Χειρουργική παχυσαρκίας - Γαστρικό μανίκι

5656

Η χώρα μας είναι πολύ ψηλά στην λίστα με προβλήματα παχυσαρκίας ήδη από την πολύ μικρή ηλικία.

Για αυτόν τον λόγο και οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι ένα από τα συχνότερα φαινόμενα στην ιατρική. Το γαστρικό μανίκι, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις παχυσαρκίας, οι οποίες μπορούν να δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών.

 

Το γαστρικό μανίκι πλέον γίνεται με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης, χωρίς να επιφέρει τις ενοχλήσεις και την μεγάλη διάρκεια ανάρρωσης ενός ανοιχτού χειρουργείου. Σημαντικό είναι επίσης, ότι η επέμβαση δεν περιλαμβάνει κανένα ξένο σώμα μέσα στον οργανισμό.

Ο ρόλος της γκρελίνης στην sleeve γαστρεκτομή

Ο ορμόνη της γκρελίνης παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη της τροφής. Συγκεκριμένα οι παχύσαρκοι άνθρωποι την εκκρίνουν στο στομάχι και στο πάγκρεας σε μεγάλες ποσότητες εγείροντας το αίσθημα της πείνας. Όταν πραγματοποιείται η επέμβαση αφαιρείται τμήμα του στομάχου (που μοιάζει σαν μανίκι), το οποίο παράγει την γκρελίνη. Έτσι, τα επίπεδα της ορμόνης μετά την επέμβαση είναι χαμηλά.

Ποιοι είναι οι δύο μηχανισμοί πρόσληψης της τροφής;

O πρώτος είναι ο ομοιοστατικός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο οργανισμός αποζητά ενέργεια, άρα πεινάει. Ο ηδονιστικός μηχανισμός (όρεξη) είναι η επιθυμία για τροφή, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει πείνα και έχει να κάνει με τους υποδοχείς ντοπαμίνης του εγκεφάλου.

Οι επεμβάσεις της παχυσαρκίας, έχουν να κάνουν κυρίως με την δεύτερη περίπτωση, για αυτό και μετά την εγχείρηση οι ασθενείς τρώνε μόνο όταν είναι ανάγκη και όχι όταν έχουν τις συνηθισμένες...λιγούρες.

Γιατί μπορεί να αποτύχει μία τέτοια επέμβαση;

H μη συμμόρφωση των ασθενών στις μετεγχειρητικές οδηγίες είναι στην ουσία ο πρώτος λόγος, που ευθύνεται για μία αποτυχημένη επέμβαση. Από την άλλη μπορεί ο ίδιος ο χειρουργός να μην έχει δώσει την δέουσα προσοχή στην μετέπειτα παρακολούθηση.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ