Φτιάξτε τα πιο νόστιμα γιουβαρλάκια κοκκινιστά

images/stories/giouvarlakia-kokkinista.JPG

Τόσα χρόνια όταν επρόκειτο να κάνω γιουβαρλάκια, πήγαινα στα τυφλά. Δεν έκανα ποτέ καμιά αλλαγή στη συνταγή που έμαθα από τη μαμά…

 

Και, κυρίως, δεν απαρνήθηκα ποτέ τη σάλτσα αβγολέμονο που με τόση μαεστρία φτιάχνω και περιχύνω τις λαχταριστές μπαλίτσες. Είμαι γενικά τύπος της συνήθειας και αν μου αρέσει μια γεύση, δύσκολα την αλλάζω. Όταν σκεφτόμουν γιουβαρλάκια, πάντοτε το μυαλό μου πήγαινε στο αβγολέμονο. Είχα ακούσει ότι κάποιοι τα κάνουν κοκκινιστά και δεν με έβρισκε καθόλου σύμφωνη αυτή η άποψη. Αρνιόμουν να τα δοκιμάσω και σήκωνα το φρύδι επικριτικά «γιουβαρλάκια χωρίς αβγολέμονο δεν τρώγονται!», επέμενα πάντα! Η ζωή όμως τα φέρνει αλλιώς...

Σου' χει τύχει ποτέ να έχεις λαχταρήσει ένα φαγητό και να ανυπομονείς να γυρίσεις σπίτι για να το φτιάξεις; Όλα καλά μέχρι εδώ. Γυρνάς σπίτι νομίζοντας ότι έχεις όλα τα υλικά και επειδή είσαι και πολύ κουρασμένος δεν σταματάς στην αγορά. Πλάθεις τα γιουβαρλάκια σου, τα ρίχνεις στο νερό, αρχίζουν να βράζουν και πας να βγάλεις τα αβγά από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου για το αβγολέμονο. Και διαπιστώνεις ότι δεν έχεις αβγά καρδιά μου!!! Τι τα κάνεις τότε τα γιουβαρλάκια που βράζουν;

Το σούπερ μάρκετ έχει κλείσει γιατί δεν συνηθίζει να περιμένει εσένα και εσύ οφείλεις να επιστρατεύσεις τη λογική της κουζίνας. Η οποία επιβάλλει να μην πελαγώνεις όταν σου λείπει ένα υλικό, αλλά να προσπαθείς να το αντικαταστήσεις ή απλώς να διαμορφώσεις τη συνταγή διαφορετικά με τα υλικά που διαθέτεις. Κι επειδή τα αβγά δεν αντικαθίστανται, αλλάζεις τη συνταγή. Ξινίζεις τη μούρη σου και το κάνεις με βαριά καρδιά, αλλά πρέπει να την αλλάξεις! Και πάλι καλά να λες που βρέθηκαν αυτές οι ώριμες, στρουμπουλές ντομάτες στο ψυγείο σου!! Αποφασίζεις να μην χρησιμοποιήσεις καθόλου πελτέ για να γίνει πιο ανάλαφρη η σαλτσούλα, βάζεις ό, τι μυρωδικό έχεις στο μαγικό ραφάκι και όταν δοκιμάζεις τελικά αυτό το αριστούργημα, βρίζεις τον εαυτό σου που δεν το είχε ανακαλύψει νωρίτερα!

 

Υλικά

½ κιλό κιμά

1 κούπα ρύζι για σούπες (εγώ βάζω μπόλικο για να βγαίνει και λίγο στη σούπα, αν θέλετε μειώστε την ποσότητα)

2 φέτες ψωμί μουλιασμένες στο γάλα, χωρίς την κόρα τους

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τον κιμά και 2 κουτ. σούπας για το σοτάρισμα

1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια

Ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο/ μαϊντανό

Αλάτι/ φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδου κομμένη στα 2

1 κρόκο αβγού (προαιρετικά)

Μπόλικες ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα (αποφλοιωμένες και τριμμένες ή ψιλοκομμένες)

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε τον κιμά με το μουλιασμένο ψωμί, αφού πρώτα το στραγγίξουμε καλά. Προσθέτουμε το δυόσμο, τον μαϊντανό, το ρύζι, τον κρόκο αβγού, τις 2 κουτ. ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε μισή ωρίτσα τον κιμά στην άκρη για να σφίξει. Έπειτα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε για λίγο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά, αφού πρώτα τον πλάσουμε σε μικρά μπαλάκια. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά με ξύλινη κουτάλια και τα γυρνάμε απ' όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ο κιμάς ένα άσπρο χρώμα.

Ρίχνουμε μπόλικο νερό να τα σκεπάσει και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου. Έπειτα, ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα γιουβαρλάκια, περίπου 30 λεπτά. Θα γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα με μπόλικο ρυζάκι. Το κρεμμύδι και το σκόρδο δεν τα ψιλοκόβουμε, για να μην βαρύνει το φαγητό μας. Καλό είναι να τα βάζουμε σε μεγάλα κομμάτια για να παίρνει σωστή μυρωδιά και αν θέλουμε μετά τα αφαιρούμε, πριν σερβίρουμε. Ο μαϊντανός και ο δυόσμος δίνουν ξεχωριστή γεύση και στο γαρνίρισμα ένα όμορφο χρωματικό αποτέλεσμα!

Μην διστάσετε να το ξαναζεστάνετε και να το απολαύσετε και την επόμενη μέρα. Είναι ακόμα πιο νόστιμο. Η φρέσκια ντομάτα δίνει ανάλαφρη γεύση κι έτσι τα γιουβαρλάκια τρώγονται πολύ ευχάριστα ακόμα και το καλοκαίρι. Αν σας ενοχλεί η ξινούτσικη γεύση της φρέσκιας ντομάτας, προσθέστε ελάχιστη ζαχαρίτσα στη σάλτσα ή 2 κουτ. σούπας πελτέ.

 Για να απολαύσετε περισσότερα φαγητά και γλυκά από τα...χεράκια της Εμμανουέλας επισκεφθείτε το eating around.

Ακολουθήστε Μας

loading...