Μην φοβάστε την ακτινοθεραπεία. Μπορεί να σώσει από τον καρκίνο

70664-slider1

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτινοβολία και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό στοχεύοντας στην...

 

...ζώσα ύλη. Διακρίνεται σε εξωτερική και σε βραχυθεραπεία. Αν ο γραμμικός επιταχυντής είναι μακριά από το σώμα, τότε μιλάμε για εξωτερική ακτινοθεραπεία, αν η ακτινοβολία είναι κοντά στα καρκινικά κύτταρα, τότε την ονομάζουμε βραχυθεραπεία.

Η έναρξη της θεραπείας θα γίνει ύστερα από την υπόδειξη του γιατρού και συνήθως μετά την χειρουργική επέμβαση (μέσα σε 1 μήνα). Επίσης έπεται της χημειοθεραπείας.

Ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος θα σας προγραμματίσει τις συνεδρίες και θα σχεδιάσει την θεραπεία προσομοίωσης όπως λέγεται, για να δει με ποιον τρόπο δέχεστε την θεραπεία στο σώμα σας. Αυτό γίνεται μέσα σε 20 λεπτά όπου στην συνέχεια ο ασθενής είναι έτοιμος να ξεκινήσει κανονικά την θεραπεία, όσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται.

Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν δημιουργεί κανένα ενοχλητικό αίσθημα στο σώμα. Οι εξειδικευμένες τεχνικές, μπορεί να διαρκούν 20 λεπτά της ώρας, ενώ άλλες συνήθως παίρνουν 10 λεπτά.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Δυστυχώς υπάρχουν και ανάλογα με κάποιες παραμέτρους μπορούν να επιφέρουν τα αντίστοιχα συμπτώματα.

Οι παράμετροι αυτές είναι:

  • Ο τύπος του καρκίνου
  • Η περιοχή στην οποία στοχεύει η ακτινοβολία
  • Η γενική κατάσταση υγείας

Όσον αφορά τις οξείες παρενέργειες, είναι μικρής έντασης και το άτομο τις αντιλαμβάνεται κυρίως κατά την διάρκεια της θεραπείας. Στην συνέχεια περιορίζονται.

Οι απώτερες παρενέργειες, συνήθως εμφανίζονται μετά από πολλές εβδομάδες και είναι λίγες οι φορές που το άτομο χρήζει φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας, ο ακτινοθεραπευτής θα σας δώσει έναν πλήρη οδηγό σχετικά με το ποιες είναι οι συνήθειες που επιτρέπονται και ποιες όχι.

Τέλος, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πραγματοποιείται η θεραπεία σε εγκύους, ούτε προκύπτει κάποια διαταραχή στα ίδια τα παιδιά, ύστερα από την συναναστροφή τους με τους υποβληθέντες στην ακτινοβολία.

 

Ακολουθήστε Μας

 

loading...