Οι σωματοφύλακες του ανοσοποιητικού συστήματος

icon
3 Δεκεμβρίου 2021

Οι σωματοφύλακες του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Ο χειμώνας ήρθε και τα πρώτα κρύα πλησιάζουν! Το ανοσοποιητικό μας σύστημα καλείται να ανταπεξέλθει σε όλους τους πιθανούς εισβολείς που το βάλλουν.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός για να λειτουργεί εύρυθμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Από την πλευρά της καθημερινής μας διατροφής, θα πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά;

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία υπάρχει σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί αλλά και ο κρόκος του αυγού. Επίσης, πολλά τρόφιμα εμπλουτίζονται με βιταμίνη D, όπως το γάλα.  Όμως, τη βιταμίνη D μπορούμε να τη συνθέσουμε στον οργανισμό μας με τη βοήθεια των υπεριωδών ακτινών του ηλίου. Ωστόσο όπως φαίνεται και από τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τόσο η πρόσληψη όσο και η παραγωγή της βιταμίνης D δεν είναι επαρκής αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει έλλειψη! Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών φαίνεται ότι το 13% των Ευρωπαίων έχει έλλειψη βιταμίνης D (δηλαδή <30 nmol/L της συγκέντρωση της 25(OH)D του πλάσματος). Αν αναλογιστούμε ότι πια στη σύγχρονη κοινωνία, οι περισσότεροι δουλεύουμε σε κλειστούς χώρους, από το πρωί έως τη δύση του ήλιου και για πολλούς οι μόνες ημέρες έκθεσης στον ήλιο είναι 1 εβδομάδα το χρόνο στις διακοπές, ίσως να μπορέσουμε να καταλάβουμε από που έχει προέλθει αυτή η έλλειψη! Είναι βασικό λοιπόν, να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδά της στον οργανισμό μας και να σκεφτούμε τη χορήγηση του κατάλληλου συμπληρώματος βιταμίνης D όταν αυτό απαιτείται.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η πιο γνωστή δράση του σχετίζεται με το κρυολόγημα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και να βοηθήσει στη γρήγορη ανάρρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, άνω των 65 ετών, εμφανίζουν έλλειψη ψευδαργύρου. Συνεπώς, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται να εξετάσουμε και τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου.

Βιταμίνη C

Ίσως η πιο διάσημη βιταμίνη αναφορικά με το ανοσοποιητικό σύστημα! Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία του επιθηλιακού φραγμού κατά των παθογόνων, προάγει την οξειδωτική δράση του δέρματος και συσσωρεύεται σε φαγοκυτταρικά κύτταρα, όπως ουδετερόφιλα, και μπορεί να ενισχύσει τη μικροβιακή θανάτωση. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι η πιπεριά, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, η φράουλα κτλ.

Ποιες άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής ενισχύουν το ανοσοποιητικό;

  • Επαρκής και ποιοτικός ύπνος
  • Καλή ενυδάτωση
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Ήπια σωματική άσκηση

Υπάρχουν βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν;

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε θαυματουργοί τρόποι για να φροντίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής συνολικά. Γνωστό βότανο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού είναι, ο αστράγαλος είναι μια ρίζα που έχει ασιατική προέλευση και φαίνεται ότι επιταχύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σε πιθανούς εισβολείς. Ακόμη, ο σαμπούκος είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδή και σύμφωνα με μελέτη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

  1. Anitra C. Carr and Silvia Maggini, (2017), Vitamin C and Immune Function, Nutrients 2017
  2. Barbara Prietl et al., (2013), Vitamin D and Immune Function, Nutrients.
  3. Chasapis, C. T., Loutsidou, A. C., Spiliopoulou, C. A., & Stefanidou, M. E. (2012). Zinc and human health: an update. Archives of toxicology, 86(4), 521-534.
  4. Pengju Zhang et al., (2018), Astragalus polysaccharides inhibit avian infectious bronchitis virus infection by regulating viral replication, Microbial Pathogenesis.
  5. Evelin Tiralongo et al., (2016), Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, Nutrients.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato