Νέες οδηγίες για τα αεροπορικά ταξίδια στην εγκυμοσύνη

images/stories/ptisi-eggios.JPG

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή έως και την 32η-37η εβδομάδα της κυήσεως, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να...

 

 

...αποφύγουν τις θρομβώσεις στις πολύωρες πτήσεις.

Τα μέτρα αυτά είναι να σηκώνονται συχνά και να περπατάνε μέσα στο αεροπλάνο, καθώς και να κινούν τους άκρους πόδες τους εν όσω κάθονται.

Αυτά αναφέρουν οι νέες, αναθεωρημένες οδηγίες του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (BCPG) της Βρετανίας, που επιβεβαιώνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι επικίνδυνα για τη μητέρα ή το έμβρυο όταν η εγκυμοσύνη κυλά ομαλά.

Στις οδηγίες διευκρινίζεται πως ούτε οι ανιχνευτές των αεροδρομίων συνιστούν κίνδυνο για τις εγκύους ή τα αγέννητα μωρά τους.

Ο αληθινός κίνδυνος είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή η δημιουργία θρόμβου αίματος στις φλέβες βαθιά μέσα στα πόδια που μπορεί να αποκολληθεί και να φτάσει έως τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Είναι καλά τεκμηριωμένο πως ο κίνδυνος αυτός είναι αυξημένος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επί έξι εβδομάδες έπειτα από τον τοκετό, καθώς και ότι η πολύωρη ακινησία στον περιορισμένο χώρο ενός αεροπλάνου μπορεί να τον αυξήσει ακόμα περισσότερο.

Γι' αυτό τον λόγο, στη διάρκεια του ταξιδιού οι έγκυοι θα πρέπει:

* Να φροντίσουν να κάτσουν σε θέση στον διάδρομο, ώστε να σηκώνονται συχνά και να περπατούν

* Να φορούν φαρδιά ρούχα και άνετα παπούτσια

* Να κάνουν ασκήσεις των ποδιών κάθε τουλάχιστον 30 λεπτά

* Να πίνουν συχνά νερό

* Να αποφύγουν κάθε ρόφημα με αλκοόλ ή καφεΐνη (συμπεριλαμβάνονται καφές, τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα)

Αν το ταξίδια διαρκεί πάνω από 2-3 ώρες, καλό είναι να φορέσουν ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, τις οποίες όμως πρέπει να ζητήσουν από τον γιατρό τους για να τους πει το είδος και το σωστό μέγεθος.

Οι οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι οι γυναίκες που κυοφορούν ένα μωρό καλό είναι να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια από την 37η εβδομάδα της κυήσεως και μετά, ενώ όσες κυοφορούν δίδυμα ή τρίδυμα δεν πρέπει να ταξιδέψουν μετά την 32η εβδομάδα.

Όλ' αυτά, όμως, ισχύουν μόνο για τις γυναίκες δίχως επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους και έπειτα από ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, καταλήγουν οι οδηγίες.

πηγή: tanea.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ