Ποιοι είναι οι 4 πιο διαδεδομένοι μύθοι για τα μάτια μας;

Μύθοι για τα μάτια

Τέσσερις μύθους θα σας πούμε και θα τους διαψεύσουμε. Ανακαλύψτε την αλήθεια και προστατεύστε την όραση σας...

 

 Διαδεδομένοι μύθοι για… τα μάτια σας μόνο

Τα μάτια μας δεν είναι μόνο ο "καθρέφτης" της ψυχής μας αλλά και πολύτιμα  και για αυτό πρέπει να τα προσέχουμε σαν τα... μάτια μας. Δεν είναι όμως λίγοι οι μύθοι που έχουν διαδοθεί ευρέως και αφορούν τα μάτια, αλλά και τη όραση μας. Για να προστατεύσετε λοιπόν την πιο πολύτιμη αίσθηση του ανθρώπου δηλ. την όραση και να αποφύγετε να προκαλέσετε άθελα σας κάποια ζημιά στα μάτια σας, πρέπει πρώτα να μάθετε την αλήθεια, αφού καταρρίψετε τους μύθους αυτούς. Παρακάτω σας παραθέτουμε τους 4 πιο γνωστούς μύθους ξεκινώντας από το Νο4  καταλήγοντας στον πιο διαδεδομένο

Μύθος Νο4

Αν διαβάζετε με χαμηλό φως κάνετε κακό στην όραση σας

Ο χαμηλός φωτισμός δεν προκαλεί προβλήματα στην όραση απλώς κουράζει τα μάτια στην προσπάθεια μας να διαβάσουμε σε έναν μη επαρκώς φωτισμένο χώρο. Αν όμως θέλετε λοιπόν να αποφύγετε την οπτική κόπωση φροντίζετε ο φωτισμός να είναι επαρκής.  Για να διαβάζετε χωρίς να ενοχλείτε το έτερον σας ήμισυ στο κρεβάτι μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό φακό ειδικό για βιβλία ή να κατευθύνετε το φως απευθείας στο βιβλίο.

Μύθος Νο3

Όταν βγάζουμε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής ξεκουράζονται τα μάτια μας

Ο μύθος δεν έχει καθόλου βάση γιατί όποιος φοράει γυαλιά ή φακούς αν τους αφαιρέσει τότε θα καταβάλει διπλή προσπάθεια για να δει. Αποτέλεσμα; Να ταλαιπωρήσει και να κουράσει τα μάτια του. Σε περίπτωση όμως που βγάλει κάποιος τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής θα πρέπει για εκείνο το διάστημα να αποφύγει το διάβασμα και την τηλεόραση. Με αυτόν τον τρόπο πράγματι θα τα ξεκουράσει, αλλά και δε θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στην όραση του.

Μύθος Νο2

Αν κάθεστε πολλή ώρα στον υπολογιστή θα προκαλέσετε ζημιά στα μάτια σας

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα στην όραση, αλλά κούραση στα μάτια. Αν δεν κάνετε διάλειμμα ανά 1 ώρα ή ο φωτισμός δεν είναι κατάλληλος τότε τα μάτια σας θα κοκκινίσουν και θα τα αισθάνεστε πολύ βαριά. Σημαντικό είναι ακόμη να αερίζετε αλλά και να αποφεύγετε τους χώρους με πολύ καπνό.  Όσοι βρίσκονται ακόμη αρκετή ώρα μπροστά στον υπολογιστή δεν ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια τους με αποτέλεσμα να ξηραίνονται οι οφθαλμοί. Θυμηθείτε το και την επόμενη φορά ...κλείστε περισσότερες φορές το μάτι στον υπολογιστή. Μην παραλείπετε να κάνετε συχνά διαλείμματα.

Ποιες είναι οι μοντέρνες παθήσεις και πόσο μας απειλούν;

Μύθος Νο1

Αν τρώτε καρότα θα βλέπετε καλύτερα

Και αυτή η θεωρία δεν είναι απόλυτα αληθής. Τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α που κάνει καλό στα μάτια,  αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα βελτιώσετε την όραση σας αν έχετε κάποια διαθλαστική ανωμαλία. Πιο αποτελεσματική είναι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα αλλά και φρέσκων φρούτων καθώς αυτά έχουν πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε). Τα παραπάνω μπορούν να προστατεύσουν από καταρράκτη, την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας με το πέρας της ηλικίας, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν σε βασικά προβλήματα όρασης όπως είναι η μυωπία.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ