Η συνταγή μας για παραδοσιακό τζατζίκι

images/stories/greek-tzatziki-center.JPG

Ένα δροσερό και πικάντικο ορεκτικό που ταιριάζει με τα πάντα και δεν λείπει από κανένα καλοκαιρινό ''ταβερνιάρικο'' τραπέζι...

 

Αν ρίξετε μια ματιά στις νησιώτικες ταβέρνες, θα το βρείτε σε αφθονία! Σκεφτόμουν ότι τα υλικά που το συνθέτουν δεν είναι τυχαία! Το γιαουρτάκι και το αγγουράκι που περιέχει, μας δροσίζουν και κάνουν πιο υποφερτή την έντονη και καυτερή γεύση του σκόρδου. Όλοι ξέρουμε ότι ταιριάζει καλύτερα με το κρέας, αλλά ο Έλληνας που είναι μερακλής το τρώει με οτιδήποτε! 

 

Και ακούστε συνειρμό που έκανα εχθές! 

Γύρισα από τη δουλειά και αποφάσισα να χαλαρώσω με αφρόλουτρα, κρέμες, μάσκες και λοιπά! Έβαλα την αγαπημένη μου μάσκα με αγγούρι στο πρόσωπο και 2 φέτες αγγούρι στα μάτια και ξάπλωσα! Η δροσιά του αγγουριού μου έφτιαξε τη διάθεση και αμέσως πήγε το μυαλό μου στο δροσερό τζατζίκι! 

 

Δεν είχα ξαναδοκιμάσει να το φτιάξω, όμως είναι πολύ απλό και θυμήθηκα ότι είχα δει μια συνταγή στο βιβλίο της Μπαρμπαρίγου (Γεύση, η τρίτη αίσθηση, εκδ. Λιβάνη). Εκείνη, όμως, αναφέρεται στο κυκλαδίτικο τζατζίκι, το οποίο δεν φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα υλικά για το κυκλαδίτικο τζατζίκι δεν τα είχα, αλλά είχα ό,τι χρειαζόταν για το παραδοσιακό τζατζίκι με το γιαουρτάκι! Οπότε, σας δίνω και τις 2 συνταγές και διαλέγετε! Σε κάθε περίπτωση, ο άντρας σας θα ξετρελαθεί αν του κάνετε ένα τραπέζι με σπιτικά σουβλάκια και το αγαπημένο του τζατζίκι!! Αφήστε τα φιλετάκια αλα κρεμ για το χειμώνα! Ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε μέσα του τον Greek Lover!!! Και αν σας μυρίζει κάπως το τζατζίκι, φάτε κι εσείς λίγο και δεν θα καταλάβετε τίποτα!!!

 

Συνταγή Εμμανουέλας

 

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες με το γουδοχέρι

μπόλικο μαϊντανό

2 αγγούρια ξεφλουδισμένα

1 κουτ. σούπας αλάτι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

λίγο ξύδι (προαιρετικά)

λίγη πάπρικα γλυκιά ή ρίγανη 

 

Εκτέλεση:

 

Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη, από την χοντρή πλευρά και το αφήνουμε μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ώστε να στραγγίξει και να φύγουν τα πολλά υγρά του. Το αλατίζουμε με το μισό αλάτι για να το βοηθήσει να αποβάλει τα νερά του. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι και το ξύδι και ρίχνουμε και το γιαούρτι. Στύβουμε καλά το αγγούρι και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Τέλος ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με την πάπρικα ή τη ρίγανη. Δοκιμάζουμε και αν θέλει κι άλλο αλάτι, ρίχνουμε. Δεν θέλουν πολύ ανακάτεμα όλα αυτά, απλώς με ένα κουτάλι της σούπας. Αν το αφήσουμε στο ψυγείο, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μπορούμε να το καταναλώσουμε εντός 2 ημερών.

 

Συνταγή Μπαρμπαρίγου για κυκλαδίτικο τζατζίκι:

 

500 γρ. φρέσκια ξινομυζήθρα

1 αγγούρι με τη φλούδα του

5 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας ξύδι

1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι(αν χρειαστεί)

ντομάτες και δυόσμο τριμμένο ή φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση:

 

Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη και το αφήνουμε να στραγγίσει, αφού πρώτα το αλατίσουμε (με αυτόν τον τρόπο θα αποβάλλει τα περισσότερα υγρά του). Πολτοποιούμε το σκόρδο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με την ξινομυζήθρα. Προσθέτουμε το ξίδι, το δυόσμο, το ελαιόλαδο και στο τέλος το αγγούρι, αφού πρώτα το στύψουμε. Αν θέλουμε να προσθέσουμε αλάτι, δοκιμάζουμε πρώτα το μίγμα, διότι η ξινομυζήθρα είναι αλμυρή. Ένας ωραίος τρόπος σερβιρίσματος είναι να αδειάσουμε ντομάτες από την ψίχα τους, να τις γεμίσουμε με το τζατζίκι και να πασπαλίσουμε με τριμμένο δυόσμο.

 

Για να απολαύσετε περισσότερα φαγητά και γλυκά από τα...χεράκια της Εμμανουέλας επισκεφθείτε το eating around.

 

Ακολουθήστε Μας

loading...