Οισοφάγος Barret: Τι είναι και πώς εντοπίζεται η δυσπλασία οισοφάγου

sore throat

Ο οισοφάγος Barrett είναι μία σοβαρή επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, κατά την οποία δημιουργείται σοβαρή δυσπλασία οισοφάγου, που μπορεί να οδηγήσει και σε εμφάνιση καρκίνου.

Σε έναν ασθενή με οισοφάγο Barrett, ο φυσιολογικός ιστός του οισοφάγου - του σωλήνα που μεταφέρει τα τρόφιμα από το στόμα στο στομάχι- αλλοιώνεται από τα οξέα του στομάχου και δημιουργείται ένας ιστός που μοιάζει με την επένδυση του εντέρου. Περίπου το 10% των ατόμων με χρόνια συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αναπτύσσουν οισοφάγο Barrett.

Κανονικά, ο οισοφάγος Barrett δεν έχει ειδικά συμπτώματα, ωστόσο οι περισσότεροι από τους ασθενείς με οισοφάγο Barrett έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εκτιμάται ωστόσο, ότι ο οισοφάγος Barret μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος, δηλαδή μίας σοβαρής μορφής, δυνητικά θανατηφόρου καρκίνου του οισοφάγου.

Έτσι ένας ασθενής που θα διαγνωσθεί με οισοφάγο Barrett, θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα, καθώς οι πιθανότητες να εμφανιστεί δυσπλασία οισοφάγου είναι σημαντικά αυξημένες.

Για διαγνωσθεί σωστά ο οισοφάγος Barrettαπαιτείται γαστροσκόπηση και λήψη βιοψίας. Μάλιστα για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, είναι απαραίτητο να εξετάζονται τακτικά όσοι ασθενείς παρουσιάζουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ακόμα περισσότερα αν είναι άνω των 50 ή υπέρβαροι.

Ωστόσο ένα βασικό πρόβλημα με τον οισοφάγο Barrett είναι ότι η δυσπλασία οισοφάγου και ο καρκίνος δεν εντοπίζονται εύκολα με ανθρώπινο μάτι και συχνά ο γαστρεντερολόγος που θα αναλάβει την εξέταση βασίζεται σε «τυφλές» βιοψίες για τον εντοπισμό της πάθησης.

Έτσι είναι εύκολα κατανοητό, γιατί για να εντοπιστεί η οποιαδήποτε δυσπλασία οισοφάγου είναι απαραίτητος ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος με μεγάλη πείρα σε παθήσεις όπως ο οισοφάγος Barrett, που θα είναι σε θέση να κάνει μία έγκυρη και ακριβής διάγνωση.

Ο γαστρεντερολόγος Γ.Κ. Αναγνωστόπουλος είναι κάτοχος υποτροφίας από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία με μετεκπαίδευση στα Wolfson Digestive Diseases Centre, University of Nottingham UK ως Advanced Endoscopy Research Fellow και Endoscopy department, University of Mainz, Germany στις προηγμένες μικροενδοσκοπικές διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές. Η εμπειρία του αυτή, τον καθιστά ειδικό στο εντοπισμό παθήσεων όπως η δυσπλασία οισοφάγου και ο οισοφάγος Barrett.

Αν αντιμετωπίζετε σχετικό πρόβλημα υγείας, επισκεφθείτε άμεσα την ιστοσελίδα του γαστρεντερολόγου Γ.Κ. Αναγνωστόπουλου και μάθετε περισσότερα για τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας σε κάθε περίπτωση.

Ακολουθήστε Μας

 

loading...