Έφτασε καλοκαίρι: Και τώρα τι κάνω με τη διατροφή;

icon
28 Απριλίου 2020

Έφτασε καλοκαίρι: Και τώρα τι κάνω με τη διατροφή;

Παρ’ όλο που φαντάζει κάπως μακρινό το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών, το καλοκαίρι έρχεται και μαζί του έρχεται το αιώνιο ερώτημα: Πώς θα βγούμε στην παραλία;

Η απάντηση είναι απλή! Θα φορέσουμε το μαγιό μας και θα πάμε στην παραλία! Με λίγη προσοχή στη διατροφή και την άσκησή μας, ώστε να έχουμε πρώτα καλή υγεία και μετά να δούμε την αλλαγή στο σώμα μας.

Πες «όχι» στις υπερβολές και τις στερητικές δίαιτες

Μας πιάνει τρέλα, κυρίως εμάς τις γυναίκες, για να αποκτήσουμε το ιδανικό σώμα για τις διακοπές, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να κάνουμε εξαντλητικές ή ανορθόδοξες δίαιτες που τελικά μόνο σε αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να μας οδηγήσουν.

Είναι πολύ λογικό τους καλοκαιρινούς μήνες που τα ρούχα που φοράμε είναι πιο ελαφριά και το σώμα μας εκτίθεται περισσότερο να αισθανόμαστε πιο άβολα. Όμως αυτό δε θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ακρότητες και διατροφικά λάθη.

Ιδανικά καλό θα είναι να φροντίζουμε το σώμα μας και τη διατροφή μας όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε την αλλαγή, αρκεί να γίνει με τον σωστό τρόπο.

Οι αλλαγές που θα σου αλλάξουν το σώμα!

Σίγουρα, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής δεν ακούγεται πρωτάκουστο. Όμως, είναι το πιο δύσκολο από όλα! Γιατί οι άνθρωποι είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε και εφαρμόσουμε οποιαδήποτε παράξενη και ακραία συμβουλή που μας είπε μια φίλη μας ή διαβάσαμε σε ένα site με σκοπό να χάσουμε εκείνα τα κιλά που θέλουμε. Γι’ αυτό έχει καταλήξει το πιο απλό και λογικό να γίνεται παράλογο.

Φροντίζουμε να έχουμε ποικιλία από όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας! Ακόμη, με αυτό τον τρόπο η διατροφή μας δεν γίνεται ποτέ βαρετή!

Λαμβάνουμε υπόψη την ποσότητα τροφίμων που καταναλώνουμε. Πολύ συχνά τείνουμε να υποεκτιμάμε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε και αυτό μας δυσκολεύει στην απώλεια σωματικού βάρους.

Περιορίζουμε το τσιμπολόγημα. Όσο και αν μας φαίνεται απίθανο το τσιμπολόγημα μεταξύ των μεγάλων μας γευμάτων μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις θερμίδες που τρώμε μες στην ημέρα. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στα ενδιάμεσα σνακ που πολλές φορές είναι απαραίτητα! Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Με σχεδιασμό των γευμάτων και των σνακ από την προηγούμενη ημέρα.

Απαραίτητος ο συνδυασμός με συστηματική άσκηση

Ότι η υψηλή σωματική δραστηριότητα και η άσκηση αποτελούν βασικοί θεμέλιοι λίθοι για ένα υγιές σώμα επίσης το έχουμε ξανακούσει.

Πράγματι, είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην απώλεια αλλά και στη διατήρηση της απώλειας βάρους η άσκηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο! Φυσικά, αυτό που μένει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την άσκηση που μας ευχαριστεί περισσότερο και να την εντάξουμε στην εβδομαδιαία ρουτίνα μας.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι όσοι αποφασίζουμε να κάνουμε προσπάθεια να χάσουμε βάρος, να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να κάνουμε άσκηση, να απευθυνθούμε σε ειδικούς που θα μας καθοδηγήσουν κατάλληλα. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι διαιτολόγοι διατροφολόγοι αλλά και γυμναστές που μπορούν να μας βοηθήσουν να φτάσουμε πιο κοντά στο στόχο μας!

Πως μπορούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω;

Δεδομένου ότι έχουμε υιοθετήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα στη διατροφή μας και έχουμε ξεκινήσει να γυμναζόμαστε τακτικά, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει κάτι που θα μας βοηθήσει;

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση κλινικών μελετών, φαίνεται ότι η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και σε μείωση του ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης. Η κανέλα περιέχει συστατικά που βοηθούν σε καθυστέρηση της κένωσης του στομάχου, συνεπώς μας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος, προλαμβάνοντας τις υπερ- και υπογλυκαιμίες, που συνήθως μας οδηγούν σε τσιμπολόγημα!

Ακόμη μετα-ανάλυση κλινικών μελετών έδειξε ότι η χορήγηση χρωμίου είναι ευεργετική στην απώλεια σωματικού βάρους και σωματικού λίπους. Το χρώμιο είναι ένα συστατικό που εμπλέκεται στο μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος και έτσι βοηθά στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του στον οργανισμό.

Επίσης, δεδομένα μετα-ανάλυσης κλινικών μελετών μας έδειξαν ότι η χορήγηση άλφα λιποϊκού οξέος έχει θετική επίδραση στην απώλεια σωματικού βάρους και στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τέλος, ευεργετική δράση στο σωματικό βάρος φαίνεται ότι έχει το πράσινο τσάι Matcha. Το συγκεκριμένο πράσινο τσάι φύεται στην Ασία και έχει συγκεκριμένο τρόπο καλλιέργειας, δηλαδή καλλιεργείται υπό σκιά και συλλέγονται τα νεαρά φύλλα του τσαγιού μετά από 3 εβδομάδες. Έτσι, το τσάι Matcha σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Οι επιγαλλοκατεχίνες που περιέχει φαίνεται ότι έχουν επίδραση στον ανθρώπινο μεταβολισμό και μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωσή του με αποτέλεσμα την αύξηση των καύσεων που κάνει καθημερινά.

Συνολικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας. Συνήθως, χρειάζεται συνδυασμός για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όμως, όλα μπορούν να γίνουν αν το πάρουμε απόφαση!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Yazdanpanah et al., (2019), Effects of cinnamon supplementation on body weight and composition in adults: A systematic review and meta‐analysis of controlled clinical trials, Phytotherapy Research.
  2. Mousavi et al., (2019), Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials, Clinical Nutrition.
  3. Tsang et al., (2019), A meta-analysis of the effect of chromium supplementation on anthropometric indices of subjects with overweight or obesity, Clinical Obesity.
  4. Kucukgoncu et al., (2017), Alpha-Lipoic Acid (ALA) as a supplementation for weight loss: Results from a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Obes Rev.
  5. Yoneshiro et al., (2017), Tea catechin and caffeine activate brown adipose tissue and increase cold-induced thermogenic capacity in humans, Am J Clin Nutr.
  6. Willems et al., (2018) Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato