Προτείνουμε: Πατάτες ψητές… άκρως εντυπωσιακές!

images/stories/patates-psites-center.JPG

Σερβίρονται πολύ συχνά σε εστιατόρια ως συνοδευτικό αλλά μας καλύπτουν και ως κύριο πιάτο, μας δίνουν την δυνατότητα να…

 

 

… αυτοσχεδιάσουμε με τις γαρνιτούρες, μπορούν να γίνουν νηστίσιμες, παχυντικές ή πιο ελαφριές....Πολλά μπορούν να γίνουν κι εμείς επιμένουμε να τους δίνουμε την πρώτη θέση στο τραπέζι μας. Οι ψητές πατάτες είναι για μένα υπέροχη ανάμνηση από κρύα χειμερινά βράδια στην εξοχή, ψημένες στο τζάκι. Βάζαμε επάνω βούτυρο που έλιωνε και φρέσκια ρίγανη του βουνού και τις τρώγαμε σε χρόνο ρεκόρ! Εντάξει, όσοι δεν είναι από...τζάκι, μπορούν να τις ετοιμάσουν και στον φούρνο. Πάμε να δούμε πως:

 

Πατάτες:

Προτιμάμε μεσαίου μεγέθους πατάτες και λείες, χωρίς εξογκώματα. Τις πλένουμε καλά, να φύγουν το χώμα και τα χοντράδια της φλούδας, αλλά δεν τις ξεφλουδίζουμε κανονικά. Τις στρώνουμε σε ένα ταψί και με ένα πινέλο απλώνουμε επάνω τους ελαιόλαδο, να καλύψει όλη την επιφάνειά τους. Έπειτα τις διπλώνουμε σε ένα αλουμινόχαρτο και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες από πάνω. Ψήνουμε για μια ώρα στους 190 βαθμούς. 

Όταν τις ανοίξουμε πρέπει οι πατάτες να έχουν ψηθεί καλά μέσα, να κόβονται εύκολα με ένα μαχαίρι και τότε ξεκινάει το γλέντι! Χαράξτε τη στη μέση ή στα τέσσερα και ό,τι έχετε μέσα στο ψυγείο, ρίξτε το! Εγώ ετοιμάζω μία λευκή σάλτσα ως εξής:

 

Σάλτσα:

250 γρ. κρέμα γάλακτος

1 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί

5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι/πιπέρι/ρίγανη

φρέσκος ψιλοκομμένος μαϊντανός

 

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο την πιπεριά με το μπέικον. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Στα 5 λεπτά, προσθέτουμε και το τυρί με τα μπαχαρικά και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να βράσει ελαφρώς. Τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μια τελευταία φορά ελαφριά για να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε τις πατάτες και τις σερβίρουμε καυτές!

 

Για να απολαύσετε περισσότερα φαγητά και γλυκά από τα...χεράκια της Εμμανουέλας επισκεφθείτε το eating around.

 

Ακολουθήστε Μας