Πώς θα αυξήσω το μεταβολισμό μου;

icon
10 Ιουλίου 2020

Πώς θα αυξήσω το μεταβολισμό μου;

Συχνά ακούμε «κόλλησε» ο μεταβολισμός μου, έχω «αργό» μεταβολισμό, θέλω να αυξήσω το μεταβολισμό μου για να μην παίρνω βάρος!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πάμε να δούμε τι σημαίνει μεταβολισμός!

Ουσιαστικά, αυτό που εννοούμε με τον όρο μεταβολισμός είναι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας, δηλαδή η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να εκτελέσει όλες του τις βασικές λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα, η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αναπνέουμε, να λειτουργεί η καρδιά μας, να πέπτουμε τα τρόφιμα σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή χωρίς να υπολογίζουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κινούμαστε, να περπατάμε, να γυμναζόμαστε κτλ.

Από τι επηρεάζεται ο μεταβολισμός μας;

Η ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι το μέγεθος του σώματος αλλά και η σύστασή του σε μυϊκή μάζα. Ακόμη σημαντικό ρόλο παίζει το φύλο και η ηλικία, ενώ άλλοι παράγοντες έχουν να κάνουν με τις διαταραχές ορμονών, τη θρεπτική κατάσταση του ατόμου, την ύπαρξη τραύματος ή ασθένειας. Τέλος, ο μεταβολισμός αυξάνεται φυσιολογικά κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Όταν θέλουμε να χάσουμε σωματικό βάρος αλλά και να το διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στόχος είναι να μειώσουμε το σωματικό μας λίπος αλλά παράλληλα να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζας. Γιατί όμως; Αυξάνοντας τους μύες μας ουσιαστικά αυξάνουμε και το μεταβολισμό μας άρα «καίμε» περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζας;

Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η άσκηση και πιο συγκεκριμένα οι ασκήσεις με αντιστάσεις, που εστιάζουν και ενδυναμώνουν τις μυϊκές μας ομάδες. Φυσικά, παράλληλα με την στοχευμένη σωματική άσκηση χρειάζεται και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πλάνο διατροφής με έμφαση στην πρόσληψη πρωτεϊνών αλλά και έξυπνα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς και πριν και μετά την προπόνηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τους εξειδικεύμενους επαγγελματίες υγείας, δηλαδή το διαιτολόγο και το γυμναστή μας, έτσι ώστε να τρεφόμαστε ισορροπημένα και να μην κινδυνεύσουμε να τραυματιστούμε!

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να με βοηθήσει στο μεταβολισμό μου;

Δεδομένου ότι έχουμε υιοθετήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα στη διατροφή μας και έχουμε ξεκινήσει να γυμναζόμαστε τακτικά, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει κάτι που θα μας βοηθήσει;

Ευεργετική επίδραση στο σωματικό βάρος και στο μεταβολισμό φαίνεται ότι έχει το πράσινο τσάι Matcha. Το συγκεκριμένο πράσινο τσάι φύεται στην Ασία και έχει συγκεκριμένο τρόπο καλλιέργειας, δηλαδή καλλιεργείται υπό σκιά και συλλέγονται τα νεαρά φύλλα του τσαγιού μετά από 3 εβδομάδες. Έτσι, το τσάι Matcha σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σε επιγαλλοκατεχίνες, σε καφεΐνη και θειανίνη.

Σύμφωνα με μελέτη, το τσάι Matcha αλληλοεπιδρά με το φαιό λιπώδη ιστό, αυξάνοντας έτσι τις θερμίδες που καίμε συνολικά μέσα στην ημέρα. Ο φαιός λιπώδης ιστός αποτελείται από λιποκύτταρα τα οποία έχουν αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα γεγονός που αυξάνει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά. Ωστόσο, βρίσκεται σε πολύ μικρό ποσοστό στον ενήλικο οργανισμό αλλά έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος σχετίζεται αντίστροφα με την ποσότητα του φαιού λιπώδους ιστού (δηλαδή μεγάλη ποσότητα φαιούς λιπώδους ιστούà μικρός δείκτης μάζας σώματος). Πολλοί ερευνητές έχουν εστιάσει στην αύξηση και την ενεργοποίηση του φαιού λιπώδους ιστού. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσάι Matcha οδήγησε σε αύξηση του μεταβολισμού. Ακόμη, μελέτη σε γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση Matcha οδήγησε σε μεγαλύτερη καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Συνολικά, καλό θα είναι να θυμόμαστε πάντα πόσο σημαντική είναι η επίδραση ενός συνολικά ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής τόσο στο σωματικό μας βάρος όσο και στην υγεία μας γενικότερα! Μια αλλαγή είναι σημαντική και το πρώτο βήμα, πολλές αλλαγές και σε βάθος χρόνου γίνονται σιγά σιγά συνήθεια!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc/strong>

Βιβλιογραφία

  1. Yoneshiro et al., (2017), Tea catechin and caffeine activate brown adipose tissue and increase cold-induced thermogenic capacity in humans, Am J Clin Nutr.
  2. Willems et al., (2018) Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato