Αθλητές αντοχής & Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!

lifezone athlites euerethisto entero
Πολλοί είναι οι αθλητές αντοχής που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές διαταραχές και συχνά υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). 

  Ένα τέτοιο γεγονός καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή τους σε αγώνες και επηρεάζει πολύ την απόδοσή τους.

  Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και φούσκωμα, που προκύπτουν από ένα υπερδραστήριο κόλον. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, είναι μια από τις πιο συχνά διαγνωσμένες διαταραχές, αν και δεν έχει βρεθεί η κύρια αιτιολογία για αυτό.

  Οι αθλητές αντοχής όπως μαραθωνοδρόμοι, ποδηλάτες, τριαθλητές, βρίσκουν αυτή την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ο πόνος και οι αναπάντεχες γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την προπόνηση αλλά και τον αγώνα τους. Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, ξαφνική διάρροια ή πόνος δεν αφήνουν συχνά τους αθλητές να τερματίσουν και εγκαταλείπουν τον αγώνα τους,. Ακόμα, τα χειρότερα νέα για τους αθλητές είναι ότι το ΣΕΕ συνήθως προκαλείται από άγχος, όπως ακριβώς πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

  Η διάγνωση του ΣΕΕ μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενδείξεων. Η κωλονοσκόπηση δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Η διάγνωσή του προκύπτει μόνο όταν όλες οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την εύρεση άλλων προβλημάτων εμφανίζονται αρνητικές.

  Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Gastroenterology, το 2002 έδειξε ότι 71% των δρομέων και το 65% των ποδηλατών υπέφεραν από προβλήματα του ανώτερου ή του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος. Μέσα σε αυτά ήταν κοιλιακό άλγος χωρίς παθολογικά ευρήματα, μετεωρισμός, διάρροιες, αέρια.

  Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για IBS, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα ολιστικά και ιατρικά, αν και οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες ποικίλλουν ανά άτομο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει με το IBS βελτιώνοντας τη διάθεση και την ανακούφιση από το άγχος και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.

  Μιας και πολλοί αθλητές θέλουν να αποφύγουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή τους , όπως η λήψη φαρμακευτικών αντιφλεγμονωδών ή ισχυρών παυσίπονων, το βουτυρικό οξύ αποτελεί φυσική λύση. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το βουτυρικό οξύ μπορεί να δώσει φυσική λύση στο ευερέθιστο έντερο μέσω την αποκατάστασης της υγείας του εντερικού βλεννογόνου. To βουτυρικό οξύ ανήκει σε μία ομάδα λιπαρών οξέων κοντής αλυσίδας (SCFA). Βρίσκεται στη φύση ως συστατικό του λίπους στο γάλα και τα παράγωγά του, ενώ στο ανθρώπινο σώμα το βουτυρικό οξύ σχηματίζεται στο παχύ έντερο, ως αποτέλεσμα της ζύμωσης των διατροφικών ινών. Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι σε ασθενείς με κυτταρικές ανισορροπίες που επηρέαζαν το παχύ έντερο γενικά αλλά και το τμήμα του κολικού ειλεού ειδικότερα, οι παρεμβάσεις με βουτυρικό οξύ είχαν ως αποτέλεσμα αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, αίσθημα δυσφορίας.

  Σήμερα, βουτυρικό οξύ θα βρείτε στο Colon Life μαζί με GSE (Grapefruit Seed Extract) και ο συνδυασμός τους αποτελεί την αποτελεσματικότερη αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική θεραπεία, χωρίς καμία παρενέργεια και απόλυτη ασφάλεια.

  Η θεραπεία ολοκληρώνεται με προβιοτικά που υπάρχουν στην ίδια συσκευασία, τα οποία αναπτύσσουν τον αποικισμό τους σε ένα υγειές έντερο και έτσι αποκαθίσταται η εντερική λειτουργία και εξαλείφονται τα συμπτώματα.
stella katsiveli

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ