Οξεία και χρόνια Προστατίτιδα: Ποια η διαφορά τους και πώς αντιμετωπίζονται

prostategland2

Η προστατίτιδα είναι ουσιαστικά μια κοινή λοίμωξη ή φλεγμονή του προστάτη. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και συμβάλει στη δημιουργία του σπέρματος.

Στους νεότερους άνδρες, ο προστάτης έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού, ωστόσο μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων.

Η προστατίτιδα, το οίδημα δηλαδή του προστάτη αδένα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκληθεί από βακτηριακή λοίμωξη, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια εμφάνισης της παραμένουν άγνωστα.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη προστατίτιδας, ωστόσο σε γενικές γραμμές χωρίζεται σε χρόνια και οξεία προστατίτιδα.

Η χρόνια προστατίτιδα, είναι συχνά ήπιας μορφής και αρχίζει σιγά σιγά παρουσιάζοντας κατά διαστήματα ορισμένα πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα με μία σχετική συχνότητα. Στα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται:

  • Συχνοουρία
  • Πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση
  • Ένα αίσθημα βάρους στην ουροδόχο κύστη
  • Πόνος κατά την εκσπερμάτωση

Στην περίπτωση που ο ασθενής διαγνωσθεί με χρόνια προστατίτιδα, τότε η θεραπεία του μπορεί σε πρώτο στάδιο να είναι συντηρητική και να αποτελείται από αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ειδικά αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Παρόμοια συμπτώματα με τη χρόνια προστατίτιδα παρουσιάζει και η οξεία προστατίτιδα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής παρουσιάζει επίσης πυρετό και ρίγη. Η οξεία προστατίτιδα ωστόσο είναι εκείνη που προκαλείται συνήθως από σοβαρή βακτηριακή μόλυνση στον προστάτη αδένα και διαχωρίζεται από τη χρόνια προστατίτιδα, αφού χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και θεραπείας.

Ακολουθήστε Μας

 

loading...