Φούσκωμα, πόνοι στο στομάχι; Mια απίστευτη αιτία...

Ο ιός της ανεμοβλογιάς σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Πρόσφατη έρευνα δίνει μια νέα, απρόσμενη εξήγηση για το φούσκωμα και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου...

 

Ο ιός της ανεμοβλογιάς που ίσως βρίσκεται κρυμμένος στο στομάχι σας από την παιδική σας ηλικία ενδεχομένως να ευθύνεται για πλήθος στομαχικών ενοχλήσεων όπως ο ανεξήγητος πόνος στο στομάχι ή το φούσκωμα στην ενήλικη περίοδο της ζωής σας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα ο ιός της ανεμοβλογιάς στο στομάχι ενδεχομένως να ευθύνεται σε ορισμένες περιπτώσεις και για το στομαχικό έλκος.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η έκθεση στον ιό της ανεμοβλογιάς στην παιδική ηλικία (που συχνά μάλιστα μπορεί να μην συνοδεύεται από συμπτώματα), βρίσκεται «κλειδωμένος» στα νευρικά κύτταρα κοντά στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Στους περισσότερους ανθρώπους ο συγκεκριμένος ιός βρίσκεται στον οργανισμό εν υπνώσει χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε συμπτώματα, όμως μερικές φορές απελευθερώνεται και «ταξιδεύει» μέσω των νευρικών κυττάρων στο δέρμα προκαλώντας τον επώδυνο έρπη.

Πως και γιατί απελευθερώνεται ο ιός δεν είναι απολύτως γνωστό, ωστόσο οι ειδικοί θεωρούν ότι η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος ή μια περίοδος κατά την οποία έχουμε μια ασθένεια, μπορεί να τον ενεργοποιήσουν.  Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια υποστηρίζει σήμερα ότι ο συγκεκριμένος ιός ίσως να βρίσκεται εν ύπνώσει και στο γαστρεντερικό σύστημα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν απελευθερώνεται και ενεργοποιείται  μπορεί να προκαλέσει διάφορα ανεξήγητα προβλήματα όπως το σύνδρομο του ευερέθιστού εντέρου, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, φούσκωμα και στομαχικές κράμπες.

Τα συμπεράσματα αυτά των ειδικών βασίστηκαν σε πρόσφατες μελέτες. Σε μια από αυτές έξι παιδιά που είχαν όλα περάσει ανεμοβλογιά εξετάστηκαν από τους ειδικούς που ανακάλυψαν ότι όλα τα παιδιά είχαν τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος βρισκόταν σε ύπνωση στο γαστρεντερικό τους σύστημα.

→Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως "ηρεμεί" το... ευερέθιστο έντερο

→Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά την σπαστική κολίτιδα

→Πως δεν θα με πειράξει στο στομάχι ένα φάρμακο;

→Στομαχικό έλκος: Όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης

→Αυτές είναι οι 10 χρυσές συμβουλές για γερό στομάχι

→Διώξτε έρπη, άφθες και πληγές από το στόμα σας

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ