Top

Alzheimer: Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για την άνοια

Lifezone.gr / Επίλεξε Ανάγκη:  / Μνήμη  / Alzheimer: Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για την άνοια

Alzheimer: Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για την άνοια

Η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για τις απόψεις σχετικά με την άνοια αποκαλύπτει ότι τα 2/3 των ανθρώπων πιστεύουν ακόμη ότι η άνοια αποτελεί μέρος του φυσιολογικού γήρατος και όχι μια νόσο.

Αιτια ανοιας ερευνα ADI 2019

 

Το 95% των συμμετεχόντων της έρευνας πιστεύουν ότι μπορεί να αναπτύξουν άνοια κάποια στιγμή στη ζωή τους – η έρευνα με 70.000 συμμετέχοντες από 155 χώρες αποκαλύπτει ότι:

  • τα 2/3 των ανθρώπων ακόμα πιστεύουν ότι η άνοια αποτελεί μέρος του φυσιολογικού γήρατος
  • το 62% των επαγγελματιών υγείας ακόμα πιστεύουν ότι η άνοια αποτελεί μέρος του φυσιολογικού γήρατος
  • Περίπου το 50% των ατόμων που ζουν με την άνοια αισθάνονται ότι οι επαγγελματίες υγείας τους αγνοούν (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό)
  • 1 στους 5 αποδίδει την άνοια σε κακή τύχη, σχεδόν το 10% σε θέλημα Θεού και το 2% σε μαγεία
  • Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο αναπτύσσει άνοια.
  • Στην Ελλάδα μόνο το 19% των περιθαλπόντων, το 10,2% των επαγγελματιών υγείας και το 12,7% του γενικού κοινού απάντησε ότι υπάρχουν επαρκείς υπηρεσίες για τα άτομα που πάσχουν από άνοια. Το 81,9% του γενικού κοινού πιστεύει ότι τα άτομα που πάσχουν από άνοια είναι παρορμητικά και απρόβλεπτα.

Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της Alzheimer’s Disease International (ADI) αποκαλύπτουν το μεγάλο ποσοστό άγνοιας για τη νόσο παγκοσμίως, καθώς τα 2/3 των συμμετεχόντων ακόμα πιστεύουν ότι η άνοια αποτελεί μέρος του φυσιολογικού γήρατος και όχι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή.

Αποψη επαγγελματιων υγειας ερευνα ADI 2019

Η ADI ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας μέρας για τη Νόσο Alzheimer (21η Σεπτεμβρίου) δημοσιεύει το World Alzheimer’s Report 2019: Attitudes to dementia, που προέκυψε από τη μεγαλύτερη ως τώρα έρευνα για την άνοια στην οποία συμμετείχαν 70.000 άτομα από 155 χώρες. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε από το LSE.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το στίγμα για τη νόσο αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αναζητήσουν έγκαιρα πληροφόρηση, συμβουλές και ιατρική βοήθεια, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, καθώς η άνοια εξελίσσεται σε μια από τις γρηγορότερα αυξανόμενες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί από τα 50 εκατ. σήμερα στα 152 εκατ. το 2050. Στην Ελλάδα πάσχουν 197.000 και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000 πάσχοντες.

 

 

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα με άνοια, περιθάλποντες, επαγγελματίες υγείας και το γενικό κοινό της κάθε χώρας. Ένα βασικό ερώτημα είναι το κατά πόσο η άνοια θεωρείται μέρος του φυσιολογικού γήρατος. Το 48% πιστεύει ότι η μνήμη του ατόμου με άνοια δεν πρόκειται να καλυτερεύσει, ακόμα και με ιατρική βοήθεια, ενώ 1 στα 4 άτομα θεωρεί ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την άνοια.

Περιθαλποντες ερευνα ADI 2019

 

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ADI, Paola Barbarino, υπογραμμίζει: “Το στίγμα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που περιορίζει δραματικά τα άτομα με άνοια παγκοσμίως από το να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους… Σε προσωπικό επίπεδο το στίγμα μπορεί να υπονομεύσει τους στόχους ζωής, να μειώσει τη συμμετοχή σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και συνακόλουθα να μειώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων. Σε κοινωνικό επίπεδο, το στίγμα και οι προκαταλήψεις μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χρηματοδότησης για την περίθαλψη και την υποστήριξη των ατόμων με άνοια… Αυτή η λεπτομερής έρευνα ελπίζουμε να αποτελέσει έναυσμα για μια θετική αλλαγή παγκοσμίως.”

Στα πλαίσια της έρευνας το 50% των ατόμων με άνοια δήλωσαν ότι αισθάνονται να τους αγνοούν οι επαγγελματίες υγείας (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), ενώ το 33% του γενικού κοινού θεωρεί ότι αν έπασχαν από άνοια δεν τους έδιναν σημασία οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Το 95% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι μπορεί να αναπτύξει άνοια κάποια στιγμή στη ζωή του και πάνω από τα 2/3 (το 69,3%) θα ήθελαν να κάνουν ένα γενετικό τεστ για να μάθουν αν κινδυνεύουν να αναπτύξουν άνοια (αν και δεν υπάρχει ακόμη μια τροποποιητική θεραπεία της νόσου). Ωστόσο, τα 2/3 των ατόμων ακόμα πιστεύουν ότι η άνοια αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης. Ο φόβος για την ανάπτυξη άνοιας είναι υψηλός παγκοσμίως, αλλά η πραγματική κατανόηση της νόσου χαμηλή.

Προληψη της ανοιας ερευνα ADI 2019

Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο αναπτύσσει άνοια, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν διάγνωση ή περίθαλψη. Το ετήσιο κόστος της άνοιας ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που θα διπλασιαστεί το 2030. Οι θάνατοι που οφείλονται στις άνοιες διπλασιάστηκαν μεταξύ του 2000 και του 2016, καθιστώντας τις την 5η αιτία θανάτου παγκοσμίως σε σχέση με την 14η θέση που κατείχε αντίστοιχα το 2000.

Η φετινή καμπάνια της ADI με τίτλο «Ας μιλήσουμε για την άνοια», στοχεύει στην έναρξη συζήτησης για τη νόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια, τους παράγοντες μείωσης του κινδύνου και το που μπορεί να αναζητηθεί η κατάλληλη υποστήριξη. Η ελλιπής γνώση οδηγεί σε ανακριβείς υποθέσεις σχετικά με τις επιδράσεις της νόσου στο άτομο και την οικογένειά του, καθώς και αρνητικά στερεότυπα για το πώς θα συμπεριφερθεί ένα άτομο με άνοια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν τα άτομα που ζουν με άνοια και οι οικογένειές τους είναι καλά προετοιμασμένα και υποστηριζόμενα, τα αρχικά συναισθήματα σοκ, θυμού και θλίψης εξισορροπούνται από μια αίσθηση σιγουριάς και ενδυνάμωσης, οπότε η καμπάνια επικεντρώνεται στην αύξηση των συζητήσεων γύρω από την άνοια παγκοσμίως.

 

Τα στοιχεία προέκυψαν από την Παγκόσμια έρευνα σχετικά με τις απόψεις για την άνοια.

Ευχαριστούμε θερμά την ADI και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό και επιμελήθηκε των μεταφράσεων και του τελικού υλικού της συγκεκριμένης έρευνας για την άνοια και το Alzheimer.

Πληροφορίες για το πλήρες κείμενο της έκθεσης στο: www.alz.co.uk.

Πληροφορίες για τα Σωματεία Αντιμετώπισης της Νόσου Alzheimer στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Alzheimer: www.alzheimer-federation.gr

No Comments

Post a Comment