταστάσεις stress, το Γανόδερμα βελτίωσε τη λειτουργία των λεμφοκυττάρων, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων και καρκίνου.
Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι το μανιτάρι Reishi μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των επιδράσεών του στα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της λοίμωξης και του καρκίνου.

Β. Κόπωση, Κατάθλιψη

Πέραν των δράσεων του Reishi στο ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχουν και άλλα πιθανά πλεονεκτήματα, όπως η μειωμένη κόπωση και η κατάθλιψη, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σύμφωνα με μία μελέτη σε 132 άτομα με νευρασθένεια, πόνους, ζάλη, πονοκεφάλους και ευερεθιστότητα, διαπιστώθηκε πως μειώθηκε η κόπωση και βελτιώθηκε η ευεξία μετά από 8 εβδομάδες από τη λήψη του μανιταριού ως συμπλήρωμα.
Επομένως, το μανιτάρι Reishi θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, όπως και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Εκτός από τα οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα και την ποιότητα ζωής, το μανιτάρι reishi έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά του να βελτιώσει άλλες πτυχές της υγείας.

→ Υγεία της καρδιάς: Μείωση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης

→ Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα:  το μανιτάρι reishi μείωσε το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα.

→ Αντιοξειδωτική δράση: Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη βλάβης στα κύτταρα σας. Έχει βρεθεί πως το μανιτάρι reishi είναι αποτελεσματικό για το σκοπό αυτό.

Ο δημοφιλής αυτός μύκητας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των επιδράσεών του στα λευκά αιμοσφαίρια και η δράση του είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση της κόπωσης ή της κατάθλιψης. Η δόση του μανιταριού Reishi ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή του μύκητα. Η κατανάλωση του ίδιου του μανιταριού παρέχει υψηλότερες δόσεις, ενώ τα εκχυλίσματα παρέχουν χαμηλότερες δόσεις.

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Loyd, A. L., Richter, B. S., Jusino, M. A., Truong, C., Smith, M. E., Blanchette, R. A., & Smith, J. A. (2018). Identifying the “mushroom of immortality”: assessing the Ganoderma species composition in commercial Reishi products. Frontiers in Microbiology, 9, 1557.
  2. Ahmad, M. F. (2018). Ganoderma lucidum: Persuasive biologically active constituents and their health endorsement. Biomedicine & Pharmacotherapy, 107, 507-519.
  3. Khatian, N., & Aslam, M. (2018). A review of Ganoderma lucidum (Reishi): A miraculous medicinal mushroom. Inventi Rapid: Ethnopharmacology, 4, 1-6.
  4. Batra, P., Sharma, A. K., & Khajuria, R. (2013). Probing Lingzhi or Reishi medicinal mushroom Ganoderma lucidum (higher Basidiomycetes): a bitter mushroom with amazing health benefits. International journal of medicinal mushrooms, 15(2).
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato